Térd duzzanat

Ezek a térd duzzanat leggyakoribb okai és kezelési módjai

A térd dagadás nemcsak erős fájdalmat okozhat, hanem a mozgást is alaposan megnehezítheti. Szerencsére a megfelelő konzervatív kezelési módszerekkel már rövid időn belül csökkenthető a térd alatti és feletti duzzanat, és természetesen a fájdalom mértéke is. Milyen betegségek vagy rossz szokások állhatnak a térd duzzanat hátterében? Hogyan kezeljük MozgásKlinikánkon a térddel kapcsolatos mozgásszervi problémákat? Alábbi cikkünkben minden fontos tudnivalót bemutatunk!

Ezek lehetnek a térd dagadás okai

Sérülés

Sajnos egyetlen rossz, óvatlan mozdulat is elég lehet ahhoz, hogy a térd megsérüljön és bedagadjon. Ilyenkor a térd alaposan kipirosodhat és megfájdulhat, illetve néhány órán belül jókora duzzanat keletkezhet rajta. Kisebb mértékű sérülés esetén a pihentetés jelenti a megoldást, viszont ha súlyosabb sérülést szenvedtél, akkor semmiképp ne halogasd az orvos felkeresését.

Porckopás (artrózis)

A porckopás jellemzően a 40-50 év feletti korosztályt érinti, de rendszeres nehéz fizikai munkavégzés vagy intenzív sportolás esetén a fiatalabbak körében is előfordulhat. Ha a térdízületi porc kopásnak indul és elvékonyodik, akkor a csontok szüntelenül dörzsölik a térdízületek széleit, ami térd duzzanatot és fájdalmat eredményez. Reggelente akár ízületi merevség is felléphet, amely csak a térd “bejáratása”, azaz egy kis mozgás hatására enyhül.

Fontos a korai felismerés!

  • A porckopás miatt bedagadt térddel azonnal orvoshoz kell fordulni, hiszen kezelés hiányában a porcok még tovább fognak kopni, ami akár súlyos fájdalmat és nagyfokú mozgáskorlátozottságot is előidézhet. A probléma diagnosztizálása után kezdetét veheti a fizioterápia, és még visszanyerhető a térd korábbi, egészséges állapota. Amennyiben a kezelés elmarad, akkor már csak a térdprotézis beültetése segíthet.
  • Felhívnánk a figyelmet a kezeletlen meniscus vagy keresztszalag sérülést követő porckopásra. Ebben az esetben a stabilitás vagy a kongurencia (illeszkedés) hiánya miatt alakul ki egyfajta szövődményként az arthrosis.

Térdízületi gyulladás (artritisz)

Reumatoid artritisz esetén maga az immunrendszer támadja meg az ízületeket. Ennek következtében az ízületi porcok és tokok is sérülést szenvednek, végül pedig a lágyszövetek és a csontok is károsodnak. Sajnos a betegség nem válogat a korosztályok között, hiszen fiataloknál és időseknél is ugyanakkora eséllyel jelentkezhet. Természetesen a reumatoid artritisz nemcsak a térd, hanem a kéz és a lábfej ízületeit is megtámadhatja.

Hullámokban, változó erősséggel léphet fel

  • Időnként rendkívül erős fájdalmat okozhat, ami lassan csillapodhat, majd néhány héttel vagy hónappal később ismét visszatérhet. Még ha teljesen meg is szűnnek a tünetek, ez nem jelenti azt, hogy a reumatoid artritisz elmúlt volna. Ha ízületi fájdalmat tapasztalsz, és tudod, hogy nem egy kisebb sérülés okozza, akkor ajánlott azonnal felvenni a kapcsolatot egy ortopéd szakorvossal vagy fizioterapeutával.

Nyálkatömlő-gyulladás (burzitisz)

A nyálkatömlő párnaként védi a térdízületeket, amely a térd túlzott terhelése vagy sérülése, illetve fertőzés hatására begyulladhat. A gyulladás jellemzően néhány hétig tart, és ebben az időszakban elsősorban a gyulladt, dagadt térd pihentetése és felpolcolása, továbbá gyulladáscsökkentő készítmények szedése a legfontosabb teendő. Általában a pihentetés megoldást jelent, de ha néhány napon belül sem enyhül a fájdalom, akkor mindenképpen orvosi segítséget szükséges kérni.

