Sarokfájdalom

Ismerd meg a sarokfájdalom okait és kezelési módjait!

A sarokfájdalom általában a túlerőltetés eredménye, ezért a túrázók és a sportolók körében rendkívül gyakori panasznak számít. Azonban a vádli túlzott feszessége és az Achilles-ín gyulladása mellett a rossz cipőválasztás és a lábstatikai problémák is gondot okozhatnak. Alábbi cikkünkben a sarokfájás okairól és kezelési módjairól egyaránt beszámolunk!

Melyek a sarokfájás tünetei?

Nézzük a leggyakoribbakat:

  • Belső sarok fájdalom
  • Bal sarok fájdalom
  • Jobb sarok fájdalom
  • Sarok szúró fájdalma

A sarokfájdalom okai

A sarok túlerőltetése

A talpi kötőszövetek folyamatos, nagymértékű terhelése rövid időn belül makacs sarokfájdalomhoz vezethet. Ugyanis a saroknak jelentős feladatot szükséges ellátnia: az első pont ami járás során a talajra érkezik és tompítja a talp segítségével a talajreakciós erőket a többi ízület felé, a test súlyának kell támasztékot nyújtania, ezért minden egyes lépéskor erős terhelés alatt áll. Legyen szó sétálásról vagy futásról, esetleg nehéz tárgyak cipeléséről, a sarok pillanatok alatt meghúzódhat, illetve be is gyulladhat.

Sarok túlerőltetése futás közben

A testsúlyunk többszöröse is a lábunkra nehezedhet!

  • Egy 60 kg-s ember sarkára járás közben 75 kg, futás során pedig akár 165 kg testsúly is nehezedhet. Éppen ezért tanácsos a helyes testtartás elveit követve sétálni és futni is. Mozgás közben ne csapjuk a lábunkat a földhöz, illetve kerüljük a telitalppal való közlekedést. Így nemcsak a sarokról, hanem a bokáról és a térdről is levehetjük a fölösleges terhelést.

Ízületi gyulladás

A rendszeres erőltetésnek és a túlsúlyosságnak köszönhetően is ízületi gyulladás alakulhat ki a sarokban és a bokában is. Akár sarokcsont gyulladásról vagy bokagyulladásról beszélünk, a fájdalmat pillanatnyilag enyhítő kezelés után a probléma forrására is mihamarabb fényt kell deríteni. Az ízületi gyulladás esélyét tehát minimálisra kell csökkenteni, ebben pedig a túlerőltetés megelőzése és az ideális testsúly elérése, illetve a helyes testtartás kialakítása is segíthet.

Mozgásszegény életmód

Túlsúly

A túlsúlyosság mára sajnos népbetegségnek számít, hazánk pedig az európai elhízottsági lista dobogós fokán foglal helyet. Lakosságunk közel 24%-a túlsúlyos, ez pedig számos egészségügyi problémát idéz elő. A szív- és érrendszeri betegségek mellett az ízületi panaszok és a sarokfájdalom is rendkívül gyakori panasz. Nem véletlenül, hiszen már néhány plusz kiló is hatalmas mértékben terheli a sarkakat.

Mozogjunk rendszeresen, és étkezzünk egészségesen!

  • Sarokcsont fájdalom ellen – ha a probléma hátterében a túlsúly áll – a legjobb döntés, ha legalább heti 2-3 alkalommal elkezdünk mozogni. Kezdetnek akár a hosszabb séták is megteszik, viszont a kocogás és az egyéb aerobic mozgásformák még több kalóriát égetnek. Igyekezzünk személyre szabott, diétás étrendet is követni, hogy minél hamarabb megszabaduljunk a makacs zsírpárnáktól. Amint leadjuk a fölösleget, máris könnyebb lesz a járásunk, és a sarkunkról is lekerül a nyomás.

Sarkantyú

A sarkantyú nem más, mint a sarokcsont csontkinövése. Létezik talpi (exostosis calcanei) és hátsó (Haglund-exostosis) típusa is – amíg előbbit a kényelmetlen lábbeli nyomása és a bőr szüntelen súrlódása váltja ki, addig utóbbiért a lábdeformitások és a különböző statikai problémák tehetők felelőssé. A sarkantyú tünetei között a sarokfájdalom mellett a sarok kivörösödése és duzzadása, illetve a nyomásérzékenység is megtalálható.

Általában a középkorúak körében alakul ki

  • A panaszok többnyire 40 éves kor fölött jelennek meg, de a sarkantyú a fiatalabb korosztály tagjai között is felütheti a fejét. Ha a sarokfájdalom gyerekeknél okoz gondot, akkor a sarkantyú sem zárható ki a lehetséges források listájáról, de leggyakrabban a túlterhelésből fakad a fájdalom.

