Idegbecsípődés

Ezek az idegbecsípődés tünetei, okai és kezelési lehetőségei

kezelési lehetőségei

Ha az ideget körülvevő szövetek nyomás alá helyezik az ideget, akkor idegbecsípődésről beszélünk. Gyakran egyik pillanatról a másikra, például egy lehajolást vagy egy nehéz tárgy felemelését követően a porckorong kitüremkedés miatt tapasztaljuk az erős fájdalommal járó, kellemetlen tüneteket. Mi okozhat idegbecsípődést? Hogyan kezelhető a háton, fartájon vagy végtagokon érezhető becsípődés? Mutatjuk a pontos válaszokat!

Melyek az idegbecsípődés tünetei?

 • Fájdalom, amely a végtagokba is sugározhat
 • Gyakori az éjszakai fájdalom, ami az ideg gyulladására utalhat
 • Mozgásra, terhelésre fokozódó fájdalom
 • Végtagok zsibbadása
 • Mozgáskorlátozottság
 • Izomgyengeség
 • Izommerevség, esetenként izomgörcs
 • Érzékvesztés, reflex renyheség

A tünetek pihenés hatására is erősödhetnek, különösen az éjszakai órákban – ekkor az egyik oldalunkról a másikra való átfordulás, illetve még a felállás is hatalmas fájdalommal járhat.

Idegbecsípődés a kézben

A gerincvelőből kilépő idegek a végtagokba futva látják el azok működését. Az ideg a két csigolya közötti csontos nyíláson (foramen) halad a perifériára. A nyaki gerincből kilépő idegek a felső végtagokba, a háti gerincből kilépő idegek a zsigerekhez haladnak, a lumbalis gerincből kilépő idegek pedig az alsó végtagba futnak. Amelyik szakaszon nyomás alá kerülnek, azon a területen okoznak diszfunkciót. Fiziológiásan az ideg teljes hosszában védelmi funkciót látnak el a szövetek. Több területen csontok által határolt alagúton haladnak keresztül, van ahol két izom között lép ki. A patológiás elváltozások során az idegek nyomás alá kerülhetnek, bennük feszülés léphet fel. A mozgás során az idegek a szövetekkel együtt csúsznak, minimális megnyúlással követik a gerinc és végtagi mozgásokat. Kóros elváltozások és egyéb mozgásszervi problémák gátolják az ideg csúszását és elakadások jönnek létre. Ezek lehetnek hétköznapi néven becsípődések.

Mit érdemes tudni a nyaki idegbecsípődés tüneteiről?

 • A nyaki gerincen kialakult idegbecsípődés a nyak fájdalma mellett lapockába és vállba is kisugározhat. Sőt, az adott oldali karban is fájdalom léphet fel – például a bal lapocka idegbecsípődése esetén akár a teljes bal karunkra kihathat a fájdalom és a zsibbadás. Gyakran pedig a nyak legkisebb mértékű, oldalirányba vagy előre-hátra történő mozgatása is fájdalmat okozhat.

Milyen panaszokkal járhat, ha az idegbecsípődés deréktájon történik?

 • A deréktáji becsípődés a derékfájdalom egyik leggyakoribb oka, amely a lehajlást és az állást, illetve még az ülést is rendkívül megnehezítheti. Általában egy hirtelen mozdulat után “áll be a derék”, ami rosszabb esetben nagyfokú mozgáskorlátozottsághoz is vezethet. Ilyenkor az idegbecsípődés okozta fájdalom akár a fartájékon és a lábakban is érezhető.

Figyeljünk az idegbecsípődés jeleire!

Ha az éles fájdalmat követően nem tudunk lehajolni, vagy még az ülés is fáj, akkor valószínűleg többről van szó egy átlagos izomhúzódásnál. Ha idegbecsípődésre gyanakszunk, mindenképpen pihenjünk pár napot, és egyáltalán ne erőltessük a mozgást. Amennyiben a probléma még 2-3 napnyi pihenés után is fennáll, forduljunk gyógytornászhoz vagy manuálterapeutához.

Az idegbecsípődés okai

Ahogyan említettük, az idegbecsípődés során a gerincvelőből kilépő, úgynevezett perifériás idegre súlyos nyomás nehezedik. Ezt a nyomást a csigolyák vagy a köztük található porckorongok elmozdulása is előidézheti. Az ideg általában a gerincet tartó mélyizomzat gyengesége miatt csípődik be, amely a mozgásszegény életmód vagy az ülőmunka következtében nem elég edzett, így nem képes ellátni a funkcióját, azaz védelmet nyújtani az idegek számára.

