Sportolás okozta teniszkönyök

Teniszkönyök gyógytorna – így szünteti meg a fájdalmat!

A teniszkönyök hátterében az alkar izmainak túlterhelése áll, amely íngyulladással vagy csonthártyagyulladással is járhat. Tünetei között a fájdalom és a zsibbadás, illetve az erőtlen szorítás és a könyök puhasága is megtalálható. Hogyan segít a teniszkönyök gyógytorna? Miért érdemes fizioterápia mellett dönteni? Tarts velünk, mutatjuk a válaszokat!

A teniszkönyök okai és szövődményei

Habár a teniszezők közel 50%-át érinti ez a mozgásszervi betegség, azonban a sportolókon kívül a fizikai és még az irodai munkát végzők életét is gyakran megkeseríti. Ahogyan említettük, a probléma az alkar izmainak, ízületeinek és ínszalagjainak túlterheléséből fakad. Az alkart szinte szüntelenül terhelő munkakörök esetén tanácsos nagyfokú figyelmet fordítani az óránként legalább 5-10 perces pihenésre, hogy legalább egy kis időre csökkenjen a terhelés mértéke.

Milyen szövődmények léphetnek fel, ha elmarad a gyógytorna?

Ügyetlenebbé válhat a mozgás

Kezelés nélkül a mozgás napról napra ügyetlenebb lehet. A finommotorika romlása pedig a munkateljesítményt és a sportolást tekintve is gondokat okozhat, ezért a legjobb döntést a minél hamarabb elkezdett gyógytorna jelenti. Így még idejében megállítható a szövődmények kialakulása, a fájdalom és a zsibbadás pedig rendszeres kezeléssel teljesen meg is szűnhet.

Beszűkülhet a mozgásterjedelem

Idővel a kar kinyújtása is óriási nehézséggel járhat, hiszen az alkar mozgástartománya jelentősen csökkenhet a fájdalom és az ízületek, illetve izmok sérülése miatt. A mozgáskorlátozottság pedig csakis szakszerű terápiával orvosolható, viszont ha túl későn kerül sor a gyógytornára, akkor már csak a műtét segíthet.

Gyengülhet a szorítóerő

Az alkar gyengesége miatt értelemszerűen a szorítási erősség is drasztikusan csökkenhet. Ekkor a korábban gond nélkül felemelt súlyok megemelése már hatalmas erőfeszítést vehet igénybe, súlyosabb esetben pedig egyáltalán nem is fog menni. Azonban a teniszkönyök kezelésével és az alkar újbóli megerősítésével ismét visszatér a régi forma.

Teniszkönyök

Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott fizioterapeutához fordulni!

  • Akár az alkarodban érzel rendszeresen izomlázat, vagy fokozódó fájdalmat, esetleg zsibbadást és erőtlen szorítást tapasztalsz, a további problémák megelőzése érdekében jelentkezz mihamarabb gyógytornára. Megfelelő kezeléssel az operációt is elkerülheted, és természetes úton gyógyulhatsz meg.

Teniszkönyök gyógytorna gyakorlatok a fájdalommentes mindennapokért

MozgásKlinikánkon először is megvizsgáljuk a könyököd és az alkarod állapotát, majd személyre szabott kezelési tervet készítünk. A tünetek enyhítéséhez és megszüntetéséhez kifejezetten a teniszkönyök kezelésére alkalmas gyógytorna gyakorlatokat mutatunk be és tanítunk meg számodra. Ezekkel az akár otthon is végezhető gyakorlatokkal remekül csökkenthető a gyulladás mértéke, illetve hatékonyan megerősíthető az alkarizom is.

Kezelési terv összeállítása

Változatos, jótékony és bizonyított gyakorlatokkal segítünk

Mozgásterápiánk során nyújtó és erősítő, illetve idegmobilizációs gyakorlatokkal is támogatjuk a teniszkönyök gyógyulását. A fájdalom gyógytorna hatására jellemzően néhány hét alatt megszűnik, de súlyosabb esetekben akár több hónapot is igényelhet a kezelés.

Tudtad, hogy teniszkönyök esetén ajánlott a nyakat is megvizsgálni? Gyakran nyaki elváltozás vagy az első borda problémája áll a teniszkönyök hátterében!

Nálunk már az első néhány alkalom után javulást tapasztalhatsz, végül pedig teljesen elmúlik a fájdalom, és újra a legjobb teljesítményt nyújthatod a munka és a sportolás terén is.

Előzd meg az operációt, és nyerd vissza a formád fizioterápiával!

Habár teniszkönyök műtétet általában csak a 12 hónapja tartó és erős fájdalmat okozó mozgásszervi betegség fennállásakor szoktak javasolni, de semmiképp nem érdemes kockáztatni és a véletlenre bízni a felépülésed. Egyénre szabott gyógytornával ugyanis rövid időn belül megszabadulhatsz a teniszkönyök okozta kellemetlen panaszoktól, az otthon is végezhető gyakorlatoknak köszönhetően pedig jelentősen csökkentheted az újbóli kialakulás esélyét is.