Lúdtalp

A lúdtalp biomechanikai eredetű lábbetegség, amely során a láb boltozatos rendszere lesüllyed, a hosszanti és a haránt boltozat is megereszkedhet, ezt követően pedig a boka is bedőlhet (bokasüllyedés). Így a talp a lúdéhoz hasonló formát ölt. Kiváltó oka sokszor ismeretlen, genetikai hajlam is feltételezhető, mégis leggyakrabban a boltozat kialakulásának hiánya okozza a problémát. Babakorban még nincs lábboltozat, ez az első lépteket követően kezd kialakulni, ezért fontos, hogy gyermekkorban megfelelő lábbelit használjunk. Egyenetlen talajon, szabadban is járassuk cipő nélkül a gyermeket, hiszen így segíthetjük a lábboltozat fejlődését. Pubertáskorban, mikor a csontok nagyobb megnyúlása miatt a láb is hirtelen növekszik, fontos a megfelelő cipő viselet és ajánlott torna gyakorlatokat végeztetni. Sporttevékenységnek megfelelő lábbelit viselni. Említettük, hogy a sarokcsonton keresztül a talpunk gördül majd rugaszkodik el a talajról a járás során és amellett, hogy segít egyensúlyba hozni a testet, tompítja a talajreakciós erőket. Lúdtalp esetén az izmok hamar elfáradnak, fájdalom léphet fel a talpon és a sarokcsont környékén, az elégtelen funkció miatt a többi ízület (boka és térd) is túlterhelté válik, illetve derékfájdalom is kialakulhat.

Lúdtalp

Kényelmetlen lábbeli viselése

Sarkunk megóvása érdekében csakis kényelmes, a talpat kellő mértékben megtámasztó cipőket szabad viselni. Ugyanis a túl lapos vagy túl magas talppal rendelkező lábbelik nyomást helyeznek a sarokra, és nem képesek megtartani a lábfej egészséges ívét. Válasszunk tehát komfortos cipőket a mindennapokra, a magassarkúk vagy flip-flopok viselési idejét pedig szorítsuk minimálisra.

A sarokfájdalom kezelése

1. Anamnézis felvétele

Mint minden mozgásszervi betegség esetében, úgy a lábbetegségek fennállásakor is a páciensünk panaszainak megismerésével és részletes vizsgálatokkal indítjuk a kezelést. Felvesszük az anamnézist, és alaposan megvizsgáljuk a lábfej teljes egészét, illetve testtartási hibákra utaló jeleket keresünk.

2. Személyre szabott kezelési terv készítése

Amint elvégeztük a szükséges vizsgálatokat, egyénre szabott kezelési tervet állítunk össze. Ebben a tervben konkrétan felsoroljuk a gyógytorna során használatos gyakorlatokat, illetve a manuálterápia alkalmával bevetett, speciális fogások típusait is. Így valóban személyre szabott kezelésben fogsz részesülni, nem pedig egy “mindenre is alkalmas, csodaterápiát” fogunk követni a kezeléseid során.

3. Gyógytorna, manuálterápia

A sarokfájdalom torna és manuálterápia segítségével is kezelhető. A két terápiás módszer akár kombinálható is a minél hatékonyabb eredmény elérése érdekében. MozgásKlinikánkon már a legelső találkozásunk alkalmával, közvetlenül a vizsgálatok és a kezelési terv összeállítása után hozzálátunk a kezeléshez, hogy a fájdalmaid azonnal enyhüljenek.

A sarokfájdalom kezelés házilag is lehetséges?

  • Túlterhelés okozta kisebb fájdalom esetén igen. Ilyenkor a sarok pihentetése és jegelése a legkézenfekvőbb döntés, hogy néhány napon vagy héten belül elmúljon a fájdalom.

A sarokfájdalom teljesen tönkreteheti a mindennapokat, hiszen nemcsak időszakosan, hanem minden egyes lépéskor jelentkezhet. Mivel a fájdalom mögött ízületi gyulladás és túlterhelés, illetve lúdtalp és túlsúly is állhat, ezért első lépésként a baj forrására kell fényt deríteni. Amint megismertük a fájdalmat kiváltó probléma jellegét, azonnal hozzá tudunk látni a megfelelő kezeléshez. Ne hagyd, hogy a fájdalom átvegye az irányítást, inkább vedd fel a harcot vele szemben profi szakemberek segítségével.

“Lépéskor fáj a sarkam, mit megyek?”

Jelentkezz bátran konzultációra, és a MozgásKlinika szakképzett gyógytornász és manuálterapeuta csapatával segítünk a sarokfájdalom leküzdésében!