Nyaki eredetű fejfájás- Krónikus fejfájás

A cervicogen, azaz nyaki eredetű fejfájás hátterébenáltalában a felső nyaki gerinc diszfunkciója áll, ám nem megfelelő testtartás vagy mozgásminta miatt a nyak elülső és/vagy hátulsó izmainak túlterheltség is hasonló tüneteket okozhat. Vizsgálat és kezelés során ezeket a területeket is figyelembe kell tehát venni.

Janda szerinti felső keresztezett szindróma esetén előre helyezett fejtartást, előre eső vállakat, fokozott háti gerinc görbületet tapasztalunk megtekintés során. Ilyenkor felborul az izomerő egyensúly, egyes területeken az izmok rövidülnek, máshol túlnyúlnak. A nyaki gerinc stabilizálásaa fej megváltozott helyzete miatt a felületes izmokkal valósul meg a mély izmok helyett.

nyak elülső részén a fejbiccentő (sternocleidomastoideus)izom túlműködése, fájdalmas izomcsomói mellett a mély nyaki hajlító (flexor) izmok gyengesége áll fent. A fejbiccentő izom trigger pontjai a fej, az arc vagy a koponyaalap területére sugárzik ki, amit tapintással akárprovokálni is lehet. 

A rossz tartás és a nyaki fájdalom gyakran megváltozott légzési mintával jár együtt. Ilyenkor a rekesz és a bordaközi izmok helyett a légzési segédizmokként is működő fejbiccentő és más nyaki izmok (scalenusok), a mellizmok túlzott aktivitását láthatjuk légzés során, ami tovább fokozhatja a panaszokat.

nyak hátulsó részén a csuklyás izom (trapeziusfelső része, a lapockaemelő (levator scapulaeés a tarkótájéki(suboccipitalisizmok feszesek, fájdalmasak, alapockastabilizáló (serratus anteriorrhomboideusoktrapezius középső része) izmok pedig gyengültek. A lapocka instabilitásból gyakran vállfájdalom adódik, ami az előbb leírt mechanizmussal áll összefüggésben. A csuklyás izom trigger pontjai a tarkóba, a halántékba, a fej hátsó részébe sugárzó fájdalmat okozhat


Kezelési lehetőségek cervicogen fájdalom esetén:

  1. Manuálterápia: lágyrész kezelés, mobilizálás, blokkoldás
  2. Gyógytorna: stabilizálás, izomerő egyensúly helyreállítás, motoros kontroll javítás, tartásjavítás
  3. Fizikoterápia: TENS, köpöly, Kinesio Tape, vibrációs kezelés
Ajánlott otthon végezhető gyógytorna-gyakorlat, nyakfájdalomra és fejfájásra

Forrás:

Anterior Neck and Cervicogenic Headaches – Physiopedia(physio-pedia.com)

Superior Scapula and Cervicogenic Headaches – Physiopedia (physio-pedia.com)