Nyakfájdalom

Merev, kötött a nyakizmod? Csomókat érzel az nyakizmaidban? Sugárzó fájdalom a karodban? Gyakran fáj a fejed? Szédülsz?

nyaki porckorongsérv, előrehelyezett fejtartás, kiegyenesedett nyaki lordosis, arteria vertebralis syndroma

Nyaki porckorongsérv kezelése, nyakfájdalom kezelése, Nyaki gerinc torna, Manuálterápia, Gyógytorna, Gerincgyógyászat, Sportrehabilitáció - Budapest

Bár a nyaki izomkötöttség többnyire stressz eredetű és a fokozott lelki megterheléssel összefügg, mégis sokszor komoly tartási rendellenesség illetve porckorongsérv áll a háttérben, ezért ezt mielőbb ajánlott diagnosztizálni.

Nyaki gerincsérv, discus hernia, protrusio disci

A csigolyák közötti porckorong (discus), rugalmas, vízzel telt, alakváltozásra képes. Egy porckorong, két csigolya között a gerinc mozgásaiban vesz részt. Rugalmassága során velünk együtt hajlik.

Nyaki porckorongsérv (discus hernia) esetén, a porckorong belső felszíne átszakad és a külső rész kitüremkedik, egyenesen a gerinccsatornába, itt térszűkületet okoz és nyomhatja a kilépő gerincvelői idegeket és nyakfájdalmat okoz.

A nyaki szakaszon lévő porckorong kiboltosulása (protrusio disci) egy sérv előtti állapotra utal.
Mindkét esetben nyakfájdalom, mozgásbeszűkülés jelentkezik. Ha idegi érintettség is társul hozzá, akkor az ideg lefutása mentén nyilalló, kisugárzó fájdalom és zsibbadás, bizsergés, izomgyengeség is jelentkezhet!

A tünetek észlelését követően a (műtét nélküli) terápia a következő lehet:

 1. fájdalomcsillapítás, izomlazítás
 2. Mckenzie terápia, stabilizáló nyaki gerinc torna
 3. manuálterápia, perifériás idegnyújtás
 4. hobby-sportok gerinckímélettel

Nyaki – lapocka környéki izomcsomók, fibromyalgiás csomók okozta nyakfájdalom

Ezt az állapotot a lágyrész-reumatizmus csoportjába soroljuk. Az ízom-ín-kötőszöveti csomók kialakulása leggyakrabban fiatal nőknél fordul elő, a nyak és felső háti régió a legérintettebb terület. Fájdalommal, kisugárzó tünetekkel és végtag zsibbadásával is járhatnak. Társulhat hozzá fejfájás, rossz közérzet, depressio.

Kialakulásának oka ismeretlen, genetikai tényezők illetve a fokozott lelki megterheléssel összefüggésbe hozható. A helytelen testtartás az egyoldalú terhelés a mozgásszegény életmód mindenképp progrediálja ezt az állapotot.

Spontán ritkán gyógyul, tartós és szignifikáns életmódbeli váltás szükséges a javuláshoz.

Kezelése:

 • elektromos terápia, TENS
 • manuálterápia, masszázs, trigger pont terápia
 • kondicionáló gyógytorna
 • relaxáció

Rendkívüli javulást eredményez.

Fejfájás

A gyakran jelentkező, tartós fejfájásnak hátterében mozgásszervi problémák állhatnak. A nyaki gerincszakasz degeneratív elváltozásai okozhatnak fejfájást, szédülést, fülzúgást.

Nagyon fontos a differenciáldiagnosztika, hogy valóban mozgásszervi panaszok okoznak fájdalmat, nem pedig egyéb neurológiai, belgyógyászati, vagy szemészeti stb. kórképek. Ennek tisztázása érdekében szakorvosi konzultáció szükséges. A gyógytornász- manuálterapeuta a mozgásszervi eredetű, leggyakrabban a nyaki gerinc kóros elváltozásaiból adódó fejfájást képes kezelni.

Terápia:

Nyakfájdalom, nyaki izomkötöttség

A mozgásszervi problémáknak leggyakoribb tünete a fájdalom és az izommerevség. Ezek hátterében differenciált kórképek állhatnak. A tünetek megjelenésekor ajánlott a terápiát mielőbb megkezdeni, hiszen az idejében elkezdett kezelés hatására a kóros folyamatok 100% -ban visszafordíthatóak.

Kezelés sokrétű lehet, mozgásvizsgálattal térképezzük fel a nyakfájdalom, nyakimerevség okát.

Nyakfájdalom kezelési lehetőségei

 • Mckenzie-terápia
 • , manuálterápia
 • , gyógytorna
 • , perifériás idegnyújtás
 • , Kinezio-tape
Miben segíthetünk?
MozgásKlinika

Szentiványi Rita

a MozgásKlinika alapítója és vezető gyógytornásza

Szentiványi Rita - MozgásKlinika

2006-ban végeztem a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Gyógytornász szakán. Ezt követően a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet gyógytornásza lettem. Intézeti munkám során a szívtranszplantaltak fizioterápiáját és annak protokollját dolgoztam ki. 2010 szeptemberében a gyógytornász kongresszuson adtam elő a témában majd később ezt cikkben publikáltam.
2010-ben a Semmelweis Egyetem által akkreditált manuálterápiás képzésen vettem részt. 2012- ben manuálterápiás jártasságom kiegészítéseként elvégeztem a Mulligan- féle manuálterápiát is.
Magas szintű szaktudással rendelkezek a gerincgyógyászat és a sport rehabilitáció terén, amelyre alapozva kidolgoztam a MozgásPiramis kezelési koncepciót. A hosszú évek alatt összegyűlt tapasztalatot így minden páciensem előnyére fordíthatom.

Tegyük meg együtt az első lépést a gyógyulásod felé!

Egészséges gerinc, egészséges élet

 • Sportrehabilitáció
 • Mozgásszervi diagnosztika
 • Fájdalomcsillapítás
 • Terápiás tanácsok otthonra
 • Gyógytorna
 • Manuálterápia