Társastánc

Mozgásszervi kihívások a tánc világában: megelőzés és kezelés

A tánc egészséges szórakozás, és a társastáncot az alapműveltség részének tartották, vagy tartják még ma is.

De a tánc nemcsak művészet és szórakozás, hanem intenzív fizikai tevékenység is, ami sajnos gyakran vezet különféle sérülésekhez. Sokszor találkozunk olyan esetekkel, amik közvetlenül a táncmozdulatokhoz köthetőek.

Az ilyen típusú sérülések gyakran hasonlítanak a megszokott sportbalesetekhez, ám mégis eltérőek, mivel a táncosok egyedi fizikai felkészültséggel rendelkeznek, és az átlagnál magasabb terheléshez szokott vázrendszerük és főleg lábuk.

A táncosok sérüléseivel kapcsolatos szakirodalom nem elég kiterjedt, kevés megbízható és alapos tanulmány születik egy igen sokakat érintő témából, emiatt tartjuk fontosnak, hogy a tapasztalatainkat és tudásunkat megosszuk.

A sokféle mozgásforma miatt a különböző táncok különböző módon terhelik meg a végtagokat, és minket.

 1. Balett: A balett táncosok gyakran használnak lábujjhegyre állást és piruetteket, amelyek jelentős terhelést jelentenek a lábujjaknak, a bokának és a lábszárnak. A balettechnika erős koncentrációt igényel a lábfej és a boka helyes pozíciójára, amelyek segítenek elkerülni a sérüléseket.
 2. Kortárs tánc: A kortárs táncban a mozdulatok sokszor földhöz kötöttek, amelyek nagyobb terhelést jelentenek a talpon, a lábszáron és a térdeken. Gyakoriak a földre süllyedések, ugrások és landolások, amelyek fokozzák a lábak terhelését.
 3. Hip-hop: A hip-hopban gyakoriak az energikus ugrások, gyors lábmozgások és álló helyzetből történő gyors indítások, amelyek fokozott terhelést jelentenek a bokára és a térdre. Ezek a mozgások gyakran tartalmaznak gyors irányváltásokat is.
 4. Standard táncok (pl. társastánc): A standard táncok, mint a tangó, a vals vagy a foxtrot, gyakran tartalmaznak forgásokat és lépéssorokat, amelyek egyenletes terhelést jelentenek a láb egészére, beleértve a talpat, a lábujjakat és a bokát.
 5. Latin-amerikai táncok: A latin táncok, mint a salsa, a cha-cha vagy a rumba, gyakran igényelnek gyors lábmozgást és csípőmozdulatokat, amelyek fokozott terhelést jelentenek a lábujjakra, a talpra és a bokára.
Balett
Gerincfájdalom

Mozgásszervi problémák gyakorisága

Gyakoriak a végtagok és a hátsérülések. A problémák döntő többségét a túlterhelés okozza, különösen a lágyrészeknél.

 1. A láb és a boka sérülései: A táncosok gyakran szenvednek láb- és bokasérülésektől, mint például a bokaízület ficama és a táncolóujj (metatarsalgia). Ezek a sérülések akár hosszú távú rehabilitációt is igényelhetnek.
 2. Térdsérülések: Meniszkusz-sérülések és a patellofemorális fájdalom szindróma gyakoriak a táncosok körében, különösen azokban a táncformákban, ahol gyakoriak a hirtelen irányváltoztatások és ugrások. Az Egyesült Államokban a keresztszalag szakadás például a cheerleaderek tipikus tünete.
 3. Gerincproblémák: A gerincfájdalom, különösen a hosszú távú feszültség következményeként, szintén jellemző lehet. A táncosoknál gyakori a hanyagtartás és a lordosis is, melyek fokozhatják a gerinc terhelését.
 4. Csípő problémák: A labrum sérülések és a csípőízület gyulladása is gyakran előfordulnak, főleg a nagy amplitúdójú és erőteljes csípőmozgásokat igénylő táncstílusokban.
 5. Izomfeszültség és izomsérülések: Az izomfájdalom és az izomhúzódások szinte mindennaposak a táncosok életében. A megfelelő bemelegítés és a fokozatos hűtés csökkentheti ezeknek a problémáknak a kockázatát.
 6. Stressz törések: Folyamatos túlterhelés miatt előfordulhatnak stressz törések, különösen a lábakban, amelyek hosszabb kihagyást eredményezhetnek.
 7. Krónikus sérülések: Krónikus állapotok, mint például a tendinitis vagy az Achilles-ín gyulladás szintén gyakoriak, és folyamatos kezelést igényelnek.