Futótérd szindróma

Bizonyos sportágak erősen terhelik a térdeket, a rendszeres űzésük pedig futótérd szindrómához vezethet. Ilyen sport lehet a futás, a biciklizés és a focizás, illetve a teniszezés és a súlyemelés is. A szindróma tünetei között a fájdalom és a duzzadt térd is megtalálható – előbbi a betegség kezdeti szakaszában csupán terhelés hatására jelentkezhet, később viszont állandósulhat is.

Sportolni csak szabályosan!

  • Legyen szó futásról vagy nehéz súlyokkal való guggolásról, a szabályos sportolás elengedhetetlen a futótérd szindróma megelőzéséhez. Ugyanis a helytelenül végzett mozgásformák rövid időn belül súlyos károkat okozhatnak, ráadásul a sportkarrierednek is idő előtt véget vethetnek. Ha meg szeretnéd óvni a térdízületeid, csapatunkkal megtanítjuk számodra a biztonságos mozgás alapelveit, igény esetén pedig személyre szabott edzéstervet is készítünk.

Ugrótérd szindróma

Szintén azon atléták körében fordul elő leggyakrabban, akik a térdüket és a combfeszítő izmaikat fokozottan igénybe veszik. Eleinte itt is csak kisebb fájdalom tapasztalható az edzéseket követően, azonban idővel a térd alatt dudor is keletkezhet, amely kínzó fájdalmat okozhat. Ha a térd duzzanat feszüléssel is jár, akkor a sportolást legalább néhány napig szüneteltetni kell, hiszen az újbóli terhelés következtében akár a térdízület stabilitásáért felelős patella ín is elszakadhat.

Patellofemoralis szindróma

A térdkalács felett húzódó combizom erős ina feszítés hatására komprimálja a csontot így alatta, gyulladás, duzzanat alakulhat ki. Ez nem csupán a combizom sportolás következtében kialakult túlterhelése miatt alakul ki vagy a combizom stretching hiánya miatt, hanem az ülő munka is hozzájárulhat, hiszen a 90 fokban hajlított térd ízület felett jócskán megfeszül a quadriceps ina.

Térd dagadás kezelése

1. Szükséges vizsgálatok elvégzése

Első lépésként mindig a panaszaid megismerésével és a fizikális vizsgálatok elvégzésével indítjuk a terápiát. Akár térd alatti vagy feletti duzzanatról beszélünk, először is pontosan meg kell határoznunk a térd dagadását és a fájdalmat kiváltó okokat. Legfőbb célunk, hogy a lehető legpontosabb képet kapjuk az egészségügyi állapotodról, hiszen csakis így állhatunk elő egy hatékony és célzott terápiás tervvel.

2. Személyre szabott kezelési terv készítése

Csapatunkkal az anamnézis felvételét követően összeállítjuk az egyéni terápiás terved, amely kifejezetten a számodra jótékony gyógytorna gyakorlatok és manuálterápiás fogások listáját tartalmazza. Amennyiben szimpatikusnak találod a tervet, már hozzá is látunk a kezelésedhez.

Kezelési terv összeállítása

3. Fizioterápia kezdése

Gyógytornászainkkal rögtön az első találkozásunk alkalmával elkezdjük a terápiát. A felépülésed ideje természetesen a térd duzzanat és fájdalom hátterében álló mozgásszervi probléma súlyosságától függ, de csapatunkkal mindent megteszünk azért, hogy a lehető leggyorsabban visszanyerd a korábbi formád.

“A térd duzzanat kezelése házilag is hatékony lehet?”

  • Igen, amennyiben a duzzanat egy kisebb sérülés következtében alakult ki. Ilyenkor a térded pihentetésével és felpolcolásával, illetve gyulladás- és fájdalomcsökkentő gyógyszerek segítségével tehetsz a legtöbbet a gyógyulásodért.

“A térdműtét utáni duzzanat kezelésében is segítetek?”

  • Igen. Az artroszkópos térdműtét után dagadás léphet fel, amelynek csökkentése és a regeneráció felgyorsítása érdekében mérsékelt mozgással tudunk segíteni. Csapatunkkal jótékony gyógytornát és manuálterápiát biztosítunk az operáció után minél korábban felépülni vágyók számára.

Ha térd duzzanat és fájdalom keseríti meg a mindennapjaid, ne bízd a véletlenre a gyógyulásod. Ugyanis lehet, hogy a duzzanatot térdízületi gyulladás vagy éppen porckopás okozza, amely kezelés hiányában még súlyosabb tünetekhez is vezethet. Várakozás helyett inkább tedd meg még ma az első lépést a felépülés felé, és keresd bátran profi és empatikus fizioterapeuta csapatunkat, hogy mihamarabb segíthessünk.