MIT SPORTOLJAK?

A sport megválasztása hazánkban kevésbé tudatos, legtöbbször a kényelem és a trend dominál. (különböző tanulmányok már vizsgálták a gyerekek sportágválasztását, és a megfelelő /ami nem a szülő régi álma/ sport kiválasztása kapcsán, nem csupán mozogni szerető, motivált, eredményes élsportolót, hobby-sportolót kapunk, hanem egészséges gyermeket, akiket a mozgás öröme és jótékony hatása végigkísér egy életen keresztül)


Felnőttként is, amennyiben tudatosan szeretnénk valamilyen sportot űzni figyelembe kell vennünk a testi adottságainkat, a mozgáskultúránkat, a korunkat, a szabadidőnket, a ráfordítható anyagi feltételeket és az egészségügyi állapotunkat. Az sem árt, ha van valamilyen előképzettségünk van, illetve némi technikai tudással már rendelkezünk (pl. ha gyermekkorunkban teniszeztünk, akkor az ütősportok technikailag passzolnak hozzánk) ez azért fontos mert az izmaink „emlékeznek” a mozdulatokra és könnyebb formába hoznunk magunkat.
Sportot nem érdemes kampányszerűen űzni és a szezonális sportok esetén is ajánlott egy „B terv” a szezonon kívül eső időszakokra, ez azért kiemelten fontos, mert a leggyakoribb sérülések az újrakezdő hobby-sportolásokból illetve a trendi szezonális sportokból adódnak (pl. sí)

Bármennyire tűnik ez hirtelen bonyolultnak, a tudatosságunkkal egy tervet készítünk és jobban odafigyelünk testünkre.
Ha az a cél, hogy mozogjunk, mert az egészséges és még esztétikus külsőt is kapunk tőle, akkor vegyük végig az alábbiakat:

– mit szeretnék sportolni
– mennyi időm van rá
– mennyi pénzem van rá
– egyedül szeretnék sportolni vagy párban, csoportban
– hosszabb távra tervezek, vagy rövidebb célkitűzéssel egy versenyre, szezonra szeretnék készülni
– milyen az adottságom hozzá,genetikám,  az egészségi állapotom stb.
Minden mozgásnál a legfontosabb szabály

1. fokozatosság (időben, nehézségi szintekben)
2. rendszeresség (heti 1-5 alkalom, hosszútávon)
3. tudatosság (minőségi edzés, táplálkozás, pihenés stb.)

Minden sportág esetén alapszabály, hogy nem csak az adott sportágban kell technikailag gyakorolni és mérkőzni- játszani, hanem kiegészítő edzés is szükséges, ami lehet erősítés, nyújtás, kardio-állóképesség fejlesztés. (pl squash esetén kevés heti 2x 1óra játék, szükség van kondira, erősítésre is, így pl az egyik edzést ajánlott  min. fél óra erősítéssel kiegészíteni)
A példaként említett squash esetében az erősítésre, részben azért van szükség, mert az ütősportok gyakran egyoldalú terhelést jelentenek a szervezetünknek, és a hosszútávú aszimmetrikus terhelés, ízületi problémákat és gerincferdülést okozhat. A másik oldal izomerősítésére is szükség van, ezt erősítő gyakorlatokkal vagy kondizással lehet elérni. Szimmetrikusan erősítve a kar- láb és törzs izmait, kiegyenlítődik az izomerő, javul a koordináció, technikailag is könnyebben és eredményesebben lehet játszani.

A következő bejegyzésünkben sporttudatosságról, edzéstervről, tréningekről írunk.