A térdfájdalom a leggyakoribb mozgásszervi probléma táncosoknál

Az elülső térdfájdalom a táncosok leggyakoribb térdsérülése. Ilyenkor a térdkalács környékén jelentkezik egy tompa nyomás szerű fájdalom, amely az ismétlődő megterhelésekre alakul ki, de hosszabb mozdulatlanság után is jelentkezhet. A probléma akár a táncosok harmadát is érintheti. 

Újabb kutatások szerint a probléma gyakran nem a térdben, hanem a test más részein gyökerezik. 

A tünetek fokozatosan alakulnak ki, kezdetben ropogással vagy kattogással, majd merevséggel, mozgáskorlátozottsággal, fájdalommal és duzzanattal járnak. Kiváltó tényezők lehetnek új koreográfiák, lejtős színpadok, új cipők vagy a táncprogram hirtelen változása. A mély guggolások és ugrások, illetve landolások növelik a fájdalom kialakulásának kockázatát.

A sportorvoslás hagyományos szemlélete szerint az elülső térdfájdalom gyakran a patellofemorális szindrómára vezethető vissza: ahol a térdkalács nem mozog megfelelően. Ennek oka lehet az ITB (iliotibialis szalag) feszessége vagy a belső combizom (VMO) gyengesége.

A kezelés az ITB intenzív nyújtására és a VMO megerősítésére összpontosít. Az ITB nyújtásánál a tensor fascia lata és a gluteus maximus izmokra kell koncentrálni, míg a VMO megerősítését sekély, lassú guggolásokkal és a térd között szorított labdával végzett gyakorlatokkal javasolják.

Kutatások alapján azok a táncosok, akik ebben a fajta sérülésben szenvednek, gyakran más testrészeikben is problémákkal küzdenek. A New York-i Harkness Dance Injury Center szerint szoros összefüggés van a gyenge törzsizom-erő, a törzs rossz propriocepciója, a csípő gyengesége és feszessége, valamint a térdsérülések között. Megállapították, hogy a jó törzs- és csípőerővel, rugalmassággal és koordinációval rendelkező táncosoknál kisebb a térdsérülés kockázata. Hasonlóan, a bokasérülésekkel küzdő táncosoknál is kimutatták a csípőerő és koordinációs hiányosságokat, ami növeli a bokasérülés esélyét.

Megelőzés és felkészülés

 • A sérülések megelőzésében kiemelt szerepe van a megfelelő bemelegítő és levezető gyakorlatoknak.
 • Erőnléti edzések és helyes táplálkozás hozzájárulhatnak a sérülések megelőzéséhez.
Bemelegítés edzéshez

Összefoglalás

Mozgásszervi problémák jelentős hatást gyakorolnak a táncosok teljesítményére, legyenek akár amatőrök vagy profik. Ezért létfontosságú, hogy a táncosok fokozottan figyeljenek testük jelzéseire és megelőző lépéseket tegyenek, mint a rendszeres nyújtás, az erőnléti edzések és a kiegyensúlyozott táplálkozás. A célzott fizioterápia kulcsfontosságú a sérülések hatékony kezelésében. A felépülési fázisban a táncosoknak vissza kell állítaniuk testük hajlékonyságát, erejét, propriocepcióját és technikáját. Ennek elmulasztása esetén, még ha a sérülés látszólagosan meg is gyógyult, az ismétlődő vagy kompenzációs sérülések kockázata fennáll. Az ismétlődő sérülések figyelmeztető jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy a táncos nem biztosít elegendő időt a teljes és megfelelő gyógyuláshoz, vagy hibás biomechanikával kompenzál. A természetes anatómiai adottságokból eredő biomechanikai hiányosságokat nehéz korrigálni, de azokat nyújtás, erősítés, helyes testtartás és esetleg ortózisok vagy tapaszok alkalmazásával javítani lehet. A hibás technika okozta biomechanikai problémákat alaposan ki kell vizsgálni és korrigálni.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27080110/