Mindent a manuálterápiáról

MIt jelent a manuálterápia? Ezt járjuk körbe az alapoktól.

Mindent a manuálterápiáról

2. ADÁS

MIt jelent a manuálterápia? Ezt járjuk körbe az alapoktól. Mitől más terápiás szemlélet, és hogy illeszkedik a mozgásszervi terápiák rendszerébe. Szentiványi Rita elmondja, hogy mi az ő értelmezése, és ezáltal a MozgásKlinika terápiás megközelítése és filozófiája.

A manuálterápia egyik legfontosabb célja a fájdalom csökkentése, hosszabb távon pedig a tüneteket kiváltó okok kezelése majd megszüntetése. A manuálterápia az orvosi gyakorlat által elismert módszer. Alaposan kutatott terület, az ún evidencia alapú medicina része. A manuálterapeuták – akik kizárólag végzett orvosok vagy gyógytornászok lehetnek – tünetek széles spektrumán tudnak segíteni pácienseiknek a derékfájástól a nyak és hátfájáson át az ízületi díszfunkcióktól a porckorongsérvig. Többek között a hosszú előképzettség igénye miatt veszi a szakma rossz néven, hogy a csontkovácsok lényegesen kevésbé szabályozott szereplői a területnek, akik sokszor egészségügyi képzettség és anatómiai ismeretek nélkül végzik szolgáltatásaikat, mégis jelentős számú pácienst vonzanak és talán tesznek ki komoly veszélynek. Az alapos anatómiai ismeretek és az általa biztosított komplex látásmód sokat segít a páciensek mozgásszervi problémáinak biztonságos ellátásában, illetve a kompetenciahatárok érzékelésében, vagy akár a mozgásszervi tünetek egyéb szervi érintettség felismerésében.

A MozgásKlinika nagy hangsúlyt helyez a manuális terápiákra, és komplex megközelítést alkalmaz. Többféle manuálterápiás módszert használunk, és kombináljuk a gyógytornával olyan módon, hogy a manuátlerápia a szöveti struktúrák rendezésében és a fájdalomcsillapításban segít, míg a gyógytorna feladatok az érintett szövetek megerősítésére koncentrál. A tüneteket mozgásszervi vizsgálatokkal, tesztekkel kiértékeljük, és ez alapján tervezzük meg az oki terápiát. Emiatt fontos, hogy az első kezelés mindenképpen egy állapotfelmérés, ahol szintén kombináltan vizsgálunk és kezelünk egyszerre.

A MozgásKlinika vízió, hogy minél szélesebb körben tudjunk biztosítani egyéni, de standard terápiát a magánegészségügyben megszokott kiszámíthatóan magas színvonalon és a lehető legnagyobb transzparenciával.

Hallgasd adásainkat a kedvenc podcast platformodon is!