MozgásKlinika a blockchainen

Innováció és kezelési koncepció, vagyis egészségügyi szellemi termék igazolása az Ethereum blokkláncon

MozgásKlinika egy innovatív rendelő. Innovatívak vagyunk, hiszen régóta a piacon vagyunk, és gyakran elsőnek, vagy az elsők között tudunk lépni, akár olyan irányokba, amelyek ezután iparági trendek is lesznek. Ez többnyire hasznos, hiszen a konkurencia előtt járunk ilyenkor, ellenben az ötlet gyakran jelent kollégáinknak és versenytársainknak inspirációt, amelyből ráadásul nem egyszer ők többet tudnak profitálni. Ilyen értelemben innovatívnak lenni pedig frusztráló. Ezt a frusztrációt sok hasonlóan innovatív brand tulajdonosai érezhetik, emiatt gondoltuk, hogy talán érdekes lehet a mi tapasztalatunk, és megint csak innovatív megoldási javaslataink…

Több olyan témánk volt a manuálterápiához kapcsolódóan, ahol időben tudtunk lépni. Példának okáért kevés rendelő tudta, tudja elmondani magáról, hogy ilyen weboldala volt 2014-ben:

Hamar – elsők között – ismertük fel tehát a marketing és branding szükségét a gyógytorna területén. Mára természetesen már inkább iparági minimumnak számít, legalábbis a magukat valamennyire komolyan vevő, és engedélyekkel rendelkező rendelők esetében. Szintén az elsők között kezdett el Szentiványi Rita, a MozgásKlinika alapítója a stabilizálás mellett a mobilizálás szükségességéről nyilvánosan kommunikálni, ennek nem is nagyon kell konkrétabb bizonyíték, mint az akkoriban született blogok, és Rita 2016-ban befejezett diplomamunkája.

A nyújtás és erősítés egyidejű alkalmazása olyannyira szerves részét képezi a MozgásKlinika koncepciónak már a kezdetketől, hogy saját fejlesztésű termékek is készültek – StrapTherapy és PhysioBarrel – amelyek maguk is egy-egy önálló koncepcióval és képzéssel lettek bevezetve a piacra.

Franchise rendszerünk fejlesztésének a gondolata is ennek kapcsán fogalmazódott meg – amivel egyébként szintén elsők vagyunk a piacon – mivel viszonylag hamar, már 7-8 év után elkezdtünk saját szakmai koncepciónkon dolgozni, amelynek a fentiek, mind fontos alkotóelemei lettek, sok egyéb mellett. A motiváció tehát az egészséges(?) frusztráció mellett, hogy az ilyen ötleteink is a lehető legjobban hasznosuljanak, és meg tudjuk őrizni függetlenségünket, miközben minél több emberen tudunk segíteni, immár nem „csak” egészségileg, de üzletileg is.

Mire az IWI – a nagy iskolák és fitnesz brandek közül elsőként – megjelent a medical fitnesz jellegű képzéssel a kínálatában, a MozgásKlinika készülő franchise rendszernek már része volt, a praxisunkban alkalmaztuk is, sőt a franchise partnerünk éppen ezért a cégét is így nevezte el… Mindenesetre megtisztelő volt részt venni az általuk a témában szervezett online konferencián.

Nem minden koncepció alkalmas, érdemes ugyanakkor arra, hogy szellemi tulajdon formájában védjegyeztethető legyen, és nem születik mindenből egyetemi szakdolgozat sem. Egy-egy weboldal bemutatás az internetes archívumból sokat segíthet, de ez sem mindig oldhat meg mindent.

Mi erre is kidolgoztunk egy újszerű megoldást. Legalábbis itthon, KKV szinten biztosan kevesen alkalmazzák, de az eglszségügyi közegben biztosan senki sem: a védeni próbált indformációt, adatot fel tudjuk regisztrálni a blockchainre. Hogy mit és hogyan?

Mi erre egy olyan saját ötletet, koncepciót javaslunk, amit magában nem érdemes, lehet levédetni, de később jól jön, ha bizonyítani tudjuk, hogy a saját fejünkből pattant ki. Ehhez sokszor elég, ha hitelt érdemlően igazolni tudjuk, hogy nálunk volt meg legelőször. Erre a blokklánc kiválóan alkalmas, hiszen egy időbélyeggel ellátott tranzakcióban tudja tárolni a számunkra fontos adatokat.

