Hanyagtartás

Hanyagtartás – lordosis és kyphosis jelentése, kezelése

A hanyagtartás gyermekek és felnőttek körében is gyakori probléma, amelyre korántsem csak esztétikai hátrányként tekinthetünk. Mit jelent a lordosis és a kyphosis? Milyen veszélyekkel jár a hanyag testtartás kezelésének mellőzése, és hogyan lehet végre igazán egyenes a tartásod? Alábbi cikkünkben minden fontos tudnivalót ismertetünk!

Mit nevezünk hanyagtartásnak?

Ha a gerinc görbülete eltér a természetestől, hanyagtartásról beszélünk. Ilyenkor a hát szemmel láthatóan görbe lehet, a vállak előreeshetnek, a has pedig előboltosulhat. A hanyagtartás mögött a gyermekkorban megszokott, helytelen testtartás fenntartása és különböző gerincbetegségek, illetve túlsúlyosság is állhat.

Ahogyan említettük, a hanyagtartás sajnos nem csak esztétikailag előnytelen, hiszen a következményeként kínzó derék- és nyakfájdalom is jelentkezhet, ezért a testtartási problémát a hátterében álló okok feltárása után azonnal kezelni kell. Minél hamarabb elkezdődik a terápia, annál nagyobb eséllyel előzhetők meg a további tünetek, illetve nyerhető vissza az egészséges testtartás.

Lordosis jelentése

A lordosis (magyarul: lordózis) a gerinc természetes homorú görbületét jelenti, amennyiben ez eltér a fiziológiás határtól, akkor már hanyagtartásról beszélhetünk.

Mi az a hyperlordosis?

A hyperlordosis (magyarul: hiperlordózis) a deréktáji, csigolya mellett futó izmok rövidülését jelenti. Ezt a mozgásszervi betegséget gyakran “Donald kacsa testtartásnak” is nevezik, hiszen a gerinc a népszerű mesefiguráéhoz hasonlóan jelentősen görbe tartást vesz fel. Szerencsére a probléma a törzsizmok és a farizmok erősítésével, illetve a csípőhajlító izomzat nyújtásával sikeresen kezelhető.

A fokozott lumbalis lordosis-ról részletesen

A fokozott lumbalis lordosis jelentése: az ágyéki gerinc fokozott, a természetesnél nagyobb fokú előre görbülése. Egyik leggyakoribb tünete a derékfájdalom, de az erős nyaki fájdalom sem ritka.

Mire utal, ha a “lumbalis lordosis megtartott”?

A gerinc ágyéki szakasza egészséges, normális görbületű.

Mi okozhat fokozott lumbalis lordosist?
  • Szüntelen álló munka. Napi 8-12 órányi álló munka végzése erősen terheli a gerincet, különösen akkor, ha a testtartás sem megfelelő. Ilyenkor a gerinc görbülete jelentősen fokozódhat, ami a váll és a has előreesésével jár együtt. Fodrászok és szobafestők, illetve gyártósori munkát végzők körében kifejezetten gyakori probléma, amelynek megelőzése érdekében a helyes testtartás megtartására és óránként 5-10 percnyi szünet beiktatására kell törekedni.
  • Túlsúly. Sajnos hazánk lakosságának több mint fele küzd elhízással. Az extra kilók pedig folyamatosan terhelik a hátizmokat és a gerincet, így a teher kiegyenlítése érdekében a gerinc előbb-utóbb elgörbül. A fokozott lordosis eleinte csak esztétikai problémát jelenthet, idővel viszont akár súlyos hátfájdalmat is okozhat. Túlsúlyosság fennállásakor ajánlott diétás étrend követésével és rendszeres mozgással megszabadulni a plusz kilóktól, szükség esetén pedig gyógytornára és manuálterápiára járni a gerinc görbületének kiegyenesítéséhez.
  • Hanyag testtartás. Akár ülés közben görbül rendellenesen a gerinc, vagy éppen állás közben préselődik össze a test, mindkét esetben ágyéki lordosis léphet fel. A rengeteg ülés miatt az ágyék alapvetően egészséges, homorú alakja végül teljesen kiegyenesedhet, a gerinc pedig súlyosan domborodhat is. A hanyagtartás ellen tehát még idejében fel kell venni a kesztyűt, és gyógytornász segítségével szükséges elsajátítani a helyes testtartás alapelveit.
  • Gerincproblémák. Legyen szó csigolyaelcsúszásról vagy gerincferdülésről, a kezeletlen gerincbetegségek még erősebb fájdalomhoz és az ágyéki gerinc még nagyobb fokú ferdüléséhez vezethetnek. Még ha csak kisebb mértékű gerincferdülés is áll fenn, célszerű a lehető legrövidebb időn belül ortopéd szakorvoshoz és gyógytornászhoz fordulni. A lumbalis lordosis gyógyítása ebben az esetben is fizioterápiával lehetséges.
Hanyag testtartás

Kyphosis jelentése

A gerinc hátrafelé domborodó görbületét kyphosis-nak hívjuk. A háti szakaszon és keresztcsonti csigolyák ívén ez a normális pozíció. Egyik legismertebb típusa a fokozott háti kyphosis, amely az ágyéki és a nyaki gerincszakasz fokozott homorulatával jár együtt, illetve a hát- és deréktáji fájdalmat is előidézhet. A testtartási hibából eredő fokozott háti kyphosis a helyes testtartás elsajátításával és rendszeres mozgással hatékonyan korrigálható.

