Derékfájdalom – életünk része?

Derékfájdalom gyötör? Nem tudod hogy hogyan kezeld? Nézd meg ezt az epizódot hogy megtudd a megoldást!

derékfájdalom mit érdemes róla tudni?

1. ADÁS

A mozgásszervi problémák mára civilizációs betegségnek számítanak és szinte mindenkit érintenek, és már egyre fiatalabb korban. Ezek leggyakoribb tünete a derékfájdalom. Kis túlzással mindenki találkozik vele, de az okok nagyon különbözőek is lehetnek, és a tünetek nagyon változatosan nehezítik mindennapjainkat. A mozgásszegény életmód és főleg a napi több órás ülés drasztikusan hat a mozgásszerveinkre: izmaink elgyengülnek, ízületeink, szalagjaink elsorvadnak, ami hosszabb távon a csigolyákat és csontokat is elkoptatja. Fontos, hogy ne engedjük, hogy egy visszafordíthatatlan állapotig jussunk el. A mozgás segíthet, de ha nem megfelelő mozgást végzünk, akár súlyosbíthatjuk a tüneteket. Célzott terápiára van szükség, amiben a manuálterápia különböző módszerei kínálják a legjobb alternatívát.

Mobilizálni és stabilizálni, és ebben a manuális terápiák, majd pedig a fókuszált erősítő torna segíthet. Ezt már sokszor hallhattuk, és igaz is, csakhogy amint a probléma minket is érint, rájövünk, hogy a különböző élethelyzetek, saját problémák és fájdalmak a gyakorlatban jobban hátráltatják a terápiához jutást, mint azt elméletben feltételezzük.

A mozgás jó. A több mozgás valóban jobb, mint a kevés. Viszont a sportnak a megelőzésben van fontos szerepe, és a rossz pozícióban, vagy gyulladásban lévő ízület, szalag számára a sok mozgás lehet problémás is.

Gerincünk egész napos helyzete valójában fontosabb, mint a napi fél vagy egy óra, amit foglalkozunk vele. Ebben segítenek a praktikus tippek, hogyan üljünk, viselkedjünk mupnakelyünkön és otthoni teendőink végzése közben, de sajnos a helyes testtartás felvétele csak kimondva tűnik könnyűnek. Tanulni kell, amihez segítségre van szükségünk. A derékfájás valójában pont úgy tünet, mint a fogfájás: a szervezetünk által leadott jelzés valamilyen szervünk rosszul működéséről. De amíg a fogban jelentkező fájdalom mellé betegségtudat is párosul, addig a deréktájon jelentkező fájdalmak esetében ez valamiért nincsen így. Ennek vannak pozitív hozadékai is, de az mindenképpen problémás, hogy sokan emiatt nem is keresnek fel terapeutát, aki pedig a fájdalmat képes csökkenteni, de annak kiváltó okát is kezelheti.

Az elhanyagolt gerincproblémák pedig sajnos nem múlnak el maguktól, még ha a fájdalom ideiglenesen el is múlik. Mint minden más esetben, itt is a súlyosabb szövődmények kialakulása indul be.

Szentiványi Rita manuálterapeuta-gyógytornász első podcast adásunkban ezekről is beszél szakértőként, de laikusként is érthető nyelvezettel, a témát alaposan körbejárva, mint egy cornestrone content-ként.

Hallgasd adásainkat a kedvenc podcast platformodon is!