Gyenge mélyizmok

Gyenge mélyizmok

A mélyizmok gyengülése miatt előfordulhat, hogy a baj minden előjel nélkül, szinte pillanatok alatt megtörténik. Lehajolunk valamiért a földre, és felegyenesedéskor már éles, döfés jellegű fájdalmat érzünk, onnantól kezdve pedig még a legkisebb terhelést sem bírjuk elviselni. A gyenge mélyizmok miatti idegbecsípődés a derékban, illetve a végtagokban is kínzó fájdalmat eredményezhet.

Gerinc meszesedés, csigolya közötti ízületi kopás

A csigolyák közötti ízületek meszesedése ráterjedhet a két csigolya közötti nyílásra (foramenre) is. Ebben az esetben pici mészlerakódások szűkítik az ideg helyét. A szűk csatornában az ideg megduzzad, vizenyőssé válik ami további szűkületet generál. Ebben az esetben az ideget tehermentesíteni kell, olyan gerincmozgások és manuálterápiás technikák ajánlottak, amelyek során a csigolyák közötti nyílás tágul. Rendszeres testmozgással és a testsúly csökkentésével a meszesedés megelőzhető.

Túlterhelés

Akár rendszeresen sportolunk vagy nehéz fizikai munkát végzünk, az izmainkat és ízületeinket könnyen túlterhelhetjük. Persze egy ideig lehet, hogy csak izomláz keseríti meg a mindennapjainkat, de a folyamatos terhelés nagymértékben növeli az ízületi gyulladás, és ezáltal az idegbecsípődés kockázatát is. Ha hosszabb ideig végzünk monoton mozdulatsorokat, legalább óránként mindig iktassunk be 5-10 percnyi szünetet, és hagyjuk, hogy a gerincünk pihenjen egy kicsit.

Edzés nagy súlyokkal

Hogyan kezeljük a bajt közvetlenül az idegbecsípődést követően?

Ha épp most csípődött be a nyakunk, a derekunk vagy a lapockánk, semmiképp ne végezzünk további hirtelen mozdulatokat. Mozgás helyett inkább pihenjünk legalább 5-10 percig, majd óvatosan, lassan mozgassuk és masszírozzuk át a becsípődött ideg által érintett területet.

Habár ezek az intézkedések nem szüntetik meg az idegbecsípődést, azonban csökkentik a fájdalmat, és felgyorsítják a felépülés idejét.

Mit tehetünk az idegbecsípődés ellen?

 • Előzzük meg a bajt. Természetesen a legfontosabb lépés a prevenció. Akár ülő vagy fizikai munkát végzünk, igyekezzünk a helyes testtartás kialakítására és megőrzésére. Emellett törekedjünk aktív, de az izmok és ízületek túlterhelésétől mentes életmódra, hogy kellően megerősítsük a gerincünket tartó mélyizmokat.
 • Tehermentes helyzet. Ha már megtörtént a baj, akkor a tehermentesítés  jelenti az első lépést a gyógyulás felé. Ilyenkor kerüljük még a legkisebb fizikai munkavégzést is, hajlított végtagokkal próbáljunk olyan testhelyzetet felvenni, amiben csökken a feszülés. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése ilyenkor ajánlott. Teljes ágynyugalomra nincs szükség, apró nyújtásokkal, óvatos bemozgatásokkal segíthetjük az ideg elakadását.
 • Használjunk izomlazító krémet. Az izomlazító vagy sportkrémek szintén serkentik a helyi vérellátást, és kellemes hűsítést is biztosíthatnak. A krémeket is érdemes naponta több alkalommal bevetni. Lefekvés előtt kifejezetten tanácsos bekenni az érintett területet, hiszen az éjszakai órákban felerősödhetnek az idegbecsípődéssel járó tünetek.
 • Forduljunk mielőbb gyógytornászhoz vagy manuálterapeutához. Ha biztosra szeretnénk menni, és mihamarabb meg akarunk szabadulni a fájdalomtól, kérjük gyógytornász vagy manuálterapeuta segítségét. Gyógytorna és manuálterápia segítségével ugyanis az érintett izmok erősíthetők és nyújthatók is, aminek köszönhetően levehető a nyomás a becsípődött idegről. MozgásKlinikánkon már a legelső alkalommal, azaz közvetlenül a vizsgálatok elvégzése után hozzálátunk a terápiához, így azonnali javulást tapasztalhatsz.

Az idegbecsípődés kínzó fájdalmat okozhat, és még a legapróbb mozdulatok végzését is megakadályozhatja. Ha a tünetek a becsípődés után még 2-3 nappal sem múlnak el, mindenképpen szakemberhez kell fordulni, aki alapos vizsgálatokkal és személyre szabott kezelési terv összeállításával gondoskodik a fájdalom enyhítéséről és megszüntetéséről. Minél előbb elkezdődik a terápia annál nagyobb esély van a teljes gyógyulásra!

Mondj nemet a fájdalomra, és szüntesd meg az idegbecsípődést profi gyógytornász és manuálterapeuta csapatunk segítségével – jelentkezz konzultációra még ma!