MozgásPiramis

A mi választásunk a MozgásPiramis, ami lényegében a kezelési koncepciónk neve. Mint ilyen, sok közkincs jellegű információt tartalmaz, és a koncepció, brand, és a modell – amelyek tartalmazzák azt – eleve védjegy oltalom alatt állnak. Ugyanakkor nem egyszer még hasznos lehet, ha igazolni tudjuk, hogy nálunk volt először. Már azon túl, hogy a wayback machine által bizonyítható, hogy 2014. óta a weboldalunkon is szerepel.

Mindez természetesen nem minden, sőt jelenleg is több olyan folyamat és módszer kerül alkalmazásra a koncepciónk keretében, amivel az első között vagyunk, míg néhányszor valószínűleg egyedülállók is tudunk lenni. Hogy mást ne mondjunk, Magyarországon szinte(?) semelyik gyógytorna rendelő nem állít ki szakvéleményt minden páciensének… Mindehhez persze a kreativitás és nyitottság mellett az állandó tanulás is hasznos. Szentiványi Rita számára is a mindhárom nagy manuálterápiás koncepció beható ismerete és azokban szerzett gyakorlata – amivel szintén az első között volt és van még ma is – tette lehetővé a saját koncepció kifejlesztését.

Blokklánc a saját munkánk igazolására

A blokklánc ugyan komplex technológia, de az átala biztosított hitelesség már elérhető ilyen esetekben is, viszonylag egyszerűen. Mi azt a módszert választottuk, hogy feltöltöttük a képet egy elosztott adatbázisba:

https://ipfs.io/ipfs/bafkreid2mktcamppdjm4475enpiz6dhidvct4fsuoqbtpas6bmrcz3pvue

A képre mutató linket egy „üres” Ethereum tranzakció által regisztráltuk a hálózatra. Így pedig a tranzkació azonosítója (hash) révén innentől bármikor igazolható, hogy annak időpontjánál csak korábban jöhetett létre a termék, vagy koncepció. Esetünkben egy képileg jól megjeleníthető dologról van szó, így maga a kép megléte egyben igazolja a koncepció meglétét – hiszen az van megjelenítve képileg -, illetve az elnevezés használatának idejét is.

mozgáspiramis, a mozgásklinika kezelési koncepciója

A tranzakció azonosítójának birtokában tehát bármikor ellenőrizhető, hogy mikor jött létre a tranzakció, és hogy mit tartalmaz, ami esetünkben a kép elosztott adatbázisban tárolt verzójára mutató link.

A tranzakció regisztrálása blokkláncon

A konkrét tranzakció elvégézése és a tranzakció megtekintése sem belépő szintű ismereteket igényel, de a lényeg itt most inkább az, hogy viszonylag könnedén tudjuk minden kétséget kizáró bizonyossággal igazolni állításunkat nagyon hosszú időre innentől kezdve. Számunkra a tranzakció létrejöttében a Blockchaineum csapata segített. Ők be fogják mutatni a – azért annyira nem bonyolult – tranzakciót is lépésről-lépésre, mi most ellenben azt szeretnénk bemutatni, hogy viszonylag könnyen hogy és hol tudjuk bizonyítani innetől kezdve igazunkat egy későbbi, feltételezett vitás helyzetben.

A tranzakciót az Ethereum saját keresőjében lehet megtalálni az azonosítója által: https://etherscan.io/tx/0x7eccddab725fd64b8abe5c89e8aef299c5bab3491e28d2849aa2f531162612b2
Az alábbi képen jól látható a tranzakció azonosítója és az időbélyeg:

MozgásPiramis ethereum tranzakció

A következő képen a tárca címe ltáható (felül, keretezve). A tárca tulajdonosa tudja igazolni, hogy a képet ő tettte közzé. Lentebb szintén keretezve, hogy hol találjuk meg a további, haladóknak tartogatott információkat:

mozgásklinika a blockchainen

A következő képen pedig látható, hogy mire kell kattintani, hogy a rejtett üzeneteket elő tudjuk csalni a tranzakcióból:

A következő, negyedik lépésben a tranzakcióba felvitt extra adat olvashatóvá tételének módja látható, vagyis a formátum megváltoztatása:

Végül pedig a hexadecimális megjelenítésről UTF-re váltva megjelenik a már laikus emberi szem számára is jól olvasható, ismerős URL, ahová korábban feltöltöttük a MozgásPiramist:

…és így került fel a MozgásKlinika teljesen valós és életszerű indokkal a blockchainre. Most akkor már egyéb blockchaines megoldással is előállunk vajon? Nos, nem kizárt.