Falmászás

A falmászás kitűnő sport a mély hátizmok erősítésére

mélyhátizom-erősítő sport

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a falmászás. A falmászás mélyhátizomerősítő ami egy nagyon összetett sport. A falmászás egyaránt igényli a felső végtagok, alsó végtagok és a törzsizomzat erejét illetve mobilitását.

Gyakran ismétlődő mozdulat a falmászás során a kar hajlításával végzett húzó mozdulat, amihez erős felkarizomzatra is szüksége van a sportolónak. Az ismétlődő húzó mozdulatok, és hajlított karral végzett függeszkedések, fogásokon történő kapaszkodások következtében előfordulhat azonban az izmok túlhasználatából eredő íngyulladás, ami gyakran érinti a legfőbb könyökhajlításért felelős izmot, a bicepset.

Ez leggyakrabban az aktív könyökhajlítás vagy a kar passzív nyújtása során jelentkező diszkomfort érzetben nyilvánul meg a könyökhajlatban, olykor az izom inas tapadásánál végzett enyhe nyomás is már fájdalmat generál.

Rehabilitációs sport

Ennek megelőzésére illetve a kialakult probléma rehabilitációjára egyaránt szükséges rendszeresen mobilizáló és erősítő gyakorlatok végzése, például a könyökhajlító izmok rendszeres nyújtása és az ellentétes működésért felelős izom, a triceps erősítése. Hatékony lehet már kialakult probléma kezelésekor kiegészítéseként a kinesio tape felhelyezése, a flossing terápia alkalmazása is és nem utolsó sorban nagyon fontos a mozgásminta javítása, hogy csökkentsük az izom terhelését ezzel megelőzve az esetleges újabb sérülés előfordulását.

A mélyhátizom erősítésére a gyógytorna is végtelen számú lehetőséget kínál, amennyiben további mélyhátizom erősítésre lenne szükséged, jelentkezz be a MozgásKlinikára! A MozgásKlinika régóta foglalkozik a különböző sportágakhoz kötődő rehabilitációval, és sportspeciifikus mozgásszervi erősítő terápiákkal. A blogunkban megtalálhatsz a különböző sportágakhoz kötődő kezelésekkel.