Lúdtalp

Minden, amit a lúdtalp tüneteiről és kezeléséről tudnod kell

Az emberi talp három pont segítségével biztosítja a járás közbeni stabilitást: egyrészt a nagylábujj és a kis lábujj alatt található párnákkal, másrészt a sarokcsonttal. Ezen három rugalmas pont gondoskodik a ránehezedő súly megfelelő elosztásáról és viseléséről, azáltal, hogy a lábtőcsontok és a lábizmok boltozatot hoznak létre, így a testet még sportolás közben se érik túlzottan erős, kalapácsszerű ütések. Lúdtalp esetén a lábboltozat csökkenéséről beszélünk, amely kellemetlen tüneteket idézhet elő a mindennapokban. Mit jelent pontosan a lúdtalp, és hogyan kezelhető? Az alábbiakban minden fontos tudnivalót bemutatunk!

Mi a lúdtalp?

A lúdtalp egy köznyelvi gyűjtőfogalom, amely kifejezés a talp boltozatának keresztirányú vagy a hosszanti boltozat ellaposodására utal. A statikai elváltozás hatására a sarokcsont és a boka megdőlhet, a szalagok pedig megnyúlhatnak. Így a csontok is átrendeződhetnek, aminek következtében az izmok húzási iránya is megváltozhat.

Hogyan néz ki a lúdtalp?

Ahogyan a neve is sejteti, úgy a lúdtalp látványa leginkább a lúd széles talpára hasonlít. A láb boltozata lapos, így olyan, mintha a talp teljes felülete a földet érné. Általában szabad szemmel is észrevehető a probléma, de a diagnosztizálásához és a súlyosságának megállapításához gyógytornász vagy ortopéd szakorvos segítsége szükséges.

Milyen fajtái vannak?

  • Újszülöttkori lúdtalp. Két éves korig a boltozat hiánya még nem számít problémának, ellenben a lábdeformitást már ebben a korban is kezelni szükséges. Kisgyermekkorban kiemelten fontos a megfelelő gyerekcipő viselése!
  • Pubertáskori lúdtalp. Serdülőkorban a rossz cipő viselete, testmagasság és a testsúly is hirtelen növekedhet, így a lábaknak nagyobb terheléssel kell megbirkózniuk, ami szintén lúdtalpat eredményezhet. Rendkívül fontos a kezelés időbeli megkezdése, hiszen a deformitás mértéke súlyosbodhat, így felnőttkorban még kellemetlenebb panaszokra lehet számítani.
  • Felnőttkori lúdtalp. A felnőtt korosztály körében az elhízás és a mozgásszegény életmód, gyakran a sok állómunka következtében alakulhat ki a deformitás. Szerencsére a lúdtalp kezelése felnőttkorban is lehetséges, hiszen a megfelelő talpbetétek és gyógyászati cipők viselésével, illetve rendszeres tornával a panaszok megszüntethetők.

Hogyan előzhető meg a baj?

Fontos az ideális testsúly megőrzése

A túlsúlyosság hatalmas terhet ró a lábakra és az ízületekre, ezért a lúdtalp megelőzéséhez kiemelten fontos az egészséges testsúly elérése és fenntartása. Így a lábak nem fognak túlzottan elfáradni, illetve a talpak és a boltozatok sem deformálódnak.

A gyermekkorban megkezdett lábtornát felnőttként is folytatni kell

Ha a lúdtalpra már gyermekkorban fény derül, akkor tinédzserkorban és felnőttként sem szabad abbahagyni a rendszeres tornázást. Ugyanis a lúdtalp ismét kialakulhat, ha a rendszeres torna elmarad.

Kényelmes, de jó tartást biztosító cipőt ajánlott viselni

A cipő legyen kellően tágas, de tartsa megfelelően a bokát és a talpat. Magassarkút és kevésbé kényelmes, de elegánsabb lábbelit csak különleges alkalmakkor szabad viselni, hogy a láb minél kevesebbszer kapjon fokozott terhelést.

Melyek a lúdtalp tünetei?

  • Boltozatok hiánya
  • Láb elfáradása már rövid táv megtétele után is
  • Lábfájdalom
  • Sarokfájdalom
  • Lábmerevség
  • Befelé dőlő boka
  • Kifelé dőlő sarok

A felnőttkori lúdtalp tünetei jellemzően abban különböznek a gyermekkori panaszoktól, hogy a láb fáradtsága mellett már a fájdalom is rendszeressé válik, súlyos lúdtalp esetén pedig csonthártyagyulladás is felléphet. Akár gyermek- vagy felnőttkorban tapasztalhatók a lúdtalp tünetei, érdemes a lehető leghamarabb gyógytornászhoz fordulni, hiszen rendszeres torna segítségével jelentősen enyhíthetők a tünetek, illetve megszüntethető a kellemetlen fájdalom.

