Kiszakadt gerincsérv

Ezek a kiszakadt gerincsérv tünetei és kezelési lehetőségei

Ha a porckorong egy része leválik a korongról, akkor kiszakadt gerincsérvről beszélünk. Szerencsére még nem kell azonnal műtétre gondolni, hiszen gyógytornával és manuálterápiával orvosolható lehet a baj, azonban bizonyos esetekben már csak az operáció segíthet. Milyen tünetek jelzik, ha a gerincsérv kiszakadt? Milyen veszélyekkel járhat, ha nem kezeljük időben a problémát? Az alábbiakban pontosan ezekre a kérdésekre válaszolunk!

Melyek a kifakadt gerincsérv tünetei?

A gerincsérv kiszakadás tünetei azonban egyéb problémákra, például gerinccsatorna-szűkületre vagy csigolyaelcsúszásra is utalhatnak. Ha a fenti tünetek közül akár csak egy is megkeseríti a mindennapjaid, ne késlekedj a gyógytornász felkeresésével – keress minket bizalommal!

Mikor szakadhat ki a porckorongsérv?

Gyakran egy hirtelen mozdulat – például nagyobb súly felemelése – után szakad ki a sérv. Sokszor ekkor derül ki, hogy a páciensnek már korábban is volt gerincsérve, azonban az nem okozott tüneteket. A sérv kiszakadásakor kínzó fájdalom és mozgáskorlátozottság, de akár ideiglenes bénulás is felléphet.

Ugyan a kezdeti, erős fájdalom néhány hét után jelentősen enyhülhet, viszont idegsebészeti konzultáció ajánlott a legrövidebb időn belül. A szakorvos a vizsgálatok elvégzése után pedig engedélyezheti a mozgásterápiát és a gyógytornán való részvételt, illetve pontosan megmondhatja, hogy mit kell tenni a gyógyulás érdekében.

Semmiképp nem ajánlott házi gyógymódokkal próbálkozni és az időre bízni a felépülést, hiszen egy újabb sérülés után már lehet, hogy csak az operáció jelenthet segítséget.

Edzés nagy súlyokkal

Hogyan előzd meg a bajt?

  • Kerüld a gerinced túlzott terhelését. Akár nehéz fizikai munkát végzel vagy sportolsz, próbáld meg egészséges keretek közé szorítani a gerinced és a derekad terhelését. Így megelőzheted a porckopást, és csökkented a gerincsérv kialakulásának, illetve kiszakadásának esélyét is. Fizikai aktivitás előtt mindig melegíts be alaposan, és óránként tarts egy kis szünetet is, hogy az izmok, ízületek és szalagok megpihenjenek.
  • Mozogj rendszeresen. Heti 2-3 alkalommal tanácsos legalább 45 percig sportolni vagy gyógytornára járni. Az utóbbi választás azért igazán ideális, mert azokat a mélyizmokat is meg tudod erősíteni, amelyeket egy átlagos edzőtermi edzés során kevésbé lehet megmozgatni. A gyógytorna tehát akkor is remek választás, ha éppen nem küzdesz mozgásszervi betegséggel, hiszen a jótékony gyakorlatok kiválóan támogatják a prevenciót.
  • Látogass el hozzánk évente egy vizsgálatra. Így megbizonyosodhatsz róla, hogy minden rendben van-e a gerinceddel, szükség esetén pedig a megfelelő terápiával megelőzheted a későbbi, akár súlyos betegségeket is. Ne bízd a véletlenre az egészséged, inkább jelentkezz évente egy állapotfelmérő vizsgálatra!
Gerincsérv, porckorongsérv

Ezek a kiszakadt gerincsérv veszélyei

Egyrészt a tünetek idővel súlyosbodhatnak, másrészt kezelés hiányában a műtéti beavatkozás is szükségessé válhat. Ahogyan a többi mozgásszervi betegség esetében, úgy itt is a korai felismeréssel és a terápia időben történő megkezdésével kerülhető el, hogy operáción kelljen részt venni.

A műtét szükségességéről minden esetben szakorvos dönt a vizsgálatok elvégzése után. A beavatkozás általában akkor elkerülhetetlen, ha a kiszakadást követően a sérv mérete növekszik, illetve olyan súlyos panaszokat idéz elő, mint a mozgáskorlátozottság, bénulás vagy akár az inkontinencia.

Ha mégis műteni kell, a gyógytorna utána sem maradhat el!

Gyógytorna nélkül a kiszakadt gerincsérv gyógyulása is sokkal több időt vehet igénybe, illetve szövődmények is nagyobb eséllyel alakulnak ki a posztoperatív időszakban. Ha nem erősítjük meg az izmokat, akkor a porckorongsérv kiújulhat, hiszen a csigolyák elmozdulása a porckorongok túlterheléséhez vezethet.

