Vádli fájdalom

Vádli fájdalom tünetei, okai és hatékony kezelési módjai

A vádli fájdalom hátterében nemcsak izomhúzódás és izomgörcs, hanem akár Achilles-ín gyulladás és keringési probléma, érbetegség is állhat. Ha huzamosabb ideje fáj a vádlid, mindenképpen vedd komolyan a problémát, hiszen idővel a tünetek súlyosbodhatnak, ami rendkívül megnehezítheti a járást. Vizsgáljuk meg közelebbről is a vádli fájdalom tüneteit, okait és kezelési módjait!

Milyen tünetekkel járhat a vádli fájdalom?

 • Bal vádli fájdalom
 • Jobb vádli fájdalom
 • Térdhajlat és vádli fájdalom
 • Szúró vádli fájdalom
 • Bekeményedett vádli

Mik lehetnek a vádli fájdalom okai?

Izomhúzódás

Fizikai munkavégzés és sportolás közben is meghúzódhat a vádlid, ami fájdalmat és járási nehézséget okozhat. Az izomhúzódás a leggyakoribb oka a vádli fájdalomnak, de szerencsére néhány napon belül el szokott múlni. Ilyenkor a további terhelés helyett érdemes minél többet pihentetni a vádlid, hogy a sérült szövetek a lehető legrövidebb időn belül regenerálódjanak.

TIPP: Munka és edzés közben is figyelj oda a bemelegítésre, hogy minimalizáld az izomhúzódás esélyét. Végezz egy kis helyben futást sarokemeléssel vagy néhány guggolást, és máris felkészíted a vádlid a fokozott terhelésre. Óránként tarts néhány percnyi szünetet is, végül pedig nyújtsd meg alaposan a feszülő vádli izmot.

Vádli izomhúzódás

Izomszakadás

Ebben az esetben már rendkívül erős vádli fájdalom léphet fel, aminek a mértéke az izomszakadás súlyosságától függ. Ha részleges vádli szakadást szenvedtél, akkor csupán az izomrostok egy része szakadhatott el, azonban ha teljes szakadás történt, akkor az izomköteg akár 90%-a is leszakadhatott az ínről. A vádli fájdalom nyugalmi állapotban is jelentkezhet.

Mi vezethet vádli szakadáshoz?

 • Bemelegítés hiánya. Ha a hideg izomzat nagyfokú terhelést kap, pillanatok alatt elszakadhatnak az izomrostok. Éppen ezért fontos, hogy még a legkisebb terhelés előtt is szánj 2-3 percet a vádli bemelegítésére, sportolás esetén pedig egyenesen kötelező átmozgatni a vádlidat.
 • Hirtelen mozdulatok. Focimeccseken gyakori látvány, hogy a játékosok az egyik pillanatban még gond nélkül sprintelnek, azonban egy hirtelen irányváltoztatás következtében már cserét igénylő sérülést szenvednek. A vádli szakadáshoz egyetlen rossz mozdulat is elég lehet, ezért tanácsos minél tudatosabban odafigyelni a biztonságos mozgásra.
 • Szüntelen terhelés. Amennyiben a vádlid rendszeresen, akár napi szinten jelentősen terheled, azzal számos mikrosérülést okozhatsz az izomzatban. Egy idő után az izomrostok pedig fel fogják mondani a szolgálatot, és részlegesen vagy teljesen el is szakadhatnak.
 • Izomrövidülés. A vádli feszességében és az izmok rövidülésében a genetika is szerepet játszik, de a rossz cipőválasztás és a magassarkú mindennapos viselete is problémákhoz vezethet. Ha a vádlid túl feszesnek érzed, mindenképpen nyújts rendszeresen, és viselj mindig kényelmes lábbelit.
Talpi bőnye gyulladása (fasciitis plantaris)

Talpi bőnye gyulladás (fasciitis plantaris)

A talpi bőnye egy szalag, amely a lábujjakat és a sarkot köti össze. További feladata a lépés közbeni rezgések csillapítása, ezáltal a talp terhelésének csökkentése. Futók és táncosok, illetve állómunkát végzők körében nem ritka a talpi bőnye gyulladása, aminek következtében az éles sarokfájdalom mellett akár vádliba sugárzó fájdalom is tapasztalható.

Achilles-ín gyulladás

A reggeli vádli fájdalomért gyakran az Achilles-ín gyulladása okolható, amelyet a vádli túlzott feszessége is előidézhet. Azonban az íngyulladás a kezdő sportolók körében is rendszeresen előfordul, hiszen az ín még nem szokott hozzá a terheléshez és a repetitív mozdulatsorok végzéséhez. Nem érdemes tehát egyik napról a másikra túlzottan megterhelni a vádlit, inkább a fokozatosság elvét szem előtt tartva tanácsos javítani a sportteljesítményen.

