Porckorong degeneráció

Porckorong degeneráció (discopathia és polydiscopathia) kezelése

A csigolyák között elhelyezkedő porckorongok az idő múlásával nemcsak kopásnak, hanem degenerációnak, sorvadásnak is indulhatnak. Ez egy krónikus folyamat. A porckorong sorvadás pedig kifejezetten fájdalmas és kellemetlen tüneteket okozhat, ezért a kezelést mihamarabb el kell kezdeni. Mit takar a discopathia és a polydiscopathia kifejezés? Hogyan kezelhető a porckorongok sorvadással járó degenerációja? Alábbi cikkünkből mindent megtudhatsz!

Mit jelent a discopathia?

A discopathia jelentése: egyetlen porckorong degenerációja (atrófiája). Ez meglehetősen ritka, hiszen legtöbb esetben több porckorong érintett. A degeneráció kialakulhat elhanyagolt porckorongsérv esetén is, ebben az esetben a porckorong már annyi vizet veszít, hogy szinte felszívódik. Így a csigolyák ízületei jobban terhelődnek. Ebben az esetben nem csupán az adott porckorongra szükséges fókuszálni a kezelés során, hanem az egész gerincszakaszt ajánlott kezelni.

Mit jelent a polydiscopathia?

A polydiscopathia jelentése: több porckorong sorvadása. Ilyenkor a tünetek is súlyosabbak lehetnek, de természetesen ez attól is függ, hogy a gerinc mely szakaszán jelentkezik a probléma.

Merev derék

Melyek a discopathia tünetei?

  • Fájdalom, amely mozgás hatására fokozódhat
  • Mozgáskorlátozottság
  • Merev hát, derék vagy nyak
  • Izomfeszesség
  • Végtagok zsibbadása

Ugyanezek a tünetek jelentkezhetnek polydiscopathia esetén is. Ha akár csak egyetlen tünetet is tapasztalsz az előbb felsoroltak közül, érdemes a lehető legrövidebb időn belül ortopédiai szakorvoshoz vagy gyógytornász- fizioterapeutához ellátogatni, majd a szükséges vizsgálatok elvégzése után elkezdeni a megfelelő kezelést.

Mi állhat a porckorong degeneráció hátterében?

Elsősorban az idő múlása

Jellemzően 30-35 éves kor felett a porckorongok már folyamatosan veszítenek a víztartalmukból, aminek következtében az állományukban repedések keletkeznek, kellő hidratáció hiányában pedig kopásnak indulnak. Idővel a porckorongok belső magja is elmozdulhat – függőleges és vízszintes irányban is.

Sajnos az idő vasfogával szemben nem könnyű felvenni a harcot, de rendszeres mozgással és azon belül is kifejezetten gyógytornával jelentősen csökkenthető a súlyos porckorong sorvadás esélye.

Érdemes megjegyezni, hogy a genetika is fontos szerepet játszik a kopás és a vele járó fájdalom mértékében is. Ugyan a porckorongok kopása és sorvadása idősebb korban már elkerülhetetlen, de vannak, akiknél tünetmentes marad a probléma, és vannak, akiknél már a 40-es éveikben kínzó fájdalmat okoz az elváltozás.

Azonban a porckorongok túlzott terhelése is bajt eredményezhet

Akár a túlzásba vitt sportolás vagy a szüntelen fizikai munkavégzés is gondot okozhat. Tanácsos tehát kiemelt figyelmet fordítani a pihenésre, és kellő időt biztosítani az izmok és ízületek regenerálódására, hogy végül ne károsodjanak a porckorongok. Legyen szó hobbiszintű edzésről vagy élvonalbeli sportolásról, mindig a biztonságos mozgás alapelveit kell szem előtt tartani, és soha nem szabad túlfeszíteni a húrt.

Kiemelt kockázattal járnak a kontaktsportok és a gerincet, illetve a nyaki szakaszt kiemelten terhelő sportágak. Ha ilyen jellegű mozgásforma mellett döntesz, mindenképpen kérd ki egy profi gyógytornász véleményét, aki egyrészt megtanítja a sérülésmentes mozgás szabályait, másrészt azokat a mélyizmokat is megerősíti, amelyek egy átlagos edzéssel szinte alig stimulálhatók.

A discopathia gyógyítása fizioterápiával, gyógytornával

A MozgásKlinikán aktív és passzív kezelési módokkal, azaz gyógytornával és manuálterápiával is támogatjuk a felépülésed. A terápia során legfőbb céljaink között a fájdalom enyhítése és megszüntetése, illetve a mozgásbeszűkülés feloldása és a gerinc melletti izmok erősítése is megtalálható. Ennek érdekében jótékony gyógytorna gyakorlatokkal és kézzel végzett, speciális manuálterápiás fogásokkal dolgozunk.

