Kinesio-Tape terápia

A Kinesio Tape-t az 1970-es évek közepén találták fel. Egyedülálló tulajdonságait valamint a felhelyezés alapelveit a kineziológia tanulmányozásával alakították ki. A kinesio Tape technika során a test saját öngyógyító folyamatait kívánjuk facilitálni, emellett az ízületek és izmok támogatását és stabilizálását tűzzük ki célul, a mozgások szabadságfokának csökkentése nélkül.

Milyen tulajdonsága van? Milyen anyagból készül?Hogyan illeszkedik a bőrhöz?

A Kinesio Tape elaszticitása, szerkezete, vastagsága és súlya nagyon hasonló az emberi bőrhöz. A Tape hosszában 50- 60%-val nyújtható meg a nyugalmi állapotához képest, ez az érték megközelíti a bőr nyújthatóságát.
A Tape egy polimer elasztikus szálakat tartalmazó, 100%-ban pamuttal körülvett színes anyag, melynek köszönhetően gyorsan szárad és átengedi a test kipárolgását. A ragasztó réteg 100%-ban akril, mely hőre aktiválódik. Felhelyezés előtt a bőrt meg kell tisztítani a szennyeződésektől, a zsiradékoktól és a nedvességtől, majd felhelyezés után dörzsöléssel kell felmelegíteni az anyagot az optimális tapadás elérése érdekében. Ha a kezelt bőrfelületen túlzott szőrösödés tapasztalható, szükség lehet annak leborotválására a megfelelő ragadásért. Minél tovább viselik a Tapet az akril ragasztó annál jobban tapad. A ragasztóanyag szinusz hullámformákban van felhordva a tape aljára, ezzel imitálva az ujjak végén található ujjlenyomatokat. Ez elősegíti a bőr mikroszkopikus megemelését, valamint a helyet biztosít a nedvesség távozásához és a bőr lélegzéséhez. Mivel a Kinesio Tape eltávolítása után nem maradnak ragasztó nyomok a bőrön, lehetőség van számos Tape felhelyezésére bőr irritáció nélkül. Mindazonáltal érzékeny bőrű pácienseknél, a terápia megkezdése előtt, ajánlott egy kis csík felragasztása a reakciók tesztelése érdekében. A személyre szabott Tape felragasztását csak irritációmentes esetben folytatjuk.

Hogyan segít, mikor alkalmazható? Mennyi ideig használható?

A Kinesio Tape alkalmazásával rehabilitálhatjuk a neuromuscularis rendszert, optimalizálhatjuk a teljesítményt, támogathatjuk az izomfunkciót és megelőzhetjük a sérüléseket. Csökkenthetjük a fájdalmat. Javíthatunk a mikrocirkuláción és a lymphatikus keringésen, valamint elősegíthetjük a gyógyulás folyamatát. 
Sikeresen használják számos ortopédiai, ideggyógyászat, sportrehabilitáció és egyéb egészségügyi problémák esetén.
A Tape felhelyezése révén, a terápiás hatás a nap 24 órájában érvényesül. Hatékonyságát 3-5 nap közé teszik, ezután a rugalmassága csökkenni kezd.
Redőképződés közben, a tape összetapadva a bőrrel, megemeli azt így csökkentve a nyomást. Fokozódik a vér- és nyirokkeringés, ezáltal javul a folyadék eloszlás és az anyagcsere a kezelt területen. A mozgások során a redők hol kisimulnak, hol felgyűrődnek, ez által egy plusz pumpa funkciót érünk el. Mindezek együttes hatásaként csökken a fájdalom, s az anyagcsere helyreállása révén elősegítjük a gyógyulási folyamatot.

Milyen ragasztási formái vannak?

A Kinesio Tapet felragasztás előtt az izom vagy ízület méretétől és az elérni kívánt terápiás hatástól függően különböző formára lehet vágni.
 
A 4 alapforma
I technika: Akutan sérült izmok, ödéma és fájdalom csökkentésére, kisebb izmok kezelésére, szalag technikák felhelyezésére kiválóan alkalmas.
X technika: Akkor használják, ha egy izom eredése és tapadása változik a mozgástól függően, például:lapocka között. Hegek tapasztására is kiválóan alkalmas.
Y technika: A leggyakrabban használt forma. Az izmok körül vételére alkalmas, a serkentő vagy gátló hatás elérése érdekében. Az Y szára a bázis, mely az izom eredése vagy tapadása előtt kezdődik, a két elágazás pedig az izomhas két oldalára kerül.
Legyező technika: A nyirokkeringés javítására alkalmazzák. A Kinesio Tapet felvágjuk úgy, hogy egy kis részt meghagyunk a bázisnak, a maradékot pedig hosszában 4-5 részre vágjuk, így kialakítva a legyező formát. A legyező forma szárai segítik a nyirok folyadékot a perifériáról a centrál felé terelni.

Hogyan lehet felragasztani? Melyik technikát alkalmazzuk? Teszteléssel döntjük el?

