Lábfej fájdalom

Mutatjuk a lábfej fájdalom okait és bevált kezelési módjait!

A lábfej fájdalom a leggyakoribb mozgásszervi panaszok közé tartozik. Nem véletlenül, hiszen lábunkra minden egyes lépéskor nyomás nehezedik, ezért könnyen túlterhelhetjük, de természetesen nem minden esetben a fokozott terhelés áll a fájó lábfej hátterében. Az alábbiakban nemcsak a fájdalmat kiváltó okokat ismerheted meg, hanem azt is megtudhatod, hogyan kezelhető a baj!

Mit érdemes tudni a lábfej anatómiájáról és szerepéről?

Lábfejünk 26 csontból, illetve erős szalagokból, ínakból és izmokból áll. Legnagyobb csontja a sarokcsont, amelyre lapos, gyenge izmok tapadnak. A két oldalsó és egy középső lágyrészből felépülő talpunk alatt széles zsírszövet található, amely a szigetelésért, azaz a hőmegtartásért felelős – ennek köszönhetően kevésbé vagy egyáltalán nem fázunk, ha éppen mezítláb közlekedünk.

A középső izmok leginkább a tenyér izmaihoz hasonlíthatók. Azonban amíg a kezünkkel képesek vagyunk a hüvelykujjunkat a kisujjunk irányába hajítani, addig nagylábujjunkat a kis lábujj felé már nem, hiszen a lábfejünkről hiányzik az erre szolgáló izom. Lábujjaink mozgatását az ún. gilisztaizmok teszik lehetővé.

Már a fentiekből is jól látható, hogy lábfejünk anatómiai szempontból egy igencsak komplex testrészünk. Érdekesség, hogy naponta átlagosan 5000 lépést teszünk, ezért már egy kisebb izomhúzódás vagy sérülés is rendkívül erős lábfej fájdalomhoz vezethet.

Melyek a lábfej fájdalom tünetei?

  • bal lábfej fájdalom
  • jobb lábfej fájdalom
  • talp- és lábfej fájdalom
  • nyomásérzékenység

A tünetek erőssége az adott mozgásszervi probléma vagy sérülés mértékétől függ. Ha a fájdalom néhány napon belül nem múlik el, vagy éppen fokozódik, akkor érdemes mihamarabb ortopéd szakorvoshoz vagy gyógytornászhoz fordulni. Addig is pihentesd minél többet a lábfejed, és kerüld a terhelését, amennyire csak lehet.

Lábfej fájdalom okai

“Mitől fáj a lábfejem?” – merül fel a kérdés számos páciensünk részéről. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb okokat.

Reumatoid artritisz

Ezen betegség ismérve, hogy maga az immunrendszer támadja meg és károsítja az ízületeket. Kezdeti szakaszában az ízületi porcok és tokok szenvednek károsodást, azonban idővel már a lágyszövetek és a csontok is sérülnek. A betegség többek között a térd és a kéz, illetve a lábfej ízületeit is érintheti. Sajnos a reumatoid artritisz, autoimmun ízületi betegség – a közhiedelemmel ellentétben – korántsem csak az idősebb korosztály tagjait érinti, hiszen a fiataloknál is ugyanakkora eséllyel jelentkezhet.

Achilles-ín gyulladás

A boka hátsó részén végigfutó Achilles-ín túlzott erőltetés vagy sérülés hatására begyulladhat, rosszabb esetben pedig el is szakadhat. Gyakran sportolás közben történik meg a baj, amikor a lábfej hirtelen hátrafeszül, így testünk leghosszabb ína is sérülést szenved. A sarokcsont felett tapasztalható fájdalom a lábfejre is kisugározhat, és minden egyes lépésnél megnehezítheti vagy akár jelentősen korlátozhatja is a járást.

Achilles-ín probléma esetén rögtön orvoshoz kell fordulni!

  • Ugyanis lehet, hogy az ín elszakadt, ezért azonnali kezelés szükséges. Általában az Achilles-ín szakadását csattanó hang jelzi, ami intő jel, hogy komoly a baj. Azonban ha a gyulladás nem ínszalagszakadás miatt lépett fel, akkor sem szabad késlekedni a segítségkéréssel, hiszen a tünetek napról napra súlyosbodhatnak.

Lúdtalp

A talp boltozatának vagy a keresztirányú boltozat ellaposodására a köznyelvben lúdtalpként hivatkozunk. Ezen statikai elváltozás következménye lehet a sarokcsont és a boka megdőlése, illetve a szalagok megnyúlása. További tünetei között a lábmerevség és a lábfej fájdalma is megtalálható. A lúdtalp okozta lábfej fájdalom gyerekek körében is jelentkezhet, de a fiatalabb korosztály tagjai eleinte általában csak lábfáradtságra panaszkodnak.