Korántsem csak a tüneti kezelésre fókuszálunk, hiszen a jövőbeli mozgásszervi problémák megelőzésére is legalább ekkora figyelmet fordítunk. Megtanítjuk számodra a helyes testtartás alapelveit, továbbá az otthon végezhető gyógytorna gyakorlatok szabályos végrehajtását is. A gerinced megerősítésével számtalan mozgásszervi betegség kockázatát csökkentjük, a csigolyád közötti ízületi blokkok feloldásával pedig a porckorongokat is helyreállítjuk, hogy azok minél hamarabb regenerálódhassanak.

A polydiscopathia kezelése szintén gyógytornával és manuálterápiával lehetséges

Természetesen a bevált fizioterápiás módszereink több porckorong kopásával szemben is segítséget nyújtanak. Egyes gyógytorna gyakorlatok és manuálterápiás fogások változhatnak, de ezeket mindig a teljes körű diagnosztizálás után, személyre szabottan határozzuk meg, így akár discopathia-val vagy polydiscopathia-val küzdesz, MozgásKlinikánkon garantáltan a legjobb ellátásban fogsz részesülni.

Gerinc manuálterápia

Hogyan zajlik a kezelés?

Mint a többi mozgásszervi betegség esetében, úgy itt is 3 lépésben kezeljük a problémát:

1. Diagnosztizáljuk, mely porcokat érinti a kopás

Első találkozásunk alkalmával megismerjük a panaszaid, majd fizikális vizsgálatokat végzünk, amelynek keretein belül a testtartási hibákat is feltérképezzük. Speciális mozgásszervi tesztekkel differenciáljuk a panaszaidat. Manuálterápiás vizsgálattal szegmensenként haladva tapintjuk a csigolyákat és vizsgáljuk a porckorongjaidat. Ezt követően hozzálátunk az egyénre szabott terápiás terv elkészítéséhez.

Kezelési terv összeállítása

2. Személyre szabott kezelési tervet dolgozunk ki

Hisszük, hogy csakis az egyéni kezelés hozhatja el a fájdalomtól mentes mindennapokat. Pontosan ezért állítunk össze minden páciensünk számára egyedi terápiás tervet, amelyben a porckorong sorvadás helyétől és súlyosságától függően jelöljük ki az ideális gyógytorna gyakorlatokat és manuálterápiás fogásokat. Rendelőnkben a lumbalis és nyaki discopathia kezelésére is lehetőség nyílik.

3. Természetes úton kezeljük a porckorong sorvadást

Várakozási idő nélkül, már az első találkozásunkkor kezdetét veszi a terápia. Mindvégig konzervatív kezelési módszerekkel dolgozunk, így semmilyen gyógyszert nem kell szedned, aminek köszönhetően kellemetlen mellékhatásokkal sem kell számolnod. Amennyiben a fájdalmaid túl erősek, fájdalomcsillapítót vagy gyulladáscsökkentőt érdemes lehet használni, de a kezelésünk 100%-osan természetes technikákra épül.

A porckorong degeneráció, sorvadás keserves fájdalmat és mozgásbeszűkülést, illetve zsibbadást is okozhat. Sajnos 30-40 éves kor felett a porckorongok víztartalma már garantáltan csökken, de ez még nem jelenti azt, hogy ne lehetne aktívan tenni a baj megelőzése érdekében. Amennyiben a porckorongok sorvadása fájdalmat vagy mozgáskorlátozottságot okoz, akkor itt az ideje ortopéd szakorvoshoz vagy manuálterapeuta gyógytornászhoz fordulni, hiszen rendszeres gyógytornával és manuálterápiával sikeresen kezelhető ez a gyakori mozgásszervi betegség.

Miért kezdd el minél hamarabb a fizioterápiát?

Ha nem kezeljük időben a discopathiát vagy a polydiscopathiát, akkor a tünetek súlyosbodhatnak, és végül már csak a műtét jelenthet megoldást. Ne várd meg tehát, amíg már kínzó fájdalmat vagy erős mozgáskorlátozottságot okoz a porckorongok sorvadása, inkább tedd meg még ma az első lépést a gyógyulás felé, és jelentkezz bátran konzultációra.

MozgásKlinikánkon szakképzett, empatikus gyógytornász és manuálterapeuta csapatunkkal várunk. Azonnal elkezdjük a kezelésed, hogy a lehető legrövidebb időn belül búcsút inthess a panaszaidnak.