Ideggyulladás

Mi okozhat ideggyulladást? Hogyan kezelhető? Mutatjuk!

Ideggyulladás során egy vagy több ideg gyullad be, ami végül akár az idegsejtek védőrétegét is súlyosan károsíthatja. Kiváltó okai között a sérülés és a hosszú ideje tartó, monoton nyomás, illetve az izomzat túlterhelése is megtalálható. Mi okozhat még ideggyulladást, illetve melyek a leggyakoribb tünetek? Hogyan kezelhető fizioterápia segítségével a probléma? Cikkünkben pontosan ezekre a kérdésekre válaszolunk!

Az ideggyulladás okai

Sérülés

A gyulladás mögött gyakran valamilyen sérülés vagy mozgásszervi probléma húzódik. Akár egyetlen hirtelen, rossz mozdulat is elegendő lehet az idegek begyulladásához, de természetesen a kezeletlen gerincsérv is ideggyulladáshoz vezethet. Ilyenkor a legfontosabb lépést mindig a szükséges manuálterápiás vizsgálatok elvégzése jelenti, a diagnózist követően pedig kezdetét veheti az ideggyulladás csökkentésére és a fő probléma megszüntetésére irányuló kezelés.

Monoton terhelés

Fizikai munkavégzés esetén elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű pihenőidő biztosítása, ellenkező esetben kínzó ideggyulladás léphet fel. Jellemzően a munka miatt fellépő ideggyulladás a felkart érinti, de az adott munkakörtől függően akár a váll, a nyak vagy éppen a láb is érintett lehet. A baj megelőzése érdekében ajánlott óránként kb. 5-10 percnyi szünetet tartani, hogy a folyamatos terhelés alatt álló idegek legalább egy kicsit megpihenjenek.

Izomzat túlzott mértékű erőltetése

A rendszeres edzés és a nehéz fizikai munka egyaránt az izomzat kimerülését eredményezheti. Szerencsésebb esetben csupán egy kis izomláz keserítheti meg a mindennapokat, viszont az ideggyulladást sem szabad kizárni a lehetséges kockázatok közül. Itt is rendkívül fontos kiemelni a pihenés szerepét, hiszen a mikrosérüléseket szenvedő izomrostok csak pihenés közben képesek regenerálódni. Emellett tanácsos izomlazító krémeket is használni, illetve minden edzés vagy munkanap végén 5-10 percet fordítani a nyújtásra.

Alagút szindróma

Alagút szindróma miatt

Ideggyulladás akár a porckorong kitüremkedés miatt is kialakulhat, hiszen a gerinccsatornában nyomódik az ideg. Ez rövid időn belül ideggyulladáshoz vezethet, amely erős fájdalommal és zsibbadással is együtt járhat. Rendkívül fontos a korai felismerés, hiszen az alagút-szindróma kezdeti szakaszában fizioterápiával még hatékonyan kezelhető, később viszont már lehet, hogy csak a műtéti beavatkozás jelenthet megoldást.

B-vitamin-hiány

Ha idegrendszert támogató vitaminokról beszélünk, természetesen a B-vitaminok jutnak először az eszünkbe. Nem véletlenül, hiszen a B-vitaminok koenzimekként, egymás munkáját támogatva gondoskodnak az idegrendszer egészséges működéséről. B-vitamin-hiány esetén viszont perifériás neuropátia és ideggyulladás jelentkezhet. Éppen ezért a legjobb döntést egy B-vitamin komplex készítményt szedése jelenti, amely mind a 12-féle B-vitamint biztosítja a szervezet számára.

Ideggyulladás stressztől is kialakulhat?

Közvetlenül a stressz miatt nem gyulladhatnak be az idegek, viszont a tartós stressz alaposan legyengítheti az immunrendszert, így az idegek is sérülékenyebbé válhatnak. Sőt, a perifériás idegek egy meglévő ideggyulladás esetén még tovább károsodhatnak, ezért a stresszt tanácsos minél hamarabb szakszerűen kezelni.

Ezek az ideggyulladás tünetei

 • Fájdalom
 • Izomgyengeség
 • Zsibbadás
 • Mozgáskorlátozottság
 • Érzékvesztés
 • Izomsorvadás

A fenti tünetek akár más mozgásszervi betegségekre is utalhatnak, ezért érdemes minél hamarabb ortopéd szakorvoshoz vagy gyógytornászhoz fordulni. Így pontosan kideríthető, hogy mi áll a fájdalom, a gyengeség vagy a zsibbadás hátterében, és személyre szabott kezeléssel szüntethetők meg a kellemetlen panaszok.