A kiszakadt gerincsérv kezelése

Habár a kiszakadt gerincsérv felszívódása akár terápia nélkül is megtörténhet, viszont egyáltalán nem ajánlott kockáztatni. MozgásKlinikánkon az alábbi konzervatív kezelési módokkal tudunk segíteni a mihamarabbi felépülés érdekében:

Gyógytorna

A kiszakadt gerincsérv torna segítségével hatékonyan kezelhető, de ahogy korábban is említettük, ehhez időben el kell kezdeni a terápiát. Gerincbetegség fennállásakor jellemzően a McKenzie torna lesz az ideális választás, azonban a híres új-zélandi gyógytornász technikája mellett számos további gyógytorna típussal is dolgozunk.

Rendszeres gyógytornával megerősítjük a hátizmokat, és helyreállítjuk az elmozdult csigolyákat. Ennek köszönhetően a sérv mérete csökkenhet, idővel pedig teljesen vissza is húzódhat. Kezeléseink során a helyes testtartás elveit is megtanítjuk, hogy a jövőben minél kevesebb eséllyel alakuljanak ki gerincproblémák és mozgásszervi megbetegedések. Amennyiben a gyógytorna is kontraindikált, azt a vizsgálatokat követően a terapeuta is jelezni fogja és idegsebészeti konzultációt, illetve MRI diagnosztikát fog javasolni.

Gerincsérv kezelése

Manuálterápia

A csigolyák közötti blokkok oldását kézzel végzett, speciális fogásokkal segítjük elő. Ilyenkor egy passzív kezelésen veszel részt, tehát a gyógytornával ellentétben egyáltalán nem kell gyakorlatokat végrehajtanod, hiszen mindenről a manuálterapeuta gondoskodik. Porckorongsérv esetén lassú, ritmikus mobilizációt végzünk az érintett szakaszon, ezzel segítve az ideg keringését és csökkentve a gyulladás mértékét.

Jó hír, hogy a manuálterápia akár gyógytornával is kombinálható. Így gyorsabban felépülhetsz, hiszen aktív és passzív kezelési technikák is támogatják a gyógyulásod. Ennek lehetőségéről a konzultációnk során tudunk pontos tájékoztatást nyújtani, miután alaposan feltérképeztük az állapotod.

3 lépésben nyújtunk segítséget

1. Felállítjuk a diagnózist

Először a fizikális vizsgálatokra kerítünk sort, ahol testtartási problémákra utaló jeleket is keresünk. Vizsgáljuk az érintett szegmentum mobilitását, a fájdalom mértékét és az izomerőt is. Célunk, hogy a lehető legpontosabb képet kapjuk a gerincsérv súlyosságáról és az általános állapotodról is. Ezután pedig hozzá is látunk a kezelési terv összeállításához.

Kezelési terv összeállítása

2. Személyre szabott kezelési tervet készítünk

Ebben a tervben konkrétan felsoroljuk a terápiád során alkalmazandó gyógytorna gyakorlatokat és manuálterápiás fogásokat. Minden páciensünk számára egyénre szabott kezelési tervet készítünk, hiszen csakis így érhetjük el a legjobb eredményeket, és így biztosíthatjuk a leggyorsabb felépülési időt.

3. Elkezdjük a terápiát

Miért érdemes csapatunk mellett dönteni? Mert nálunk nem kell hosszú napokat vagy heteket várnod a kezelésre, hiszen már az első találkozásunk alkalmával hozzálátunk a terápiához! Amint felvettük az anamnézist és összeállítottuk a kezelési terved, azonnal elkezdjük a gyógytornát. Ha kérdésed merült fel, fordulj hozzánk bátran, és részletesen válaszolunk.

Mennyi a kiszakadt gerincsérv gyógyulási ideje?

  • Ez elsősorban a helyzet súlyosságától függ, ezért erre a kérdésre a vizsgálatunk után tudunk pontosan válaszolni. Általánosságban kijelenthető, hogy a sérv kiszakadása után néhány napon vagy héten belül már enyhülnek a fájdalmak, viszont ez még korántsem jelent gyógyulást. Rendszeres gyógytornával viszont belátható időn belül felépülhetsz.

A gerincsérv kiszakadás tünetei között a kínzó hát- és nyakfájdalom, illetve az alsó és felső végtagokba sugárzó fájdalom is megtalálható. Ha az utóbbi időkben az előbb felsorolt tünetek akár csak egyikével is küzdesz, és porckorongsérvre gyanakszol, vedd fel minél hamarabb a kapcsolatot egy reumatológus szakorvossal és egy gyógytornásszal is. Ugyanis az időben megkezdett terápiával felgyorsíthatjuk a regenerálódási időt, továbbá megelőzhetjük a műtét szükségessé válását is.

Bízd magad profikra, és tedd meg az első lépést a gyógyulás felé!

MozgásKlinikánkon szakképzett és empatikus gyógytornász, illetve manuálterapeuta csapatunkkal várunk, hogy számodra is segíthessünk. Jelentkezz konzultációra még ma!