Nyaki izomcsomó

Izomcsomó okai és kezelési módjai

Az izomcsomó (miofaszciális csomó) egy nyomásra érzékeny és korlátozott mozgást előidéző trigger pont, amelyet feszültségcsomónak is neveznek. Az izomcsomók tapintással könnyedén érzékelhetők az izompólya (fascia) területén. Alábbi cikkünkben közelebbről is megvizsgáljuk a fájdalmas csomók gyakori tüneteit, illetve a kialakulásuk lehetséges okait, és természetesen a kezelési módokat is bemutatjuk!

Az izomcsomó jelei, tünetei

  • A letapadt izomcsomó kitapintható
  • A fájdalmas izom területe meleg
  • Duzzanat keletkezhet

Mitől alakulhatnak ki izomcsomók?

Nézzük, mi vezethet a fájdalmas csomók feltűnéséhez:

Ismétlődő mozdulatsorok végzése

Számos munkakör hosszan tartó, repetitív mozdulatsorok végzését igényli. A fogorvosok, fodrászok, zenészek például szüntelenül erőltetik a vállukat és a gerincüket, emiatt pedig könnyen féloldali túlterhelés alakulhat ki. A mindennapos terhelés hatására az izomtónus megváltozik, és az idegek erős nyomás alá kerülhetnek. Az izmok vérellátása és anyagcseréje egyaránt gyengülhet, így a fizikai munkát végzők mindennapjait fájdalmas, gyulladásos folyamatok keseríthetik meg.

Az ugyanabban a testhelyzetben történő tartózkodás szintén bajt eredményezhet

  • Az irodai munkát végzők körében ugyan lényegesen kevesebb a fizikai terhelés, azonban a helytelen üléspozíció már bőven elég az izomcsomók megjelenéséhez. Gyakran már csak azon vesszük észre magunkat, hogy szinte teljesen kitekeredve, a gerincünket megcsavarva ülünk a széken – ez pedig szintén nyomás alá helyezi a gerinctartó izmainkat és az ízületeinket is. Ha ülőmunkát végzünk, figyeljünk oda a helyes üléspozícióra, azaz a gerincünk legyen függőleges, a vállainkat pedig ne hagyjuk előre esni. A hosszú munkaórákhoz és az igazán kényelmes üléshez célszerű ergonomikus irodai szék mellett letenni a voksunkat.

Túlzott erőltetés

Ha sokat sportolunk, de nem hagyunk elegendő időt az izmok regenerálódására, az izomcsomók kialakulásához vezethet. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a kemény edzések után legalább néhány napig ne dolgoztassuk meg ugyanazokat az izomcsoportokat. Inkább várjuk meg az izomláz elmúlását, és vágjunk bele frissen a következő edzésbe.

Edzés nagy súlyokkal

Edzés után mindig nyújtsunk!

  • Legyen szó konditermi edzésről vagy úszásról, az edzéseink után mindig szánjunk 5-10 percet izmaink nyújtására és ellazítására. Ugyanis nyújtással az izmaink rugalmasabbá válnak, és a hozzájuk tapadó inakat, illetve szalagokat is nagyobb eséllyel védjük meg a sérülésektől. Akárcsak a bemelegítés, úgy a nyújtás is legyen alapvető része az edzéseinknek!

Sérülés

A sérülés utáni lábadozás időszakában izmaink dolgoztatás hiányában megrövidülhetnek, egyes izmaink pedig túlnyúlt helyzetbe kerülhetnek. Ekkor a sérült területen szintén izomcsomók jelenhetnek meg, amelyeket manuálterápia vagy gyógytorna segítségével kezelhetünk.

TIPP: Sérülés után tanácsos gyógytornával felgyorsítani az izmok és izületek regenerálódását. A gyógytorna bizonyítottan serkenti a vérkeringést, aminek köszönhetően nő a szövetek oxigénellátása. Legyen szó sportolással vagy balesettel kapcsolatos sérülésről, a gyógytorna pozitív hatása gyakran már az első alkalom után érezhető, és a fájdalom természetes úton mérsékelhető.

Stressz

Stressz

A feszültséggel teli, stresszes időszakok során izmaink is erősen megfeszülhetnek. Ekkor elég csak a karunkat vagy a nyakunkat megérinteni, és máris érezhetjük a feszes izomtónusainkat. A hosszú ideig tartó stressz tehát folyamatos nyomás alá helyezi az izmainkat és idegeinket, ezért nem véletlen, ha fájdalmas izomcsomók alakulnak ki a nyakunkon vagy éppen a hátunkon.