Fontos megemlíteni a helytelen táplálkozásból fakadó fokozott kyphosis-t is, amely kifejezetten tápanyaghiány következtében alakul ki. Jellemzően a nagymértékű D-vitamin-hiány miatt deformálódnak a csontok, de akár egyéb vitaminok és ásványi anyagok pótlására is szükség lehet a probléma kezeléséhez. Az egészséges, megfelelő tápanyagban gazdag étrend követésével pedig nemcsak a kyphosis szűnhet meg, hanem a közérzet és a teljesítőképesség is jelentősen javulhat.

Létezik veleszületett fokozott háti kyphosis is, amelynek hátterében a magzat csigolyáinak és gerincoszlopának nem megfelelő fejlődése áll. Az évek múlásával pedig a kyphosis mértéke nagymértékben fokozódhat is, ezért elengedhetetlen a probléma korai felismerése és szakszerű kezelése.

Mi az a hyperkyphosis?

Az anyós- vagy banyapúpként is ismert hiperkifózis jellemző tünetei közé tartozik a vállak előreesése és a fej túlzottan előre helyezése is. Habár az előbbi két elnevezés alapján azt hihetnénk, hogy a hiperkifózis elsősorban az idősebb korosztály tagjait érinti, viszont a rengeteg telefonozás és számítógép-használat miatt már a fiatalok körében is rendkívül gyakori problémának számít.

Jellemzően az alábbi kétféle hanyagytartást különböztetjük meg:

Domború hát

A domború hát szabad szemmel is jól látható probléma, hiszen a hát előrehajlottsága, azaz kifózisa fokozott. Ekkor tehát a háti kifózis eltér a normálistól, az ágyéki lordosis viszont megtartott. Érdemes a Scheuermann-betegségre gyanakodni, de természetesen a probléma hátterének pontos felderítéséhez alapos vizsgálatok szükségesek.

Nyerges hát

Nyerges hát esetében már a normál háti kifózis elsimul, és az ágyéki lordózis mértéke is eltér a normálistól. Általában 10 éves kor alatt alakul ki, amikor a gerinc növekedésével a törzsizom már nem bírja tartani a lépést. A hátizmok mellett a hasizmok és a medence körül található izmok is gyengék lehetnek.

A hanyagtartás gyógytornával remekül kezelhető!

MozgásKlinikánkon az alábbi 3 lépésben segítünk a helyes testtartás visszanyerésében:

1. Kiderítjük, mi okozza a hanyagtartást

Először is megismerjük a panaszaid, illetve részletes fizikális vizsgálatokat végzünk, hogy egyrészt megállapítsuk a hanyagtartás típusát, másrészt a helytelen testtartás kialakulásának okát is. Amint felállítottuk az anamnézist, már hozzá is látunk az egyénre szabott terápiás terved elkészítéséhez.

2. Személyre szabott kezelési tervet készítünk

A sikeres mozgásterápia kulcsa az egyéni kezelési terv összeállításában rejlik. Minden páciensünk számára személyre szabott tervet dolgozunk ki, amelyben pontosan meghatározzuk, hogy milyen hanyagtartás gyakorlatokkal és manuálterápiás fogásokkal vesszük fel a harcot a helytelen testtartással és az esetleges fájdalommal szemben.

Kezelési terv összeállítása

3. Elkezdjük a terápiád

Rögtön az első alkalommal, az anamnézis felvételét és a kezelési terv összeállítását követően kezdetét veszi a mozgásterápia. Így nálunk garantáltan nem kell napokat vagy heteket várnod a kezelésre, hanem már a legelső találkozásunk után javulást tapasztalhatsz.

Ha hanyagtartással küzdesz, ne feledd, hogy a probléma kezelés hiányában az esztétikai kellemetlenség mellett akár súlyos hát- és derékfájdalmat is okozhat. Akár domború vagy nyerges hátról van szó, a gyógytornát a lehető leghamarabb el kell kezdeni ahhoz, hogy a jövőben végre ismét egyenes testtartással és fájdalommentesen élhesd a mindennapjaid.

Küzdd le a hanyagtartást profi gyógytornász és manuálterapeuta csapatunk segítségével személyre szabottan, azonnali kezdéssel!