Hamstring/ térdhajlító erősítése az egészséges keresztszalagokért!

A leggyakoribb sportsérülések közé sorolható a térd elülső keresztszalag -LCA- sérülése. Több sportágban előforduló sportsérülésről van szó viszont szezonálisan (télen) megnő a szalagsérülések esélye, ugyanis síelők körében ez a szám csak tovább emelkedik!
Az elülső keresztszalag a térdízületben széles tapadási felülettel rögzíti a lábszárcsontot (tibia) a combcsonthoz (femur) képest. Viszonylag rostgazdag szalag, mely azon felül hogy keresztirányban fut még a rostjai is enyhén csavarodnak. A szalag rostlefutásának iránya eredményezi, hogy a térdízület minden mozgástartományában rögzít, tehát bizonyos rostjai állandóan feszesek. 
Különböző irányú mechanikai erők hatására, amennyiben nincs megfelelő izomkontroll, a szalagok részlegesen vagy teljesen elszakadnak.
A hátsó comb hajlító/hamstring izom az összehúzódása révén képes segíteni ennek a szalagnak és stabilizálja a térdet. A csípőről húzódik lefelé és hátul tapad a térdhajlatban a lábszárcsont/tibia felszínén. Egyes rostjai (semimembranosus) az ízületi tokba is beszűrődik így képes modellálni a térdízületi (mediális) belső meniscus mozgását is.
Megelőzés szempontjából a térd körüli izomzat erősítése a legfontosabb és ezeknek a balansza és helyzetérzékelés.  Gyakran találkozunk gyenge hamstring izomzat során bekövetkező térdízületi szalag -LCA- sérüléssel.
Egyszerű hamstring erősítő gyakorlatok, melyeket síelés előtt ajánlott heti 4x végezni legalább 4 héten keresztül: