Megfelelő cipő sportoláshoz

Sportoláshoz megfelelő cipő választás

Cipőválasztás és a használt sportcipők átka

A sportoláshoz megfelelő cipő választása fontos. A modern edzőcipők elődje 1870-ben jelent meg. Ezeket a cipőket eleinte a kirándulók, majd a sportolók kezdék el viselni a kényelmük miatt. Gyorsan rájöttek, hogy a kényelem mellett egy edzőcipőnek funkciója is van! Speciális talpkiképzésük miatt, megkönnyítik a sportolást, hiszen különböző talajon is kellő tapadást biztosítanak. Tartják a lábat, stabilitást adnak a bokának. Egy jó cipő sérülésmegelőző funkcióval is bír a sportolás alatt!

Vajon, ha mások által használt sportcipő hozzánk kerül, az is képes erre?

Valószínű, hogy nem! Sőt kifejezetten ártalmas is lehet az ízületeinkre nézve! Hiszen egy sportcipőnek, nem elsősorban divatosnak kell lennie, nem a legnagyobb márkát kell képviselnie! Egy sportcipő segít bennünket a sportolásban, biztonságos kényelmet nyújt számunkra!

Milyen követelményeknek kell megfelelnie?

  • megfelelő méretű cipő szükséges sportoláshoz, fokozat igénybevételhez (futócipők esetén például 1 cm -rel nagyobb, mint amekkora a lábunk),
  • speciális gumírozott talp szükséges a kellő tapadáshoz,
  • megfelelő betét szükséges, melynek kiképzése segíti az optimális lábboltozat fenntartását és tompító hatással bír,
  • a sarokrésznél optimális kéreg szükséges, hogy tartsa a bokát,
  • a lábfejnél a fűzők és tépőzárak segítik a rögzítést, hogy a cipő szorítása kényelmes legyen.

Néhány kilométer, illetve néhány alkalom sportolást követően a cipő a lábunkra idomul. A csontos felszínnél (bütyök és sarokcsont) a párnázottság átalakul. A talpbetét a terhelési viszonyoknak megfelelően deformálódik. Futó cipők esetén a futótechnika során kiválasztott betét is a lábhoz idomul. A talpi felszínen a terhelés alapján a gumi megkopik, a cipő valemelyik irányba „bedől”. A lábfej résznél az anyag tágul.

Ennek alapján már tudjuk is, hogy a használt sportcipők árthatnak nekünk. Van aki egy szigetkör vagy egy verseny után megválna, eladná edzőcipőjét! Nos, ez nem csupán higieniai okok miatt lehet ártalmas! Vegyünk inkább új cipőt és engedjük, hogy „betörjön” a mi boltozatunkra, a mi terhelési viszonyainkra! 

Őrizzük meg a lábízületeink egészségét! Ha mégsem sikerülne, a terapeutáink állnak rendelkezésére. Futók számára célzott terápiák.