Csípőprotézis

Ezért fontos a csípőprotézis műtét utáni gyógytorna!

A csípőprotézis beültetése mára az egyik leggyakoribb ortopéd beavatkozásnak számít, amelynek segítségével a csípőfájdalom megszüntethető, a mozgásképesség pedig helyreállítható. Ha az operációt követően hamarabb fel szeretnél épülni, akkor a csípőprotézis műtét utáni gyógytorna jelenti a megoldást. Hogyan történik a rehabilitáció, és miért érdemes mindenképpen jelentkezni rá? Íme a legfontosabb tudnivalók!

Milyen vizsgálatokat végzünk a kezelési terv elkészítése előtt?

Mielőtt hozzálátnánk a gyógytornához és a manuálterápiához, első lépésként meg kell ismernünk a csípő állapotát és a műtéti technikát is.

Az operáló orvossal történő konzultáció után a megengedett tartományban megvizsgáljuk a mozgásterjedelmet. Általában a 90º-on túli flexió, a 0º-on túli addukció és a kirotáció kontraindikált (ellenjavalt), de bizonyos esetekben ennél nagyobb is lehet a korlátozás a protézis primer stabilitásától függően.

Kezelési terv összeállítása

A műtét utáni első napokon ajánlott rögzíteni, hogy a beteg mennyire mobilizálható. Az alábbi kérdésekre kell választ találnunk:

 • Fel tud kelni önállóan?
 • Felkelhet kísérő (nem szakember) segítségével?
 • Csak gyógytornász támogatásával kelhet fel?
 • Nem kelhet fel?
 • Kizárólag ágyban mozoghat?

Természetesen a járáskor megengedhető terhelés mértékét a mozgásterjedelemhez hasonlóan az operáló orvos szabja meg.

Az alkalmazott műtéti technika figyelembevételével és a várható kezelési időd ismeretében az ellátási szintednek megfelelően rövid, vagy rövid- és hosszú távú kezelési tervet készítünk számodra. Ebben az egyénre szabott tervben a gyógytornászainkkal a funkcionális diagnózis alapján meghatározzuk a fizioterápia célját, és ehhez adaptálva jelöljük ki az alkalmazott módszereket és technikákat.

Mi a csípőműtét utáni gyógytorna menete?

Korai posztoperatív időszak (1-9 nap)

Az operáció utáni első 9 napban a trombózis és az immobilizáció káros szövődményeinek megelőzésére fókuszálunk. Gyógytornával javítjuk a vénás keringést, illetve a megengedett mozgástartományig végzünk gyakorlatokat. Megtanítjuk a helyes felkelés technikáját, és támogatást nyújtunk a segédeszközzel történő járásban is.

Mikor beszélhetünk funkcionális elégedettségről?

 • 10-80° csípő flexió
 • 0-20° csípő abdukció
 • Kb. 30 méter séta
 • 3-as izomerő

Mire szükséges kiemelt figyelmet fordítani?

 • Az életmódbeli tanácsok megfogadására. Gyógytornászainkkal pontosan ismertetjük, hogy milyen mozdulatokat tilos végezni a felépülési időszakban, illetve további tanácsokat is adunk a mihamarabbi gyógyulás érdekében.

Késői posztoperatív időszak (2-12 hét)

Rendelőnkben általában ilyenkor fogadjuk a műtét utáni rehabilitációra érkezőket. Ezen időszakban a tornát mindenképpen rendelői körülmények között ajánlott végezni. Változatos gyakorlatokkal, profi eszközparkkal és személyre szabott, egyéni ütemben haladó terápiával várjuk a hozzánk érkezőket.

Mi képezi a rehabilitáció részét?

Legfontosabb teendőnk az izomerősítés, különös tekintettel a combizomra és a farizomra, illetve a törzsizomzatra. Azonban a hegkezelést és a mobilitás fokozását is elősegítjük.

A terápia során egyensúlygyakorlatokkal, futással és ugrálással, továbbá sportspecifikus gyakorlatokkal támogatjuk a felépülésed. Minden gyakorlatot megtanítunk számodra, illetve folyamatosan felügyeljük azok helyes kivitelezését a balesetek megelőzése érdekében.

A gyógytorna akár manuálterápiával is kombinálható

A két terápia akár párhuzamosan is végezhető. Így egy aktív és passzív kezelési módszerrel is felgyorsítjuk a felépülési időd, hogy a mindennapjaid újra fájdalommentesek és kényelmesek legyenek. A gyógytorna és a manuálterápia kombinálási lehetőségéről a konzultációnk során tudunk tájékoztatást nyújtani.

Csípőfájdalom kezelése

Miért fontos a gyógytorna?

 • Segíti a helyes mozgás újratanulását. Pácienseink számára megmutatjuk, hogyan lehet a protézissel megfelelően mozogni a csípő túlterhelése nélkül. Lépésről lépésre segítünk a biztonságos mozgás elsajátításában, hogy a csípőprotézis beültetése utáni időszak ne járjon nehézségekkel.
 • Csillapítja a fájdalmat. Az operációt követően akár erős fájdalom is jelentkezhet, azonban néhány jótékony gyakorlattal jelentősen enyhíthető a kellemetlenség mértéke. Így hamarabb abbahagyható a fájdalomcsillapító készítmények szedése is.
 • Helyreállítja a test egyensúlyát. A biztonságos és magabiztos mozgáshoz elengedhetetlen az egyensúlyérzék helyreállítása. Aki a beavatkozás után kihagyja a gyógytornát, egyrészt sokkal lassabb felépülési időre, másrészt erősebb fájdalomra is számíthat a kelleténél.

A csípőprotézis utáni gyógytorna gyorsabb felépülést biztosít, hiszen a speciális gyakorlatoknak köszönhetően növeli a mozgástartományt és javítja a vérkeringést, illetve a beavatkozást követő fájdalmat is csökkenti. A korai és késői posztoperatív szakaszban egyaránt segítséget nyújtunk, illetve otthon végezhető gyakorlatokat is megtanítunk, hogy minden nap megtehesd a szükséges lépéseket a teljes gyógyulás felé.

Gyógyulj meg a lehető legrövidebb időn belül, és ints búcsút a fájdalomnak!

MozgásKlinikánkon szakképzett gyógytornász és manuálterapeuta csapatunkkal várunk. Jelentkezz konzultációra még ma!