Futball- sportspecifikus gyakorlatok

A labdarúgás napjainkban nagy népszerűségnek örvend, azonban a sérülési ráta is igen magas.  A sportsérülések többségében túlterhelés hatására jönnek létre, illetve akut traumás esemény következményei. Nem csak a gyors irány- és helyzetváltoztatás jelenthet sérülésforrást, hanem az időjárási és talajviszonyok (műfű, terem, füves pálya) is. A hideg téli időben gyakran váltja fel a szabadtéri futballt a teremfoci, ahol szintén nagy az izom és ízületi károsodás esélye. Kevés a focicipőt lecserélni, jobban kell ügyelni az ízületek, izmok felkészítésére, hogy a játék alatt és után ne lépjen fel fájdalom, ne történjen sérülés.
 
Leggyakoribb sportbalesetek focistáknál:
Leggyakrabban az alsó végtag érintett, főként a térd és boka sérülések keserítik meg a focisták mindennapjait. 
Gyakori:
–  az izomhúzódás, illetve izomszakadás: a combhajlítók (hamstrings), a belső combizmok (adductorok), iliotibialis szalag (iliotibial band);
– a szalagsérülések: térdízület esetén oldal- és keresztszalag sérülések, bokaízületnél pedig a kül- és belboka szalag részleges és teljes szakadásai.
A teremfoci az ízületek számára sokkal veszélyesebb! A hirtelen megállás, elindulás és irányváltoztatások következtében a korábban felsorolt sérülések mellett gyakoriak a ficamok, térdízületi meniscus sérülések, Achilles-ín húzódás, esetleg szakadás, valamint a derék húzódásos, lumbágós panaszai!
 
Mi az oka a sok sérülésnek?
A túlterheléses és akut sérüléseknek is kedvez a bemelegítés elhagyása, a helytelen edzésmódszer, valamint a nyújtás elbliccelése!
Még mindig nem terjedt el a köztudatban, mennyire fontos az ízületek bemelegítése, az izmok előkészítése a terhelésre, valamint sajnos az sem, hogy a nyújtás igen is része az edzésnek, ugyanúgy az élsportban, mint a hobbisportolók körében is!
Mit tehetünk, hogy megelőzzük a sportsérüléseket?
Minden edzés elején melegítsünk be rendesen, minden ízületre kiterjedően: boka, térd, csípő, törzs, felső végtagok, fej és nyak. 
Szintén fontos a sportspecifikus stabilizáló gyakorlatok beépítése az edzésbe, illetve a célzott izomerősítés:
1. Törzsstabilizáló gyakorlatok: mély hátizmok, és hasizmok erősítése (nem csak a derék védelmére!)
2. Csípő körüli izmok erősítése
3. Térd körüli izmok stabilizáló gyakorlatai
4.Térd és bokaízület propriocepciójának (ízületi hely-, helyzetérzékelés) fejlesztése
 
Ezen kívül pedig elengedhetetlen a szövetek és lágyrészek megfelelő flexibilitását célzó nyújtógyakorlatokvégzése. Rendszeres nyújtással csökkenthető az izmok, és az izom-ín átmenet sérülései!
 
Legfontosabb nyújtó gyakorlatok:
         combtávolító, és combközelítő izmok nyújtása
         csípőhorpasz izom (iliopsoas)
         combhajlítók (hamstrings)
         négyfejű combizom (quadriceps)
         vádli izmai
         iliotibialis szalag
 
StrapTherapy- Sportsérülések megelőzése nyújtással
StrapTherapy info
A gyorsaság, ügyesség, robbanékonyság fejlesztésére napjainkban egyre jobban elterjedt az agility edzésforma. Kutatások bizonyítják, hogy az agility edzés fejleszti az egyensúlyt, a koordinációt, az erőt, állóképességet, gyorsaságot és a reakcióidőt. Érdemes tehát ezeket a gyakorlatokat is beépíteni az edzésekbe!
 
Hobby vagy élsportoló focistaként is fordulhatsz hozzánk sportrehabilitációs programunkért!