Mit tudnak a gyógytornászok? Hogyan gyógyítanak?

Gyakran vitatott még tágabb szakmai körökben is, hogy kik a gyógytornászok és mire képesek, hogyan gyógyítanak. Az edzők, trénerek és orvos kollégák is úgy gondolják a gyógytornászok…hát nyilván tornáztatnak vagy talán masszíroznak?? Mindenesetre a gyógytornászok biztos sokat mozognak 🙂 – ezek után miért is várhatnánk a páciensektől, hogy megértsék mi a feladatunk a gyógyításban, meddig terjed a szakmai kompetenciánk?

A gyógytornának a fő szakmai irányelve a fájdalommentes, fiziológiás mozgás és helyes testtartás elérése. Részleteiben kortól és nemtől függetlenül, a mozgáshiánytól és betegségektől megközelítve az élsportolók tökéletes mozgásait beleértve minden emberi mozgás újratanítása.
Mivel a mozgásszervünk nem csak csontokból és izmokból áll ezért egyre nagyobb hangsúlyt fektettünk az ízületek mikromozgásaira (arthrokinematika) a kötőszövetek, fasciák eltolhatóságára és a perifériás idegek csúsztathatóságára. Leegyszerűsítve minden képlet (csont, ízület, izom, kötőszövet, ideg)  együttes mozgásának eredménye az a mozdulatsor, amit naponta megteszünk, amikor mosakszunk, sétálunk, autót vezetünk, takarítunk, kerékpározunk, futunk stb.
Éppen ezért, ha valamelyik struktúrában elakadás van, nem csak a tenisz vagy a jóga lesz fájdalmas, de akár egy egyszerű mozdulat (székből felállás, zokni felvétel stb.) is fájdalmas lesz és ennek következtében még kevésbé fogjuk használni az adott területet, ami több problémához vezet a későbbiekben.
A gyógytornász képes diagnosztizálni a baj forrását és meg tudja különböztetni az adott struktúrát, tehát megkeresi a probléma okát.
 
Általánosságban mely terület lehet „beteg”, hol akadhat el a mozgás?
 
Csontokitt említhetjük a csonttöréseket, csontritkulást, veleszületett és szerzett csontdeformitásokat.
Leggyakrabban műtét utáni rehabilitáció kapcsán tud a gyógytornász segíteni a páciensen.
 
Ízületekaz ízületi gyulladások, ízületi blokkok (csontkovács, manuálterápia), ízületi meszesedések okozhatnak az ízületekben mozgásbeszűkülést és fájdalmat.

„Az ízület azért van, hogy mozogjon”

Minden ízületnek megvan a normál tartománya és ezen belül normális az ízület mozgása, a tartományon kívül eső mozgások már értelemszerűen kóros mozgásoknak tekinthetőek. Ezeket a kóros mozgásokat képes a gyógytornász kezelni, hogy az ízület a normál tartomány belüli mozgáshoz igazodjon újra. Az ízületi mozgásokat kezelhetjük mobilizáló gyógytorna- gyakorlatokkal illetve manuálterápiával. (Magyarországon sajnos nem túl professzionális  a csontkovács képzés, érettségi elegendő hozzá és pár hét alatt bárki csontkovács lehet, nincs annyi egészségügyi ismeret, nincs akkora klinikai gyakorlat, elég véletlenszerű a gyógyulás, tisztelet a kivételnek)
A gerinc speciális ízesülései közé tartozik a porckorong, mely egy speciális összeköttetést biztosít a csigolyák között. A porckorong függőleges tengely mentén és optimális gerinc görbület mellett, kellő izomzat segítségével nagyon teherbíró. Kevés felnőtt, szocializált ember rohangál ilyen kritériumoknak megfelelő gerinccel! A porckorongsérv egyre több embert érint és gyógytornával (McKenzie torna, tartás korrekció, mély hátizom erősítés) tökéletesen megszüntethetőek a tünetek, gyógyítható a betegség.
 
Izmok:
megfelelő izomerő és izomtónus szükséges az egészséges élettani mozgáshoz, ezt egy edzőteremben is elérjük, de fontos megemlítenünk egyes izomcsoportok állóképességét is. Ez mind része az egészséges mozgásnak. Mégis előfordulnak sérülések, fájdalmak, kóros mozgásminták még edzett izmok esetén is. Miért?
Az izmaink ennél is intelligensebbek, sokkal inkább számít a balance (izomegyensúly) mint az izolált vagy funkcionális edzés alatt elért izomerő. Az izomegyensúly optimalizálásához tudnunk kell néhány dolgot az izmainkról, de leginkább látni kell őket a működésük közben. A gyógytorna gyakorlatok strukturáltsága a legfontosabb- egyénre adaptálva, tudatosan felépítve, gyógyító folyamatot képezve de legfőképp elsajátíthatónak kell lennie. Az izommunka szempontjából az optimális balance elérése csak (kedves kolléganőm, barátom szófordulatait kölcsönözve) intelligens tornával, okos izmokkal lehetséges.
 
Fascia:
Ida Rolf biokémikus publikációit olvasva találkoztam először a Rolfing technikával (strukturális integráció, fascia technika) majd később más megvilágításban Dévény Panni néni (koraszülött babák gyógyítója) csodálatos munkája során hallottam újra a fasciákról és láttam a terápia hatását, ami tényleg egy csoda! Thomas Myers féle fascia- technikákkal az utóbbi években ismerkedtem csak, mondhatjuk, hogy mára már a csapból is ő folyik illetve a bűvös fasciái.
Fascia
Tehát ez a „vastag” kötőszövet behálózza a testünket, szokták említeni, hogy akár egy búvárruha vagy egy harisnyanadrág de mindezt úgy is elképzelhetjük mint a narancs hártyás kis részeit, ami nem csak kívülről fedi a narancs húsát, hanem az apró részeket is körbehatárolja. Ezek az emberi „hártyák” kommunikálnak egymással és fascia vonalakat alkotnak. a mozgás során egy nagyon szenzitív és nagyon fejlett csúszás során támogatják az izmokat és egyéb képleteket (pl erek, idegek) Amennyiben az izmoknak kóros a működése, úgy a fasciák is letapadhatnak, ez csak tovább korlátozza a mozgást. Ha a fasciákat lazítják, oldják, csúszásukat segítik, úgy az izmok funkciója is javul és a mozgás differenciáltabbá válik. Ez egy gyógyító folyamat. Durva mechanizmusként használhatunk erre a célra hengereket, roll, labdák de finom mozgásokra és fájdalomcsillapításra a manuális technikák a legalkalmasabbak. A szöveteket egyre mélyebb rétegekben, fokozatosan a fascia-vonalaknak és a funkciónak megfelelően kell nyújtani. És lám…a gyógytornászok manuális képességeiknek köszönhetően, eredményesen képesek a fasciákat oldani és a fájdalmat csökkenteni a mozgást integrálni.
 
Idegnyújtás, idegmobilizálás:
A perifériás idegek (gerincből jönnek és a karban, lábban is futnak) sokszor nyomás alá kerülnek, leggyakrabban csontos csatornába szorulnak vagy izomspazmus során komprimálódnak. Romlik a keringésük, begyulladnak, letapadnak a környező szövetekhez. Fájdalom, zsibbadás és funkciózavar léphet fel. A gyógytornászok képesek ezeket diagnosztizálni és speciális manuális fogásokkal illetve stimuláló gyakorlatokkal gyógyítani. Már az első kezelés is látványos eredményt hoz.
 
Gyógytornászra a legtöbb embernek szüksége lenne!