Ha a lúdtalp fájdalommal jár, érdemes azonnal gyógytornászhoz fordulni, hiszen idővel a lábdeformitás mértéke és ezzel együtt a tünetek is súlyosbodhatnak!

Mi okozhat lúdtalpat?

Pubertáskorban jellemzően a gyorsan bekövetkezett növekedés és súlygyarapodás vezet lúdtalp kialakulásához. Ilyenkor a lábak teherviselő képessége nagymértékben csökkenhet, így a stabilitásért felelős három pont már nem bírja ellátni a feladatát. A szalagok gyengülhetnek és az izmok gyorsan elfáradhatnak, ami feszült lábfejet és akár izomgörcsöket is eredményezhet.

Felnőttkorban leginkább a túlsúly és a rengeteg állómunka miatt alakulhat ki lúdtalp. Azonban a mozgásszegény életmód is felelős lehet, hiszen a talpizmokat egészséges mértékben és kellő gyakorisággal szükséges terhelni ahhoz, hogy megőrizzék a funkciójukat, azaz megfelelő stabilitást nyújtsanak járás közben.

Sportolók körében a túlterhelés idézhet elő lúdtalpat, ezért az edzések során mindig a mértékletességre kell törekedni. Nem szabad megfeledkezni a pihenésről sem, hiszen a talpizmoknak – akárcsak a többi izomcsoportnak – megfelelő mennyiségű pihenőidőre van szükségük a regenerálódáshoz.

Lúdtalp torna

A lúdtalp kezelése

Lúdtalp ellen a konzervatív kezelési módszerek jelenthetik a megoldást. Megfelelő gyógytornával, manuálterápiával és fizioterápiával a begyulladt lúdtalp is kezelhető, idővel pedig meg is szüntethetők a járás közben tapasztalható panaszok. A lúdtalp torna gyerekeknek és felnőtteknek is remek választás a tünetek leküzdéséhez.

Mi a terápia menete?

1. Lúdtalp vizsgálat

Először is alaposan megvizsgáljuk a talpat, hogy megállapítsuk, milyen mértékű deformitással állunk szemben. A vizsgálat során megismerjük a panaszaid, illetve a kezeletlen lúdtalp esetleges szövődményeire is fényt derítünk. Legfontosabb célunk, hogy teljes körű képet kapjunk az egészségügyi állapotodról, és következő lépésként egy olyan terápiás tervet készíthessünk, amely garantáltan elhozza számodra a fájdalommentes mindennapokat.

2. Kezelési terv összeállítása

Immár pontosan ismerjük a lúdtalp súlyosságát és következményeit, ezért azonnal hozzá is látunk a személyre szabott terápiás terved kidolgozásához. Kijelöljük, hogy mely gyógytorna gyakorlatok és manuálterápiás fogások segíthetnek, illetve a kezelési ütemtervet is összeállítjuk. Ha szimpatikusnak találod a tervünket, rögtön el is kezdjük a terápiád.

Kezelési terv összeállítása

3. Lúdtalp helyreállítása

Fizioterapeuta csapatunkkal a lábdeformitás lehető legnagyobb fokú csökkentésére és a lúdtalp fájdalom csillapítására törekszünk. Rendszeres gyógytornával és manuálterápiával végleg búcsút inthetsz a panaszoknak, de a szükséges kezelések száma természetesen a lúdtalp súlyosságától függ.

Milyen következményekkel járhat, ha elmarad a kezelés?

Idővel a láb fáradtsága mellett erős fájdalom is felléphet, amely a talpon kívül már a bokát és a térdet, továbbá a csípőt és a derekat is érintheti. Idővel akár bütyökképződés is jelentkezhet, több lábujjnál pedig kalapácsujj alakulhat ki. A járás asszimetrikussá válhat,, ráadásul a harántboltozat süllyedése a bőrkeményedések és talpi szemölcsök kockázatát is növeli.

A lúdtalp okozta tartási rendellenességek kezdetben még csak hanyagtartást, később viszont már gerincferdülést is eredményezhetnek. Éppen ezért fontos, hogy akár gyermek- vagy felnőttkorban jelentkezik a probléma, a kezeléssel semmiképp nem szabad várni, hiszen a deformitás önmagától nem fog elmúlni.

Ha végre megszabadulnál a lúdtalp kellemetlen tüneteitől, és ismét stabil talajon szeretnél állni, semmiképp ne halogasd a torna elkezdését. Legyen szó gyermek- vagy felnőttkori lúdtalpról, szakembereinkkel garantáltan segítünk a fáradtság és a fájdalom enyhítésében, illetve megszüntetésében is. Fordulj bátran a MozgásKlinika szakképzett gyógytornász és manuálterapeuta csapatához!