Térdfájdalom

Mikor felállsz, megfájdul a térded? Lépcsőzés helyett inkább lifttel közlekedsz a térded miatt? Futás alatt térdfájdalmad van? Térdsérülésed volt?

térdízületi kopás, térdarthrosis, keresztszalag szakadás, meniscus-szakadás

Térdfájdalom kezelése, Funkcionális gyógytorna, Manuálterápia, Gyógytorna, Gerincgyógyászat, Sportrehabilitáció - Budapest

A térdízületi panaszok hátterében leggyakrabban a szalagok elégtelensége vagy a porcfelszín kopása áll. Izomstabilizációval a térd funkciója javítható, a térdfájdalom csökkenthető! A medence és ágyéki gerincszakasz izomgyengesége is kiválthat térdfájdalmat. Amennyiben ennek okát szűntetjük meg, a térdfájdalom is csökken.

Térdsérülés, szalagsérülés, elülső keresztszalag sérülés (ACL)

Az elülső keresztszalag (ACL) sérülése az egyik leggyakoribb térdsérülés. Általában hobby és élsportolóknál (sí, futball, kosárlabda, kézilabda) fordul elő.

A szalag szakadása lehet teljes vagy részleges. Mozgásvizsgálattal állapítható meg a sérülés, térdízületi MRI felvétel során látható a szakadás mértéke. A sérülés térdfájdalommal, duzzanattal jár. A keresztszalag szakadáshoz társulhat a belső oldalszalag sérülése vagy a térdízületi porcgyűrű szakadása (meniscus ruptura).

Arthroscopos műtéttel pótolható az elülső keresztszalag és ezt követően gyógytorna kezdhető. A műtét nélküli stabilizálás ritkán eredményes.

Rehabilitáció, kezelés térdízületi keresztszalag plasztikát követően:

 • stabilizáló gyógytorna, funkcionális gyógytorna gyakorlatok
 • propriocepciós tréning
 • sportspecifikus kondicionálás (visszatérés a sportba 6-9 hónap)

Térdízületi porcgyűrű szakadás, sérülés, leválás - meniscus szakadás

A térdízületben elhelyezkedő porcgyűrű (meniscus) az ízületi felszín pontosabb illeszkedését biztosítja. Sérülését követően térdfájdalom, kattogás, mozgásban „elakadás” jelentkezik. A fájdalom mértéke egyéni tolerancia alapján módosul. A leszakadt, elakadt porcgyűrű (meniscus) sérti a térdízületi üvegporcot és degenerációt okoz. Eltávolítása vagy plasztikája arthroscopos műtéttel történik.

Kezelés, rehabilitáció térdízületi porcgyűrű (meniscus) eltávolítás után:

 • gyógytorna
 • propriocepciós tréning
 • sportrehabilitáció

Térdfájdalom, térdízületi meszesedés, degeneráció

Térdízületi meszesedés összefügg az életkorral és a testsúllyal illetve az általános kondícióval. A porcerősítő készítmények szedése mellett, a térdízület körüli izomzat erősítése (combhajlító-combfeszítő izmok egyensúlya) szükséges. Emellett a mély hátizmok megerősítésével, egyenlő és optimális terhelést biztosítunk a térdízületnek. A túlsúly extra terhelést jelent minden ízületnek, ezért diétával és fokozatos testmozgással kell megszabadulnunk a plusz kilóktól.

Kezelés:

Futók térdfájdalma

A medence és ágyéki gerinc izomzatának egyensúlyzavara gyakran térdfájdalomként jelentkezik. A hobby-futóknál jelentkező térdfájdalom mögött általában gerincprobléma áll. Kiemelt fontosságú a megfelelő futócipő használata, bemelegítés a tréning előtt és a fokozatosság!

A megoldásnak nagyobb része az ágyéki gerinc és medence stabilizálásában van!

Térdfájdalom kezelési lehetőségei

 • Mulligan's manuál terápia
 • , gyógytorna
 • , sportrehabilitáció
 • , Kinezio-tape
Miben segíthetünk?
MozgásKlinika

Szentiványi Rita

a MozgásKlinika alapítója és vezető gyógytornásza

Szentiványi Rita - MozgásKlinika

2006-ban végeztem a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Gyógytornász szakán. Ezt követően a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet gyógytornásza lettem. Intézeti munkám során a szívtranszplantaltak fizioterápiáját és annak protokollját dolgoztam ki. 2010 szeptemberében a gyógytornász kongresszuson adtam elő a témában majd később ezt cikkben publikáltam.
2010-ben a Semmelweis Egyetem által akkreditált manuálterápiás képzésen vettem részt. 2012- ben manuálterápiás jártasságom kiegészítéseként elvégeztem a Mulligan- féle manuálterápiát is.
Magas szintű szaktudással rendelkezek a gerincgyógyászat és a sport rehabilitáció terén, amelyre alapozva kidolgoztam a MozgásPiramis kezelési koncepciót. A hosszú évek alatt összegyűlt tapasztalatot így minden páciensem előnyére fordíthatom.

Tegyük meg együtt az első lépést a gyógyulásod felé!

Egészséges gerinc, egészséges élet

 • Sportrehabilitáció
 • Mozgásszervi diagnosztika
 • Fájdalomcsillapítás
 • Terápiás tanácsok otthonra
 • Gyógytorna
 • Manuálterápia