Sarokcsontkinövés

Sarokcsontkinövés

Sarkantyú néven is ismert mozgásszervi betegségről beszélünk, amelynek talpi (exostosis calcanei) és hátsó (Haglund-exostosis) típusa is létezik. Előbbiért jellemzően a kényelmetlen cipő nyomása és a bőr folyamatos súrlódása tehető felelőssé, utóbbiért pedig a lábdeformitások és a különböző statikai problémák okolhatók. Sarok- és lábfej fájdalom egyaránt jelentkezhet, illetve a nyomásérzékenység is a leggyakoribb tünetek közé tartozik.

Túl sok egy helyben állás

Lábaink számára nélkülözhetetlen az elegendő mennyiségű mozgás, hogy az izmok és ízületek fittek maradjanak. A mai társadalmunkra jellemző, mozgásszegény életforma egyáltalán nem kedvez a lábaknak, ezért irodai vagy gyártószalag melletti munkavégzés esetén kiemelten ajánlott figyelni a mozgásra. Érdemes legalább heti 2-3 alkalommal sportolni egy kicsit, de már az is sokat segíthet, ha a telefonra lépésszámlálót telepítünk, és törekszünk a napi 6000 lépés megtételére.

Nem megfelelő lábbeli viselése

Leginkább a divatos, de a lábfejet túlzottan szorító cipők okozhatnak fájdalmat – ilyenek lehetnek a magassarkúk és az egyéb, kifejezetten hegyes orrú cipők. Ugyanis ezek a lábbelik nem biztosítanak megfelelő stabilitást a lábfejek számára, ezért már egyetlen napnyi viselésük után is fájdalom léphet fel. Szerencsére nem kell végleg lemondani az elegáns megjelenésről, de tanácsos minél kevesebbet hordani a természetellenes tartást előidéző cipőket.

Lábfej sérülés

Már egy kisebb zúzódás is erős fájdalmat válthat ki, a törés pedig szinte elviselhetetlen panaszokat okozhat. Gyakori lábfej sérülésnek számít a bokaficam is, amelynek során a szalagok megnyúlnak és súlyosan megsérülhetnek. Ha csak enyhébb zúzódásról beszélünk, akkor a pihentetés önmagában célravezető lehet, viszont törés vagy ficam gyanúja esetén mindenképpen orvosi segítség szükséges.

Gerincprobléma

Számos gerincbetegség, például a porckorongsérv és az ágyéki gerinccsatorna-szűkület is okozhat lábfej fájdalmat. Ekkor természetesen kizárólag az adott gerincprobléma kezelésével szüntethető meg a lábfájdalom, így amint javulni kezd a gerinc, úgy a lábat érintő panaszok is csökkeni fognak. A gerinceredetű problémák többsége konzervatív kezelési módokkal is gyógyítható, a terápiát pedig célszerű minél hamarabb elkezdeni.

Lábfej fájdalom kezelése

Csapatunkkal első lépésként a fájdalmat kiváltó okot határozzuk meg, majd személyre szabott kezelési tervet készítünk számodra. Mivel a fájdalom mögött számos különböző mozgásszervi betegség vagy éppen rossz életmódbeli szokás is állhat, ezért a lábfájdalom kezelési módszere mindig az adott probléma típusától függ. Lehet, hogy csupán több mozgást kellene beépíteni a mindennapokba, de mozgásszervi megbetegedés esetén az sem kizárható, hogy csak a rendszeres gyógytorna és manuálterápia segíthet.

Kezelési terv összeállítása

Nálunk rögtön az első találkozásunk alkalmával kezdetét veszi a terápia, így biztosan nem kell hosszú napokat vagy heteket várnod a szakszerű kezelésre.

Hatásos lehet a lábfej fájdalom otthoni kezelése?

  • Igen, ha csupán enyhébb sérülésre vezethető vissza a fájdalom. Ilyenkor a lábak pihentetésére szükséges fókuszálni, és izomlazító krémet is ajánlott bevetni a siker érdekében. Viszont ha 3-4 napon belül sem érezhető javulás, akkor az ortopéd szakorvos vagy gyógytornász felkeresése a legfontosabb teendő.

Ha fáj a lábfejed, és biztosan nem egy kisebb zúzódás okolható érte, akkor érdemes a lehető leghamarabb kideríteni, hogy mi is a probléma pontos forrása. Előfordulhat, hogy lúdtalppal vagy Achilles-ín gyulladással állsz szemben, de a fájdalmat akár gerinceredetű mozgásszervi betegség is előidézheti. Ne bízd a véletlenre a gyógyulásod, inkább tedd meg még ma az első lépést a fájdalommentes mindennapok felé. Foglalj időpontot online felületünkön, MozgásKlinikánkon pedig profi és empatikus gyógytornász-fizioterapeuta csapatunkkal várunk.