Banyapúp

Banyapúp

Az esztétikailag hátrányos és akár komoly fájdalmakat is okozó banyapúp a közhiedelemmel ellentétben korántsem csak az idősebb nőket érinti, hiszen a mozgásszegény életmódot követő társadalmunkban már a fiatalabb korosztály tagjain is megfigyelhető a probléma. Mitől alakulhat ki banyapúp? Milyen tünetekkel járhat együtt, és hogyan kezelhető hatékonyan? Mutatjuk a válaszokat!

AZ ELŐREHELYEZETT FEJ KÖVETKEZMÉNYE – A BANYAPÚP

Az előrehelyezett fejtartásból alakul ki egy, a csigolyák rendellenes helyzetbe kerüléséből adódó dudor, az úgynevezett banyapúp. A szerzett tartási rendellenességek sajnos egyre gyakoribbak. A mozgáshiány, az ülőmunka, a stressz, a laptop előtti ülés és a mobilozás mind kényszerhelyzetben tartanak bennünket! A rossz testtartás tartós fennállása pedig mozgásszervi betegségeket és patológiás állapotokat eredményez!

A banyapúp nem csak esztétikai probléma

A banyapúp helytelen testtartásból alakul ki, és nem csupán esztétikailag befolyásolja a gerinc állapotát.

Az előrehelyezett fejtartás, tehát mikor az állunkat előre toljuk, és a fej ebben a helyzetben rögzül, nagyobb megterhelést jelent a nyaki gerincnek. A nyaki gerinc úgy kompenzál, hogy a csigolyákat az optimális homorú ívből kimozdítja és tartósan rögzíti. A csigolyák egymáshoz képest előrecsúsznak, és a nyaki gerinc kiegyenesedik. A kiegyenesedett nyaki gerinc nem képes az oszcilláló, rugózó mozgásoknak biomechanikailag ellenállni. Ebben a helyzetben a porckorongnak túl nagy terhet kell cipelnie, és lengéscsillapítóként is egyedül kell helytállnia! Ennek következményeként porckorong degenerálódik, sérvesedik. A nyaki gerinc kiegyenesedés egyes szegmentumokban már-már inkább előre hajlásba (flexióba) kényszerül. Ez végképp nagy nyomást gyakorol a porckorong hátsó falára. A tarkó izmai a túlfeszülés miatt megrövidülnek, a fejbiccentő izom szintén rövidül ebben a helyzetben. A nyak mélyizmai elgyengülnek. A megfeszített tarkóizmok szintén rossz irányban “komprimálják” a koponyaalapot, ami a keringés számára (a. vertebralis) kedvezőtlen.

A banyapúp kialakulása

A helytelen testtartás és a degeneratív elváltozás olyan emocionális tüneteket is produkálhat, mint:

Hogyan előzhető meg a banyapúp kialakulása?

  • Helyes testtartás. Érdemes tudatosan figyelni a megfelelő testtartásra, hogy a nyaki gerinc minél kisebb terhelést kapjon a mindennapokban. Így megelőzhető a nyaki gerinc kiegyenesedése, illetve a csigolyák előrecsúszása is. A helyes testtartás kialakításában manuálterapeuta nyújthat szakszerű segítséget.
  • Kevesebb telefonozás és számítógép-használat. Az ülőmunka és a munkaidő utáni folyamatos mobilozás rendkívül mozgásszegény életmódot eredményez, ezért amennyire csak lehet, célszerű a háttérbe szorítani ezeket a tevékenységeket. Irodai munka esetén pedig legalább óránként tanácsos egy kicsit nyújtózkodni és átmozgatni a gerincet és a nyak izmait, hogy megelőzzük a banyapúp kialakulását.
  • Rendszeres mozgás. Legalább heti 2 alkalommal ajánlott sportolni, hogy az izmok és ízületek kellő stimulációt kapjanak. Kifejezetten hasznos lehet az úszás és a gerinc erősítő, illetve gerincnyújtó gyakorlatok végzése. A gerincjóga vagy a preventív gerinctréning szintén remek választások – a lényeg, hogy aktív életmódra törekedjünk!

A banyapúp okai és kezelése manuálterápiával

A banyapúp jellegzetes alakja a tükörben is jól láthatóvá válik egy púp formájában a háti és nyaki gerincszakasz átmeneténél! Ez esztétikailag rendkívül zavaró lehet, ráadásul szúró és kisugárzó fájdalmat is okozhat. A csigolya ennél az átmenetnél blokkolt, így a mozgása korlátozott, emiatt pedig a szöveti keringés is romlik. A nyirok felgyülemlik, és a “banyapúp” egyre nagyobbá válik.

Mire elégedetlenné válunk a tükörben és a fotókon visszaköszönő testtartásunkkal, a porckorongjaink már visítani tudnának a fájdalomtól! A radiológiai felvétel gyorsan igazolja a patológiás elváltozást, de a vizsgálat során is jelentős mozgásbeli elmaradást tapasztalunk.

A manuálterápiával kombinált gyógytorna képes javítani a nyaki gerinc helyzetén, így nemcsak a tüneteket, hanem a fájdalom okát is megszüntetjük. Ezt követően esztétikai javulás is várható! A legfontosabb a kiújulás megelőzése, illetve a helyes ergonómia és a rendszeres testmozgás!

Ha úgy érzed, érintett vagy, és szakértő segítségre lenne szükséged, a MozgásKlinika terapeutái készséggel állnak rendelkezésedre. Jelentkezz be most!