Achilles-ín sérülés

Achilles-ín sérülés és gyulladás okai, kezelési módjai

Az Achilles-ín sérülése az egyik leggyakoribb túlterhelésből adódó sérülés. Az Achilles-ín érzékeny a túlhasználatból (overstress / overuse) eredő sérülésekre a fizikai aktivitást végzők körében. Kifejezetten gyakori futás, ugrások és gyors irányváltással járó sportolók esetében. Milyen további okai lehetnek az Achilles-ín gyulladásnak vagy az Achilles-ín szakadásnak? Hogyan kezelhető hatékonyan a probléma, hogy minél hamarabb visszanyerjük a régi teljesítményünket? Alábbi cikkünkben részletesen válaszolunk!

Achilles-ín gyulladás és sérülés tünetei

Achilles-ín gyulladás és sérülés 7 gyakori oka:

  1. Rossz cipő választása: nem megfelelő cipőhasználat, vagy túlhasznált futócipő/utcai cipő viselése
  2. Anatómiai jellemzők, statikai elváltozások: (“x” láb, “o” láb, magas vagy alacsony lábboltozat), csökkent térd és boka mozgástartomány
  3. Túlsúly: az elhízásból adódó plusz terhelés az Achilles-ínt is szüntelenül terheli, azonban a térdízületet is folyamatos nyomás alá helyezi
  4. Izomegyensúly eltolódás, mozgássztereotípiával kapcsolatos problémák: pl. nem megfelelő futótechnika használata, illetve az izmok helytelen bekapcsolódása a mozgásba)
  5. Korábbi sérülések
  6. Feszes Achilles-ín és plantarflexor izomzat, talpi kötőszövet
  7. Fizikai, erőnléti problémák és fennálló strukturális elváltozások – csökkent M. Tibialis anterior; M. Rectus femoris és M.Gluteus medius izom aktivitás
Achilles-ín gyulladás

Sportolók esetében az Achilles-ín sérülésének esélyét a sportmozgás során befolyásolhatja a talaj minősége és az edzés mennyiségének, továbbá intenzitásának túladagolása és a megfelelő bemelegítés, levezetés elmaradása is. (A futással kapcsolatos sérülésekről, terápiákról itt olvashatsz bővebben.)

Nem csak sportolás okozhatja!

  • Ugyanakkor az aktuális kutatások alapján a tendinopátiák előfordulása sokkal gyakoribb, mint a kopásos megbetegedéseké, és csak az előfordulások 35%-ánál mutatható ki sporttal való összefüggés, tehát ez alapján nemcsak sportsérülésként, hanem egy gyakori sarok és a vádli környékén kialakuló fájdalom okaként tekinthetünk erre a kórképre.

Az Achilles-ín szakadásáról

Az esetek többségében sérülés áll a hátterében, amely egy hirtelen erőfeszítésnek az eredménye. Ha a vádli izmait túlterheljük – például futás vagy nagy súllyal történő guggolás közben –, akkor az Achilles-ín részlegesen vagy akár teljesen el is szakadhat. A lábszár hátsó felében lefutó ín szakadása rendkívül erős fájdalommal és csattanó hanggal jár, ami azonnal jelzi, hogy súlyos baj történt.

Az Achilles-ín sérülése után duzzanat és véraláfutás tapasztalható, és a sérültek többsége nem tud az érintett lábán megállni, hiszen még a legkisebb terhelés is órási fájdalommal párosul.

Mit érdemes tudni a gyulladásáról?

Gyakran a vádli izmainak merevsége vezet az ín túlerőltetéséhez. Éppen ezért fontos, hogy az edzéseket alapos bemelegítéssel kezdjük, a végén pedig oldjuk a merevséget nyújtógyakorlatok segítségével. Célszerű olyan edzéstervet követni, amely a fokozatosságot tartja szem előtt, és a teljesítményünket lépésről lépésre növeli. Ugyanis ha egyik napról a másikra kőkeményen megterheljük a vádlinkat, annak nemcsak Achilles-ín gyulladás, hanem könnyen sérülés, szakadás is lehet a vége.

A gyulladás általában az ín alsó és középső részét érinti. Ha a vádlink sportolás közben vagy után megfájdul, érdemes legalább néhány napot várni a következő edzéssel, hogy kellő időt adjunk a regenerálódáshoz. Amennyiben a fájdalom még 4-5 nap után sem múlik el, és Achilles-ín gyulladásra vagy részleges szakadásra gyanakszunk, mindenképpen forduljunk gyógytornászhoz vagy manuálterapeutához.

Achilles-ín sérülésének kezelése, gyógyítása

A hétköznapok során átmenetileg hasznos lehet sarokemelő vagy egyedi talpbetét használata, és hosszú távon a manuálterápiás kezelések, flossing terápia, kineziotape alkalmazása fájdalommentességhez vezethet, e mellett elmaradhatatlan része a terápiának a gyógytorna és a funkcionális erősítő gyakorlatok végzése, kiemelt figyelemmel a farizmok fejlesztésére, az Achilles excentrikus tréningjére és a CORE izomzat fejlesztésére, aminek segítségével a mozgásmintában résztvevő izmok tudatos aktivizálásával elkerülhető a terület ismételt túlterhelése.

A teljes gyógyuláshoz szükséges idő egyénenként igen változó, ez nagyban függ a sérülést kiváltó okoktól, típusától és az egyéni adottságoktól.

Achilles-sérülésed van?

Érintett vagy a problémában, és szeretnéd végre leküzdeni, hogy visszanyerd a régi formád? Jelentkezz be állapotfelmérésre!