Tarkófájdalom

Tarkó fájdalom okai és kezelési módjai

A tarkó fájdalom típusai között az izomgörcs és az idegfájdalom, illetve a tarkóba sugárzó fájdalom egyaránt megtalálható. Kísérő tünetként fejfájás és szédülés, továbbá  a felső végtagok fájdalma és zsibbadása is felléphet. Mi állhat a tarkó fájdalom hátterében, és hogyan kezelhető a baj? Alábbi cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

A tarkófájás okai

Akut okok

Helytelen testtartás

Az irodai munkát végzők körében egyre többen küzdenek tarkótáji fájdalommal, hiszen a rossz üléspozíció és a fej előretolása jelentősen megterheli a nyakizmokat. A mozgásszegény életmód gyakran pedig a munka végeztével is folytatódik, és a telefonozás közben előrebillentett fej szintén súlyosbítja a problémát – a telefonozás okozta látványos nyaki görbület pedig már önálló nevet is kapott, “SMS-nyak” formájában.

Telefonhasználat rossz testtartásban

Monoton, repetitív mozgás

Számos munkakör hosszú órákig tartó, szüntelenül ismétlődő mozdulatsorokat követel. Elég csak a fodrászokra és a festőkre, vagy éppen a gyártósoron dolgozókra gondolni, akiknek a fej folyamatos előre és hátra biccentése és a kar megemelése elengedhetetlen a munka elvégzéséhez. A monoton mozgás pedig már néhány nap alatt rendkívül kimerítheti a nyakizmokat, és igencsak kellemetlen tarkófájáshoz vezethet.

Nyaksérülés

Trauma, sérülés

A nyakat érintő sérülések, például a sportsérülések vagy autóbalesetek a nyakizmok meghúzódásval vagy szakadásával is járhatnak. A nyak és tarkó fájdalom a sérülés vagy trauma mértékétől függően enyhe vagy akár elviselhetetlen is lehet. A tarkó fájdalom bal oldalon vagy jobb oldalon, de akár mindkét helyen is jelentkezhet.

Krónikus okok

Porckorongsérv, gerincsérv

Porckorongsérv vagy gerincsérv esetén a porckorongok között elhelyezkedő, zselés anyag kitüremkedik majd kizáródik. A panaszokat tekintve hátfájdalom, derékfájdalom és nyakfájdalom, illetve tarkó fájdalom és végtag zsibbadás is tapasztalható. Sajnos a gerincsérv korunk népbetegségének számít, ezért a megelőzésére kiemelt figyelmet kell fordítani a helyes testtartás megőrzésével és a rendszeres mozgásra való átállással.

Ízületi gyulladás

A nyaki gerinccsigolyák elkopása esetén kisízületi gyulladás alakul ki a nyakban. Az elkopott, sérült ízületek területén a csontok egymással érintkeznek, és dörzsölés, kompresszió hatására erős fájdalmat okoznak. A tartós gyulladás pedig tarkófájást is okozhat, ezért a kezelésére minél hamarabb tanácsos sort keríteni. Habár a legtöbb esetben 60 év felettiek küzdenek a problémával, de az ízületi gyulladás a fiatalabb generáció tagjait is érintheti.

További okok

Stressz

Stressz hatására az izmok megfeszülnek, és akár egész nap terhelés alatt állhatnak. Ha pedig a tarkó izmai is folyamatosan feszülnek, délutánra vagy estére már szinte garantált a fejfájás hátul. Sőt, az izmok szüntelen feszülése miatt a vérellátás is romlik, és oxigénhiány léphet fel az adott területen. Célszerű tehát a stresszt is figyelembe venni a tarkófájás lehetséges kiváltó okaként.

Migrén

A migrén a fejfájás kifejezetten erős és hosszan tartó típusa. Leggyakrabban éles, lüktető fájdalomként jellemzik, amely a nyak és a tarkó területére is kihathat. Általában a fájdalomcsillapító használata és a pihenés segít a tünetek enyhítésében, de hosszú ideje fennálló migrén esetén mindenképpen orvosi vizsgálatokon kell részt venni a probléma felderítése és szakszerű kezelése érdekében.

