Köpöly terápia

Minden, amit a köpölyözésről vagy köpöly terápiáról tudni érdemes

A köpöly egy harang vagy kúp alakú csésze, amit üvegből, szilikonból vagy műanyagból készítenek. A köpölyözőt a problémás területre helyezve statikusan vagy mozgatva alkalmazzuk, úgy, hogy benne vákuumot képzünk a levegő eltávolításával, ezzel intenzív helyi vérkeringés és nyirokkeringést fokozó hatást érve el.

A bőr kipirosodik ezen a területen, jelezve, hogy a szövetek anyagcseréje megélénkül, a vákuum segítségével a szövetek lazulnak, a letapadások „felszakadnak”, a sérülések utáni duzzanatok csökkennek.

Mivel a mozgásszervi panaszok mindig együtt járnak kötőszöveti és izom feszülésekkel, illetve letapadásokkal, amik rontják a funciót és fájdalmasak, ezeken a területeken a köpölyöző masszázs funkciójavulást, fájdalomcsillapítást eredményez.

Mi az a kötőszövet?

A kötőszövet, illetve fascia egy pókhálószerű, nyálkás anyag, amely behálózza az egész testet. Mozgás közben az izommal és ízületekkel együtt mozdul, nyúlik. Bizonyos anatómiai helyeken részt vesz a stabilitásban is. Tele van érző idegvégződéssel, részt vesz a helyzetérzékelésben, és befolyásolja a testtartást is. Felületes és mélyebb rétege ismert, és a mozgáslánc aktív alkotóelemét képezi.

Fájhat a kötőszövet?

Igen, a kötőszövet sérülése vagy túlterheltsége okozhat fájdalmat, megjelenhetnek benne fájdalmas behúzódások vagy csomók, és korlátozhatja a mozgást.

Mi a köpölyözés lényege?

A köpölyözés speciális csészék (más néven harangok) segítségével történik, amelyekben először felmelegítik a levegőt, majd az így kitágult és kellően átmelegedett csészét a bőrre helyezik. A csésze eközben elkezd kihűlni, aminek hatására vákuum keletkezik benne, és jótékony szívóhatást gyakorol a bőrre, illetve a véredényekre. A modern technológiának köszönhetően már nem szükséges a meleg levegővel biztosítani a vákuumot a harangokban, erre egy speciális köpölypisztoly is alkalmas, amellyel könnyen vákuumot lehet képezni, sőt kellően adagolható is a vákuum intenzitása. A vákuum miatt a kezelést követően néhány napig lilás vagy kékes foltok láthatók a bőrön, azonban ezek általában 2-3 napon belül maguktól elmúlnak.

Természetesen a kezelés előtt mindig alapos vizsgálatokra kell sort keríteni. A szakemberek a panaszok megismerése után bőrelváltozásokat és asszimetriákat keresnek a testen, majd speciális kézmozdulatokkal megvizsgálják az izmok állapotát és a vérellátást is. Ezután személyre szabott kezelési tervet készítenek, majd hozzá is látnak a kezeléshez. MozgásKlinikánkon már a legelső alkalom során, azaz közvetlenül a vizsgálat után elkezdjük a kezelést, így azonnali javulást tapasztalhatsz!

Köpölyharang felhelyezése

A köpöly terápia évezredek óta segít a kötőszöveti letapadások kezelésében

 • Érdekesség, hogy a köpölyözést már az ókori Kínában is alkalmazták az orvosok, azonban a nyugati világban csupán az elmúlt évtizedekben kezdett kifejezetten népszerű kezeléssé válni. Nagyon fontos, hogy a köpölyözést csakis szakemberre szabad bízni, hiszen a részletes vizsgálatok hiánya és a helytelen technika többet árt, mint használ. Ha biztos kezekben szeretnéd tudni magad, válaszd a MozgásKlinikát!

Hogyan hat a köpölyözés?

Az említett vákuum hatására a szövetek távolodnak egymástól, a kóros letapadások pedig oldódnak. Célzott terápia során a köpölyözés a manuálterápia kiegészítéseként szolgálhat. A terápiában fontos a kötőszövet anatómiai ismerete és funkcionális szerepének figyelembevétele. Mivel a mozgáslánc része, ezért a mozgásbeszűkülések irányának ismeretével és az izomlefutások irányának meghatározásával a köpölyterápia is hatékony kezelési technika lehet.

Köpölyözés

A fascia kezelésekor kétféle szöveti stimulációval köpölyözhetünk:

 • Az érintett területre helyezzük a harangokat, és a pácienstől mozgást kérünk. Így a szövetek a rögzített köpöly alatt mozognak.
 • Csúsztatott köpölyözés, mely során a harangokban annyi vákuumot képzünk csak, hogy olaj segítségével még csúsztatható legyen a bőrön. Így a köpöly mozog a szöveteken.

A természetgyógyászatban a köpölyterápiát használják akupunktúrás területek stimulálására is.

Fájdalmas a köpölyözés?

A letapadt szövetek oldása járhat fájdalommal. A köpölyözés után lilás-kékes elszíneződések láthatók a bőrön, amelyek néhány nap után halványulnak. Ezek normális reakciók. A helyi vérbőség miatt meleg, égő érzést is tapasztalhat a páciens. Köpölyözést követően a mélyebb kötőszövet, fascia regenerációja 2-3 napot vesz igénybe.

Mikor ajánlott köpöly terápia mellett dönteni?

 • mozgásszervi fájdalom esetén
 • görcsös, feszes izomzat során
 • beszűkült mozgástartomány miatt
 • izomcsomók, izombehúzódások megjelenése esetén
 • lazítás, izomláz csökkentése céljából
 • hengerezés mellé, stretching mellé kiegészítő technikaként
 • manuálterápiás kezelések kiegészítéseként a szöveti lazításra
 • banyapúp csökkentésére
 • fasciakezelések kiegészítéseként
 • testtartás javítására, rövidült izmok kezelésére

Amennyiben a fenti tünetekkel szembesülsz, és úgy érzed, ilyen terápiára van szükséged, jelentkezz be a MozgásKlinika valamelyik rendelőjébe!