Nyaki eredetű (cervicogen) fefájás

Nyaki eredetű fejfájás – Krónikus fejfájás

A nyaki eredetű fejfájás alaposan megkeserítheti a mindennapokat, és a munkateljesítményünkre is rányomhatja a bélyegét. A fájdalom általában a fej egyik oldalán jelentkezik, de bizonyos esetekben mindkét oldalon tapasztalható. A fejfájás típusa lehet tompa vagy lüktető, és közepes erősségű, illetve szinte kínzó és bénító is. Mi állhat a probléma hátterében? Mire érdemes tudatosan odafigyelni, hogy megelőzzük a bajt? Ennek jártunk utána!

Mi okozhat nyaki eredetű fejfájást?

A cervicogen, azaz nyaki eredetű fejfájás hátterében általában a felső nyaki gerinc diszfunkciója áll, ám a nem megfelelő testtartás vagy mozgásminta miatt a nyak elülső és/vagy hátulsó izmainak túlterheltsége is hasonló tüneteket okozhat. Vizsgálat és kezelés során ezeket a területeket is figyelembe kell tehát venni.

Ha a nyaki gerinc stabilizálása nem a megfelelő módon történik…

A Janda szerinti felső keresztezett szindróma esetén előre helyezett fejtartást, előre eső vállakat és fokozott háti gerincgörbületet tapasztalunk a megtekintés során. Ilyenkor felborul az izomerő egyensúly, és egyes területeken az izmok rövidülnek, máshol pedig túlnyúlnak. A nyaki gerinc stabilizálása a fej megváltozott helyzete miatt a mély izmok helyett a felületes izmokkal valósul meg.

A nyak elülső részén a fejbiccentő (sternocleidomastoideus) izom túlműködése és a fájdalmas izomcsomói mellett a mély nyaki hajlító (flexor) izmok gyengesége fennáll. A fejbiccentő izom trigger pontjai a fej, az arc vagy a koponyaalap területére sugárzik ki, amit tapintással akar provokálni is lehet.

A rossz tartás és a nyaki fájdalom gyakran megváltozott légzési mintával jár együtt. Ilyenkor a rekesz és a bordaközi izmok helyett a légzési segédizmokként is működő fejbiccentő és más nyaki izmok (scalenusok), illetve a mellizmok túlzott aktivitását láthatjuk a légzés során, ami tovább fokozhatja a panaszokat.

Bizonyos munkakörök végzése gyakran vezet nyaki gerinc eredetű fejfájáshoz

Helytelen testtartás a számítógép előtt

Számos munkakör a nyak erőltetett helyzetben való tartását igényli, ez pedig már rövid időn belül nyaki eredetű fejfájáshoz vezethet. Az irodai munkavégzés során egy hét alatt legalább 40 órát ülünk a számítógép előtt, és gyakran otthon is ugyanazt a tevékenységet folytatjuk, nem beszélve a folyamatos telefonozásról – ekkora mértékű terhelésnél pedig nem csoda, hogy kisebb-nagyobb nyaki fájdalom lép fel a mindennapokban.

Azonban korántsem csak az irodában dolgozók nyaki izmai lehetnek túlterheltek, hiszen a fodrászok és a festők, illetve a sofőrök is szüntelenül erőltetik a nyakukat munka közben. Legyen szó bármilyen munkakörről is, célszerű óránként legalább 5 percnyi szünetet tartani, és egy kicsit átmozgatni a nyakizmokat, hogy egy kicsit megszakítsuk és csökkentsük a terhelést.

Milyen betegségek okozhatnak nyaki eredetű fejfájást?

A rossz testtartás és a krónikus fejfájás közötti összefüggés

A nyak hátulsó részén a csuklyás izom (trapezius) felső része, a lapockaemelő (levator scapulae) és a tarkótáji (suboccipitalis) izmok feszesek és fájdalmasak, a lapockastabilizáló (serratus anterior, rhomboideusok, trapezius középső része) izmok pedig gyengültek. A lapocka instabilitásból gyakran vállfájdalom adódik, ami az előbb leírt mechanizmussal áll összefüggésben. A csuklyás izom trigger pontjai a tarkóba, a halántékba és a fej hátsó részébe sugárzó fájdalmat okozhat.

Hogyan óvhatjuk a nyaki gerincet a fejfájás megelőzése érdekében?

A legfontosabb lépés a helyes testtartás elsajátítása és fenntartása. Íme néhány fontos tipp a nyaki gerinc védelme érdekében:

Üljünk a megfelelő testtartásban!

Ülés közben a fejünket soha ne nyújtsuk előre, és figyeljünk oda a hátunk egyenes tartására is. A derekunkat érdemes deréktámasszal vagy egy kényelmes párnával megtámasztani, hogy minél kevésbé terheljük a nyaki gerincet.

Ha irodában vagy akár home office-ban dolgozunk, tanácsos ergonomikus széket használni, amelyen az ülésmagasságot és a dőlésszöget is beállíthatjuk. Akár fejtámlával felszerelt szék mellett is dönthetünk, hogy az ülés még komfortosabb legyen, és a hosszú, monoton munkaórák minél kevesebb gondot okozzanak. Fontos teendő az íróasztal magasságának beállítása is – a lényeg, hogy a monitor egy magasságban legyen a szemünkkel, hogy a nyakunk és gerincünk egyenes maradjon.

Álljunk egyenesen!

Állás közben szintén maradjon egyenes a gerincünk, a vállainkat pedig ne hagyjuk előrebukni, és a fejünket se nyújtsuk előre. Így még a hosszú munkaórák ellenére is megelőzhetjük a nyakfájás és a vele járó fejfájás kialakulását. Ebben az esetben is tanácsos óránként néhány percnyi pihenőidőt beiktatni, és egy kicsit leülni, hogy megszakítsuk a folyamatos terhelést.

Teremtsünk kényelmes alvási körülményeket!

Ha gyakran ébredünk “elaludt nyakkal”, akkor biztosan változtatni kell az alvási körülményeinken. Válasszunk kellően puha párnát a fejünk és nyakunk megtámasztásához, illetve kipróbálhatjuk az egyetlen párnával történő alvást is, hogy minél kevésbé terheljük a nyakunkat és a gerincünket az éjszakai órákban. Ha lehetséges, használjunk memóriahabos matracot, amely tökéletesen idomul a gerincünk vonalához, és megfelelő tartást biztosít testünk számára az alvás ideje alatt.

Kezelési lehetőségek a nyaki eredetű (cervicogen) fájdalom esetén

A MozgásKlinika manuálterápia szolgáltatása széles spektrumban kínál megoldást a problémára. Jelentkezz be minél előbb!

Nyaki eredetű fejfájás terápiája

Forrás:

  1. Anterior Neck and Cervicogenic Headaches – Physiopedia(physio-pedia.com)
  2. Superior Scapula and Cervicogenic Headaches – Physiopedia (physio-pedia.com)