Fejfájás stressz következményeként

Fibromyalgia

Az állandó fájdalommal, érzékenységgel, kimerültséggel és akár tarkófájással is járó fibromyalgia nehezen diagnosztizálható betegség, az orvosok pedig gyakran más betegségekkel keverik össze. A fájdalmas izomcsomók bármely területen előfordulhatnak. Hajlamosabb a tónusos izmokban, az izompolyákban megjelenni. A nyaki, tarkótáji régióban található, rövidülésre hajlamos izomcsoportokban is gyakran fedezhetünk fel ilyen csomókat.

A tarkó fájdalom kezelése

Nézzük, milyen kezelési módszerek jöhetnek szóba a tarkótáji fájdalom enyhítésére és megszüntetésére:

Otthoni praktikák

Ha a tarkófájás a közelmúltban kezdődött, először érdemes pár szokásunkon változtatni.

Mit tegyünk?

  • Törekedjünk a helyes testtartásra végig a nap folyamán, hogy levegyük a terhelést a nyakunkról és a gerincünkről!
  • Válasszunk memóriahabos matracot és párnát, hogy alvás közben a testünket ne érje terhelés!
  • Ha hason fekve alszunk, mindenképpen váltsunk alvási pozíciót a nyaki- és hátizmok terhelésének csökkentéséhez!

Gyógytorna

Ha a tarkó fájdalmat egy becsípődött ideg vagy éppen porckorongsérv váltja ki, akkor a gyógytorna jelentheti a megoldást a panaszok megszüntetéséhez. Ugyanis a gyógytorna során olyan gyakorlatokat végzünk, amelyek célzottan kezelik a problémát, és a mozdulatsorokat otthon is végezve akár minden nap aktívan tehetünk az egészségünkért. Legyen szó a nyak vagy a vállövek feszességéről, gyógytornával jelentősen csökkenthető a tarkó fájdalom és a görcsösség is.

Nyak kezelése

Manuálterápia

A manuálterapeuta kézzel végzett technikákkal gondoskodik a nyak és a tarkó izmainak, illetve izületeinek és szalagjainak helyreállításáról. A kezelés teljes mértékben gyógyszer- és fájdalommentes, így még az igazán félősök is nyugodt szívvel belevághatnak. Sőt, a manuálterápia akár gyógytornával is kombinálható a tarkó fájdalom minél gyorsabb kezelése és megszüntetése érdekében.

A gyógytornát és a manuálterápiát is alapos vizsgálatok előzik meg!

  • Először mindkét esetben a panaszok megismerésével kezdődik a kezelés. Ekkor a gyógytornász vagy manuálteraputa teljes részletességgel feltérképezi a páciens állapotát, majd testtartási problémákra és betegségekre utaló jeleket keres. Ezután személyre szabott kezelési tervet készít, amely alapján hozzáláthat a tarkó fájdalmat megszüntető, célzott terápiához.

Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni?

Az alábbi tünetek jelentkezésekor egy percet sem szabad várni az orvos felkeresésével, hiszen a panaszok akár súlyosabb betegséget is jelezhetnek:

  • Ha a fejfájás hirtelen jelentkezik, és súlyos fájdalmat okoz.
  • Ha fejsérülés után lép fel tarkófájdalom.
  • Ha a tarkó fájdalom szédüléssel, zavartsággal vagy erős álmossággal jár együtt.
  • Ha hányinger vagy hányás lép fel.
  • Ha a tarkófájdalom eszméletvesztéssel társul.
  • Ha a tarkófájás hetek óta tart.

A tarkó fájdalom hátterében gerincsérv, ízületi gyulladás és migrén, vagy akár a szüntelenül ismétlődő mozdulatok mindennapos végzése is állhat. Ha a tarkófájás hosszú ideje fennálló problémát okoz, nem szabad tovább várni a vizsgálatokra, hiszen ritkább esetekben akár súlyosabb betegségre is visszavezethető a fájdalom, ráadásul a tünetek is kellemetlenebbé válhatnak.

Tarkófájdalom keseríti meg a mindennapjaid, és a lehető leghamarabb orvosolni szeretnéd a bajt? Szakképzett gyógytornász és manuálterapeuta csapatunkkal segítünk – keress minket bizalommal, és jelentkezz bátran konzultációra!