A kezelés megkezdése előtt, mint minden más terápiánál, a vizsgálattal kezdünk. Felvesszük az anamnézist, megtekintjük a beteget, majd funkcionális teszteket hajtunk végre. Teszteljük az izmok nyújthatóságát és erejét, megvizsgáljuk a problémát okozó ízületek mozgásának minőségét és nagyságát, ellenőrizzük a fasciák eltolhatóságát, a bőr rugalmasságát, felkutatjuk a mozgást akadályozó hegeket és megvizsgáljuk a gyulladt területeket. A felhelyezendő technikák közül is funkcionális teszttel döntjük el, hogy melyik vagy melyikek a legoptimálisabbak a terápia céljából. Ez csak a páciens közreműködésével kivitelezhető, ugyanis az ő érzéseit követve döntjük el, hogy melyik Taping technika lesz a legmegfelelőbb számára. 
Megkérjük a pácienst, hogy mutassa meg a problémát okozó mozdulatot vagy testhelyzetet és jegyezze meg azt. Ez után kezünkkel imitáljuk a különböző technikákat. Tenyerünket a problémás területre helyezve eltoljuk, meghúzzuk, összecsippentjük vagy akár kiemeljük az érintett bőr részt, fasciát, izmot, szalagot vagy ízületet. Minden egyes alkalommal megkérjük a pácienst, hogy végezze el a mozdulatot vagy vegye fel a helyzetet, s hasonlítsa össze a kiinduló állapottal. A fájdalmat legjobban csökkentő, vagy a funkciót legjobban javító felhelyezési technikát használjuk a célnak megfelelően. Ha a probléma megkívánja, akár több Tape feltapasztását is alkalmazhatjuk egy azon időben, így elérve a legoptimálisabb hatást. Ilyenkor a legkedvezőbb hatást kiváltó Tape kerül fel először, s utána újra tesztelve a területet a soron következő leghatékonyabb Tape kerül felhelyezésre.
Felragasztás után, de még a ragasztó aktiválása előtt, mindig ellenőrizzük, hogy elértük-e a kívánt hatást.
Izom technika: A felhelyezett Tape formái lehetnek I, X vagy Y alakúak az izomtól függően. A Tape bázisát neutrális helyzetben ragasztjuk fel a tesztelésre jól reagáló irányba, majd megkérjük a pácienst, hogy az izom előnyújtott helyzetében tartsa meg a beállított pozíciót, s a tape szárát/szárait megnyújtás nélkül felragasztjuk a kívánt területre. Ha jól helyeztük fel a Kinesio Tapet, neutrális helyzetbe visszaérkezve redőket láthatunk. Az izom működését támogatja, vagy pihentetés céljából limitálja.
Ízületi szalag technika:A felhelyezett Kinesio Tape alakja I formájú. A középső részt a technikától függő mértékben megnyújtva helyezzük föl, majd a két szélét nyújtás nélkül simítjuk fel a kezelt területre. Neutrális helyzetben, redőket kell látnunk helyes felhelyezés esetén.
  • szalag és ín technika: a szalag vagy ín fölé 50-75%-os megnyújtásban helyezzük fel a Kinesio Tapet. Stabilizáló és mechanoreceptor stimuláló hatása van, mellyel a proprioceptorokat ingereljük. Szükség esetén a megnyújtást megemelhetjük akár 100%-ra is.
  • Fájdalom kereszt: Fájdalmas, gyulladt területre, trigger pontokra 3-4 szalag technikával felhelyezett Tapet keresztezünk, ezzel csökkentve a fájdalmat.
Fascia, izompólya technika: A lehetséges formák az I és az Y alakok. A bázist neutrális, teljesen ellazult helyzetben a páciensre helyezzük megnyújtás nélkül, majd a szárat/ szárakat, a tesztnek megfelelő irányba húzzuk és enyhén nyújtjuk, egy kis amplitúdójú rezgő mozgással. Hatására a fascia helyzete, a terápia szempontjából megfelelő helyzetben kerül rögzítésre, így változik feszessége, s ezáltal a környezetében lévő szövetek feszülési állapota is. Optimális felhelyezés esetén csökken a fájdalom, javul a szövetek rugalmassága és keringése. A fascia egy finomabb technika ezért a Tapet 25-50%-os megnyújtottsággal helyezzük fel.
Korrekciós technika: I vagy Y formát használunk. A bázist neutrális helyzetben ragasztjuk fel, majd egyik kézzel lefixáljuk, ez után a szárakat a terápiás célhoz kellő mértékben megnyújtva, a korrekciónak megfelelő irányba ragasztjuk fel. Korrigálhatjuk a lágyrészeket, bizonyos esetben az ízületeket (pl. térdkalács), receptorokon keresztül, hatunk a helyes ízületi helyzet megéreztetésére és annak használatára. Általában 50-75%-os nyújtottsággal használjuk, de szükség esetén 100%-ra is emelhetjük.
Nyirok technika: Speciális legyező formára vágjuk a Kinesio Tapet, majd a bázist, a Tape nyújtása nélkül, a nyirokcsomó közelébe ragasztjuk előnyújtott testhelyzetben. A szárakat seprű formában ragasztjuk fel nagyon enyhe, körülbelül 15%-os megnyújtással. A Tape alatt csökken a nyomás a szövetekben, ezáltal a száracskák alatti részek, mintegy csatornaként működve, megnyitják a nyirok kapillárisokat a nyirok folyadék számára. A Kinesio Tape hatással van az izmok optimális működésére is, ezáltal javítjuk az izom pumpafunkcióját a mélyebben fekvő nyirokerekre nézve. A nyirokáramlás javul, nő a nyirokfolyadék mennyisége, segítjük a vízválasztón való áthaladást, s mindezek segítségével csökkenthetjük az ödémát és a gyulladást.

A MozgásKlinika gyógytornászai segítenek a Kinesio- Tape terápiában. Jelentkezz be hozzánk!