A stressz csökkentése lelkileg és fizikailag is megnyugvást hoz!

  • Próbáljunk minden nap kikapcsolódni a számunkra kívánatos módon. A meditáció például remek választás a görcsös gondolatok elengedésére és a letapadt izmok fellazítására is. A stressz mértékének csökkenése pedig szellemi és fizikai frissességet fog hozni a mindenannapjainkba.

Hol alakulhatnak ki izomcsomók?

Az alábbi területeken tapasztalhatunk érzékeny és fájdalmas izomcsomókat:

Izomcsomó a nyakon

A nyaki izomcsomó az egyik legkönnyebben észrevehető csomó, amelyre általában csak egy véletlen mozdulat során figyelünk fel. Szerencsére nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, hiszen a fájdalmas, de nem kóros csomó minden bizonnyal csak egy izomcsomó. Azonban a “jobb félni, mint megijedni” elv alapján mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, hogy megbizonyosodjunk a csomó típusáról.

Izomcsomó a felkaron

Gyakran a felkaron alakulnak ki izomcsomók, ami a karok túlterheléséből fakadhat. Kifejezetten gyakori a 12 órás műszakokban dolgozók körében, akik gyártósori vagy egyéb, kifejezetten monoton munkát végeznek. Az izomcsomó a karban mozgatásra erős fájdalmat okozhat, ezért tanácsos minél hamarabb hozzálátni a manuálterápiával vagy gyógytornával történő kezeléséhez.

Izomcsomó a felkaron

A letapadt izom váll esetén is gyakori

  • Szintén a fizikai dolgozókat érinti leginkább, hiszen a felkar szüntelen dolgoztatása már néhány nap után rendkívül megerőltetheti az izmokat és az ízületeket. Ha a probléma mélyebb izomcsoportot érint, abban az esetben kötöttség tapasztalható, amely az idegvégződések irritálásával és a vérkeringés romlásával is együtt járhat.

Gerinc melletti izomcsomó

A gerinc mellett húzódó izomcsomó hátterében gerincsérv, izom- vagy idegsérülés, illetve az izomzat túlterhelése is állhat. Ahogyan említettük, az ülőmunkát végzők gyakran számolnak be a gerincük környékén kitapintható izomcsomókról. A legfontosabb teendő először itt is a probléma okának feltérképezése, majd a célzott kezelés megkezdése.

Lapocka fájdalom

Izomcsomó a lapockán

A lapockán és a környékén található izomcsomók kifejezetten kellemetlen érzést okozhatnak. Az izomcsomó eltüntetésére a masszázs és a gyógytorna, illetve a manuálterápia jelenthet megoldást. Azonban az úszás és a hátizmok rendszeres nyújtása is segíthet – különösen akkor, ha ülőmunkát végzünk.

Hogyan kezelhető az izomcsomó?

Az izomcsomó és a letapadt izom masszázs, illetve gyógytorna és manuálterápia segítségével hatékonyan kezelhető. MozgásKlinikánkon a letapadt izom lazítására és az izomcsomók feloldására tökéletesen alkalmas gyakorlatokkal és kezelési technikákkal várjuk pácienseinket. Az első alkalommal nemcsak megismerjük a panaszokat, hanem hozzá is látunk a terápiához – így már a legelső kezelés után enyhülhetnek a panaszok.

Gyógytornászaink az otthon végezhető gyakorlatokat is bemutatják, hogy pácienseink akár minden nap, lépésről lépésre haladhassanak az izomcsomóktól mentes, kényelmes mindennapok felé. Az izomletapadás kezeléséhez és az izomcsomók feloldásához minden esetben személyre szabott kezelési tervet készítünk.

Az érzékeny izomcsomók mindennapos fájdalmat okozhatnak, ezért a kezelésüket nem érdemes sokáig halogatni. Szerencsére masszázzsal, gyógytornával és manuálterápiával gyorsan megszabadulhatunk tőlük, és a jövőben már csak izmaink terhelésének csökkentésére és nyújtására kell odafigyelnünk.

Tapasztalt gyógytornász és manuálterapeuta csapatunkkal segítünk az izomcsomók feloldásában – jelentkezz konzultációra még ma!