Melyek lehetnek a bordaközi ideggyulladás tünetei?

A bordaközi ideggyulladás akár egy hirtelen, óvatlan mozdulat hatására is kialakulhat. Tünetei a következők lehetnek:

 • Szúró fájdalom a bordaközben
 • Mellkasba, hátba sugárzó fájdalom
 • Egyre erősödő fájdalom, amely egyáltalán nem akar csillapodni
 • A levegő beszorulására emlékeztető érzés

A nyaki ideggyulladás tünetei

 • Nyak nehézkes mozgatása
 • Izomrángás
 • Zsibbadás
 • Fájdalom
Nyaki ideggyulladás

Ezek mind intő jelek, hogy itt az ideje ellátogatni az orvoshoz, hiszen a nyaki ideggyulladás kezelés nélkül rövid időn belül még súlyosabb tüneteket okozhat.

Az ideggyulladás kezelése

Nézzük a konkrét lépéseket:

1. Diagnosztizálás

Először is meg kell állapítanunk, hogy konkrétan melyik ideg gyulladt be, illetve mi okozza magát a gyulladást. Ennek érdekében MozgásKlinikánkon részletes fizikális vizsgálatokat végzünk, hogy a lehető legpontosabb képet kapjuk az egészségügyi állapotoddal kapcsolatban. A probléma forrásának meghatározása mellett pedig az esetleges testtartási zavarok felderítésére is kiemelt figyelmet fordítunk.

Kezelési terv összeállítása

2. Egyéni kezelési terv készítése

Legyen szó gerinc ideggyulladásról vagy comb ideggyulladásról, esetleg másfajta betegségről, kezeléseink sikerének kulcsa mindig a személyre szabott terápiás terv összeállításában rejlik. Hisszük, hogy csakis az egyéni kezelés hozhatja el a kívánt eredményt, azaz a fájdalomtól és kellemetlenségektől mentes mindennapokat. Amint felvettük az anamnézist, azonnal hozzálátunk a kezelési terved elkészítéséhez.

3. Fizioterápia

Rögtön az első találkozásunk alkalmával hozzálátunk a fizioterápiához. A kezelési tervedben pontosan meghatározzuk, hogy a gyógytorna vagy a manuálterápia, esetleg a kettő kombinációja lehet-e a leghatásosabb választás számodra. Egyetlen percet sem késlekedünk a kezeléseddel!

TIPP: Az ideggyulladás kezelése házilag is lehetséges, amennyiben csak kisebb mértékű gyulladás okoz problémát. Ekkor értelemszerűen az érintett terület pihentetése és jegelése, illetve melegítése jelenthet megoldást.

Mennyi az ideggyulladás gyógyulási ideje?

Általában néhány nap alatt elmúlik, de bizonyos esetekben több hetet vagy akár hónapot is igénybe vehet a teljes gyógyulás. Természetesen a felépülés ideje az ideggyulladást kiváltó sérülés vagy mozgásszervi betegség típusától függ, illetve a terápia kezdetének időpontjától. Egy viszont biztos: minél hamarabb elkezdődik a célzott, személyre szabott kezelés, annál hamarabb búcsút inthetsz a fájdalmas tüneteknek.

Az ideggyulladás nemcsak fájdalmat, hanem zsibbadást és akár érzékvesztést is előidézhet. Ilyenkor a legfontosabb lépés a probléma mihamarabbi diagnosztizálása, majd az ideális kezelés elkezdése. Szerencsére a gyulladás mértéke már néhány napon belül jelentősen csökkenthető, és hatékony kezeléssel akár gyorsan meg is szüntethető a fájdalom. MozgásKlinikánkon kizárólag gyógyszermentes, konzervatív kezelési módokkal dolgozunk, így biztosan nem érnek majd kellemetlen mellékhatások. Elsősorban gyógytornával és manuálterápiával kezeljük a gyulladást, de akár további fizikoterápiás módszerek is szóba jöhetnek.

Ha ideggyulladásra utaló tüneteket tapasztalsz, fordulj szakképzett és empatikus fizikoterapeuta csapatunkhoz. Szakembereinkkel már az első konzultációnk során segítünk a tünetek enyhítésében és a fájdalom leküzdésében, azaz rögtön hozzálátunk a kezelésedhez.