Gyógytorna futóknak

Tudjuk, hogy a futás egyszerre tud fájdalmat és örömöt is okozni. Szakemberek szerint a sportolók 2,5 százalékára jellemző a testedzésfüggőség, a futók körében ez a szám 3,5 százalék. Sok esetben a munkahelyi stressz leküzdése vagy a szülés utáni depresszióból való kilábalás, olykor egy újabb teljesítményhajsza a válasz a megkérdezettek között, mikor pszichológus tette fel számunkra a kérdést, hogy miért is futnak. Tehát a gyógytorna futóknak is szükséges lehet prevenciós szempontból is akár.

Sérülések esetén nem csupán a lábadozás fizikai része fájdalmas, hanem a tény, hogy kedvenc sporttevékenységüket egy ideig (regeneráció elősegítése miatt) mellőzni kell. Annak ellenére, hogy az újabb kilométerek motiválóan hatnak, a kihagyás lelkileg mégis megviseli a sportolót.

Miért szeretjük a hosszabb távokat?

Az emberi test úgy fejlődött, hogy képes legyen hosszú távokat lefutni. Biomechanikai remekműként sokféleképpen tudjuk az energiát tárolni és újrahasznosítani. Például az Achilles ín a vádli által termelt energia 30 %-át képes elraktározni és rugalmas szalagként visszacsattan, hogy a sarok el tudjon emelkedni a földről. A kötőszöveti rendszerünk, a myofasciális közeg elasztikus energiája segíti a folyamatos, könnyed testmozgást. Hosszabb távoknál a hormonrendszer oly mértékben aktiválódik, mely doppingszerként képes hatni ránk. A fizioterapeutának, figyelembe kell venni a sportoló célkitűzéseit és ízületeinek védelme mellett kell segítenie azt!

Miért sérülnek meg könnyen a futók?

Hiszen könnyen válhat az örömteli testmozgás fájdalmassá, amennyiben túlterhelés vagy sérülés alakul ki. A legtöbb sérülés a terhelés változásából adódik. A nagyobb, intenzív terhelés megerőltető a mozgásszervrendszerünknek. Ha fokozatosan növeljük a megtett távolságokat, az izom, ín, csontállomány képes reagálni a megnövekedett terhelésre, testünk adaptálódik, képessé válik a regenerációra. Sérülést követően lelkileg is nehéz, hiszen megfosztva érezheti magát a futó egy újabb adag örömforrástól!

Mire kell figyelnünk?

  • edzés idejére, intenzitására, megtett távolságra
  • terepre (dombos, keményebb talaj)
  • futócipő
  • futástechnika

Hogyan segíthet a gyógytornász – mi a gyógytorna futóknak?

Megfigyelheti a futás biomechanikáját, videóval rögzítve nézheti meg a futástechnikád! Részt vehetsz egy általános mozgásszervi állapotfelmérésen, ahol manuálterápia segítségével vizsgálják a lábboltozatod, vizsgálják az ízületeid mozgástartományát, az izmok erejét és rugalmasságát. Gyors tesztekkel felmérik az állóképességed. Tesztelik a stabilitásod és megfigyelik a testtartásod.

A lokális stabilizátorok jelentősége kiemelten fontos, hiszen az ízületek helyzetérzékelését segítik! A megfelelő propriocepció (helyzetérzékelés) az izmok neuromuszkuláris kontrollja nem csupán a sérülésektől véd meg, de a teljesítményed is jobb lesz!

Gyógytornászaink segítenek összeállítani egy tréningtervet és tanácsot adnak a regenerációra! A sérülések elkerülésének a legjobb módja a megelőzés! A sportfizioterápia kitűnő lehetőséget a prevenciós tréninghez. A futásra nem elég csak futással készülnöd!

Különösen érdemes figyelni a korai sérülésekre, melyek lehetnek:

Térdsérülések futóknál

Bokasérülések, Lábsérülések futók esetén

Csipősérülések, Deréksérülések