Porckorongsérv műtét után

Porckorongsérv műtét után

A porckorongsérv műtét rutin műtétnek számít a gerincsebészetben, azonban a felépülés időszakában fokozott figyelmet szükséges fordítani a mindennapi szokásokra, hogy minél hamarabb visszanyerjük az egészségünket. Mire figyeljünk a porckorongsérv műtét után? Hogyan zajlik a gyógyulási folyamat? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és tanácsokat!

A prevenció mindennél fontosabb!

Gyakran írjuk, hogy a porckorongsérv kialakulását megelőzni kell, a lumbágós panaszok megjelenése során pedig mielőbb meg kell kezdeni a mozgásterápiát! De a porckorongsérv műtét nem mindig elkerülhető, hiszen a gerincsérv nem mindig múlik el a pihenéstől.

Amennyiben diagnosztizált a porckorongsérv, úgy aktív terápiával gyógyítható a gerinc állapota. A gyógytorna akár műtét nélkül is kiemelkedő eredményt képes elérni a porckorongsérves betegeknél.

Mi történik abban az esetben, ha elkerülhetetlen a műtét?

A modern gerincsebészeti eljárásoknak köszönhetően minimál invazív technikával mára már rutinosan operálják a hernializált porckorongot. A porckorongsérv az esetek kevesebb mint 10 százalékában igényel műtéti kezelést! Szakértő gyógytornász a teljes tünetmentességet képes elérni, sőt a kiújulás esélyét is teljesen lecsökkentheti. A gyógytorna a tünetmentesség mellett a porckorongsérv kialakulásának okát, a gyenge mélyizmot és a gerinc rossz biomechanikai teherviselő funkcióját is javítja.

Stabilizáció nélküli műtét során eltávolítják a porckorong kitüremkedett részét, és felszabadítják a kilépő ideget a nyomás alól. Minimális szöveti károsodás mellett operálnak, pici a műtéti heg, a felépülés pedig gyors.

  • Lézeres porckorong dekompresszió:

A perkután (bőrön keresztüli) porckorong dekompresszió eredményes és költséghatékony megoldás. A lézer segítségével elérik a porckorong magját, és megszüntetik a porckorongban uralkodó nyomást – gyors és hatékony fájdalomcsillapító eljárás. Műtét után kiemelten fontos a szakszerű gyógytorna mielőbbi elkezdése. Ugyanis a műtét során nem oldják meg, hogy a gyenge izmok erősebbek legyenek, és nem javítják a gerinc mechanikai funkcióját! Ez a későbbiek során is a gyógytorna hatására valósul meg!

Mikroszkópos mikrodiszcektómia
  • Mikroszkópos mikrodiszcektómia:

Minimális sebészi szöveti feltárás mellett pár cm-es kis ablakot nyitnak a gerincen. Így látótérbe kerül a porckorongsérven feszülő durazsák, illetve a benne található idegek.

A gerincsebész óvatosan mobilizálja a feszülő idegelemeket, majd azokat eltartva eltávolítják a kiszakadt porckorongsérv részeit, illetve a kitüremkedett porckorong darabot. A műtéti rehabilitáció gyors. Célzott, stabilizáló gyógytorna javasolt, hogy a megoperált porckorong körül az izmok megerősödjenek, és a gerinc teherviselése javuljon!

Fúziós, stabilizáló műtétek

Az instabilitás miatt kialakult porckorongsérv, illetve gerincbetegség miatt végzett műtéti technika. Ekkor két vagy több csigolyát összecsontosítanak. Az átmeneti stabilitást csavarokkal, rudakkal, lemezekkel és egyéb összekötő elemekkel biztosítják.

Célzott, speciális gyógytorna nélkül a műtét feletti és alatti porckorong sokkal jobban károsodhat, hiszen a gerinc mozgását túlkompenzálva igyekeznek végezni.

Fúziós, stabilizáló műtét

Mire kell odafigyelni a porckorongsérv műtét után?

  • Kerüljük az előrehajló és csavaró mozdulatokat. A műtét utáni időszakban célszerű pihentetni a gerincet, és mellőzni a hajolásokat, illetve a test csavarodását igénylő mozdulatokat. Ezek a mozdulatok a beavatkozást követően eleve fájdalommal járhatnak, ezért a gyors gyógyulás érdekében időt kell hagyni a megfelelő regenerálódáshoz.
  • Ha kényelmetlen az üléspozíció, változtassunk rajta. Ne erőltessük tehát a gerincünket, inkább próbáljunk feljebb ülni a székben, illetve deréktámasz vagy párna segítségével gondoskodni a kényelmes támasztásról. Ha fájdalmas az ülés, álljunk fel a székből, majd mozgassuk meg egy kicsit a tagjainkat, hogy megelőzzük a további bajt.
  • Ne üljünk vagy álljunk huzamosabb ideig. Porckorongsérv műtét után fokozottan ügyeljünk a pihenésre, ezért a korábban megszokott, 8 órás ülő vagy álló munka idejét mindenképpen csökkentsük. Óránként pedig tartsunk legalább 5-10 perc szünetet, és nyújtózzunk egyet, hogy átmozgassuk a testünket, és megtörjük a monotonitást.
  • Törekedjünk a helyes testtartásra. Állás és ülés közben is legyen egyenes a gerincünk, illetve soha ne toljuk előre a nyakunkat, és a vállainkat se hagyjuk előre esni. Így megelőzhetjük a porckorongsérv újbóli kialakulását, és felgyorsíthatjuk a műtét utáni felépülés idejét. Figyeljünk tudatosan a testtartásunkra, hiszen a rossz szokások számos egyéb problémát is előidézhetnek.
  • Támogassuk a felépülésünket gyógytornával. Segítségével a megfelelő mértékben átmozgathatók az izmok, kialakítható a helyes testtartás, illetve jelentősen csökkenthető az operáció utáni regenerálódás ideje. Ráadásul elkerülhető, hogy a jövőben újra porckorongsérv keserítse meg a mindennapjainkat, ezért mindenképpen tanácsos aktívan tenni a felépülésért, és gyógytornával támogatni a rehabilitáció folyamatát.

Összességében elmondhatjuk, hogy a legjobb és leggyakoribb műtéti technika is kevés a teljes gyógyuláshoz! A páciens aktív részvétele, a porckorongsérv műtét utáni intenzív gyógytorna és a gerinc helyes ergonómiájának kialakítása elengedhetetlen! A műtét utáni fájdalommentesség és a mobilitás 6 hét gyógytornával is elérhető, de a megfelelő izomerő és a kiújulás megelőzése legalább 6 hónap mozgásterápiát igényel.

Ha mindent meg szeretnél tenni a teljes gyógyulás érdekében, ne bízd a véletlenre – profi gyógytornász csapatunkkal segítünk a sikeres rehabilitációban. Jelentkezz konzultációra még ma!