Érszűkület

Ha az erek beszűkülnek vagy még rosszabb esetben el is záródnak, akkor már minimális terhelést követően is elfáradhatnak a végtagok. Ezenfelül vádli görcs és fájdalom is megkeserítheti a mindennapokat, hiszen a lábak nem kapnak elég vért, és oxigénhiány alakulhat ki az érintett területen.

Ha a vádli fájdalom egy ponton jelentkezik, azonnal szakorvoshoz kell fordulni!

 • Az ilyen jellegű fájdalmat akár mélyvénás trombózis is kiválthatja, ezért egy percet sem szabad késlekedni a szakorvos felkeresésével. Ha a vádli fájdalom terhesség alatt lépett fel, azt magnéziumhiány is okozhatja, de a trombózis sem zárható ki.
Érszűkület a vádliban

Vádli fájdalom kezelése

Gyógytorna

A vádli fájdalom enyhítésére és megszüntetésére az orvosi kezelés mellett a gyógytorna jelenti a megoldást. Rendszeres gyógytornával nemcsak a mozgásszervi eredetű betegségek kezelhetők, hanem az érrendszeri problémák is, hiszen a tornának köszönhetően javul a lábak vérkeringése.

Gyógytorna segítségével csökkentjük a fájdalmat, illetve erősítjük és nyújtjuk a vádli izmokat. A terápia célja a tartós fájdalommentesség elérése, gyógyíthatatlan betegség esetén pedig a tünetek minél nagyobb fokú enyhítése.

Tornával gyógyszermentesen inthetsz búcsút a fájdalomnak

 • Ha nem szeretnéd mellékhatásoknak kitenni a szervezeted, akkor dönts bátran a gyógytorna mellett. MozgásKlinikánkon olyan gyógytorna gyakorlatokat tanítunk meg számodra, amelyek célzottan enyhítik a fájdalmat és erősítik a vádlid. Ráadásul azokat az izmokat is meg tudjuk dolgoztatni, amelyeket egy átlagos edzéssel szinte egyáltalán nem lehet.
Lábzsibbadás kezelése manuálterápiával

Manuálterápia

A merev vádli feszültségének oldására és a fájdalom enyhítésére a manuálterápia is elsőrangú választás. Manuálterapeutáink kézzel végzett, speciális fogásokkal gondoskodnak a vádli átmozgatásáról, a javulás pedig akár az első alkalom után érezhető.

Gyógytornával is kombinálható

 • A lehető leggyorsabb gyógyulás érdekében a két kezelés akár kombinálható is. Ennek lehetőségéről az első konzultációnk alkalmával tudunk tájékoztatást nyújtani, miután feltérképeztük a panaszaid, illetve elvégeztük a szükséges fizikális vizsgálatokat és felvettük az anamnézist.

A vádli fájdalom kezelése házilag is lehetséges?

Ha a fájdalom csupán kisebb mértékű, és csak egy hétköznapi izomhúzódással van dolgod, akkor házilag is kezelhetők a panaszok. Ilyenkor semmiképp ne terheld a vádlid, inkább csak pihentesd néhány napig, és használj izomlazító krémet. Naponta 1-2 alkalommal masszírozd át óvatosan a vádlid, hogy serkentsd a vérkeringést.

A hidegvizes borogatás is segíthet

 • Csavarj egy hidegvizes kendőt vagy törölközőt a vádlid köré, és hagyd rajta 10-15 percig. A borogatós érjen a bokától a térdhajlatig, hogy a vádlid teljes egészét lefedd vele.

Kompressziós zokni használata

 • Sportolás közben ajánlott használni, segítve ezzel a vádli keringését, megelőzve a sérülést.

A vádli fájdalom járás közben és pihenés során is jelentkezhet, a fájdalmat kiváltó okok között pedig az egyszerű izomhúzódástól kezdve az izomszakadáson át egészen a talpi bőnye gyulladásig számos lehetséges probléma megtalálható. Tapasztalt gyógytornász és manuálterapeuta csapatunkkal először fényt derítünk a fájdalom forrására, majd egyénre szabott kezelési tervet készítünk, és azonnal enyhítjük a panaszaid. Tedd meg az első lépést még ma a gyógyulás felé, és vedd fel velünk bizalommal a kapcsolatot.

Ha vádli fájdalommal küzdesz, jelentkezz bátran konzultációra, és már az első találkozásunkkor hozzálátunk a személyre szabott kezelésedhez!