Medical Fitness a gerincgyógyászatban

Medical fitnesz – erősítő edzés egészségügyi környezetben

A MozgásKlinika kezelési koncepciójában a fájdalmas, korlátozott mozgástól célunk eljutni a rendszeresen végzett, egészségmegőrző testmozgásig. Ennek egyik végső állomása a MozgásKlinika MozgásPiramis csúcsán a medical fitnesz megközelítésű edzés.
Sportolók esetén a képlet egyszerű, hiszen a fájdalom, dysfunkció korlátozza a speciális sportaktivitást, így igyekszünk minél előbb megszüntetni azt, hogy újra pályára léphessen a sportoló.
medical fitnesz - MozgásKlinikaSokkal komplexebb a terápiás cél abban az esetben, ha gyógyulást követően preventív formában mozognánk helyesen, rendszeresen. A Medical Fitnesz integrációja elengedhetetlen a tartós és sikeres gyógyításhoz, hiszen az egészségmegőrző rendszeres testmozgás nem csupán a kardiovaszkuláris betegségek megelőzése szempontjából fontos, hanem az ortopédiai betegségek gyógyításában is egy szekunder prevenciós cél!

A mozgásszervi fájdalmak jellegzetessége,

hogy gyakran pont az az izom működés válik blokkolttá, amely megakadályozná a betegség progresszióját: a mély hátizom éppen ilyen gátlás alá esik derékfájdalom esetén. Több kutatás igazolja a derékfájdalom-izomgyengeség közötti kapcsolatot. A fájdalom megszűnése nem egyenesen arányos az izomzat “visszaépítésével” így eredménytelen a csupán tüneti terápia alkalmazása.
 
A speciális manuálterápiás kezelések és gyógytorna gyakorlatok eredményeképp a fájdalom megszűnik és az izom aktivitása javul. 
A nemzetközi tanulmányok is rávilágítottak arra, hogy a terápiáról való lemorzsolódás és a páciensek edukációjának hiánya az egyik oka a betegség kiújulásának. Így sosem szabadulhatunk a lumbágótól… A MozgásPiramis kezelési koncepció éppen ezért épül a nemzetközi protokollokra, hogy a hozzánk kerülő páciensek terápiás kezelései célzott, fokozatos egymásra épülő szintekből álljanak.
medical fitnesz a MozgásKlinikán
Funkcionális edzés eszközei a MozgásKlinikán

A Medical Fitnesz

egy következő szint ebben a terápiás koncepcióban. Medical fitnesz során vérnyomás és pulzuskontroll mellett intervallum illetve power cardio edzésekkel egészítjük ki a funkcionális gyógytorna gyakorlatokat. 60 perces medical fitness edzés hatására nem csupán a törzsizom ereje tartható fent, illetve optimális kondíció érhető el, hanem az állóképesség javítása mellett a testsúlycsökkentésre is tudjuk a hangsúlyt fektetni.
A program előnye:
  • speciálisan adaptált, egyéni terápia
  • gyógytornász, személyi edző vezetésével
  • mozgásszervi betegségek, ízületi-, izomfájdalmak terápiájában egy átmeneti program a gyógytorna és a sporttevékenység között
  • bármelyik korosztály számára ideális testmozgás
Douglas Ribley, aki létrehozta a Medical Fitness fogalmat, amely szakmailag felügyelt testmozgás bizonyítékokon alapuló integrációját jelenti az elsődleges és másodlagos prevencióban, valamint a betegségek kiegészítő kezelésében. Így az ortopédiában vagy gerincgyógyászatban betöltött szerepe mellett, olyan népbetegségek kezelésében alkalmazzák, mint:
medical fitnesz állapotfelmérés a MozgásKlinikán
  • magas vérnyomás
  • cukorbetegség
  • csontritkulás
  • mozgásszervi betegségek
  • anyagcserebetegség
  • elhízás stb.
A MozgásKlinikán alkalmazott Medical Fitness program ajánlott azoknak a pácienseknek, akik mozgásszervi betegségek miatt még nem mernek visszatérni az önálló sporttevékenységhez.
A nálunk gyógyult páciensek gyógytornász felügyelete alatt edzhetnek és érhetnek el egy magasabb terápiás szintet!

„Legyen a gyógytorna a te sportod!”

Néhány kattintással bejelentkezhetsz hozzánk, mi visszahívunk, időpontot egyeztetünk és várakozás nélkül fogadunk rendelőnkben állapotfelmérés után személyre szabott terápiás programmal.