Fibromyalgia

Fibromyalgia tünetei és kezelése – mutatjuk a tudnivalókat!

Léteznek betegségek, amelyekről ugyan gyakran hallani, de a fennálló tünetek alapján kevesen gondolnak rá, hogy ők is a szóban forgó problémával küzdenek. A fibromyalgia pontosan ezen betegségek közé tartozik, hiszen a legjellemzőbb tünetek, azaz az ízületi- és izomfájdalmak, illetve a fáradékonyság alapján számtalan egyéb mozgásszervi megbetegedésre is gyanakodhatunk. Alábbi cikkünkben a fibromyalgia jelentését és tüneteit, továbbá a hatékony kezelési módjait is bemutatjuk!

Mi a fibromyalgia?

A fibromyalgia – vagy fibromialgia – egy izmokat, ízületeket és további lágy szöveteket érintő betegség, amelyet kifejezetten nehéz diagnosztizálni. Nem véletlenül nevezik titokzatos betegségnek, hiszen a tünetei rendkívül sokszínűek lehetnek, gyakran pedig hosszú hónapokat vagy akár éveket is igényelhet, mire kiderül, hogy fibromyalgiával áll szemben a páciens.

4 különböző típusra oszthatjuk a betegséget

 1. Kifejezetten nagy fájdalomérzékenység, amely pszichológiai tünetekkel nem jár együtt
 2. A fájdalmat már szorongás és depresszió is kísérheti
 3. Elsődleges tünet a depresszió, másodlagos pedig a fizikai fájdalom
 4. A fibromyalgia tüneteit közvetlenül lelki betegség váltja ki, tehát az elsődleges probléma pszichológiai

Miért olyan nehéz diagnosztizálni?

Mivel laborvizsgálat és röntgenvizsgálat segítségével sem mutatható ki, a tünetek pedig másféle betegségekre is utalhatnak, ezért a fibromyalgiát kizárólag a fizioterápiában jártas szakemberek képesek diagnosztizálni.

Mik lehetnek a fibromyalgia tünetei?

 • Egész testre kiterjedő fájdalom
 • Ízületi fájdalom
 • Izomfájdalom
 • Izomrángás
 • Zsibbadás
 • Fejfájás
 • Nyomásra érzékeny pontok, trigger pontok
 • Fáradékonyság
 • Alvászavar
 • Depresszió
Fejfájás

Legtöbb esetben fájdalmas trigger pontok jelennek meg a stressz izmokban (pl.:csuklyás izom). Ezek a pontok úgynevezett izmos-kötőszövetes átmenetnél megjelenő lokális csomók, melyek nyomás hatására kisugárzó fájdalommal is járhatnak. A kisugárzás mértéke és jellege segíti a kategorizálásban a terapeutát. Jellemzően a vállöv környékén, a lapocka mellett, a tarkótájon és a deréktájon, a keresztcsont környékén jelennek meg először. Később már generalizált kórképet is mutatva jelentkeznek a többi tünetek is.

Eleinte a tünetek csupán időszakosan jelentkezhetnek, és általában egy-egy ponton tapasztalható fájdalom. Lehet, hogy kezdetben például csak a hátfájás jelent gondot, később viszont már több testrész is fokozottan érzékennyé és fájdalmassá válhat. Kezelés hiányában a probléma krónikussá fokozódhat, majd kevésbé fájdalmas és kifejezetten nehéz időszakok válthatják egymást.

Fontos a korai felismerés!

Minél hamarabb diagnosztizáljuk a fibromyalgiát, annál hatékonyabban és gyorsabban tudunk segíteni. Sajnos a betegség korai szakaszában jelentkező tünetekre sokan csak legyintenek, mondván egy kis hátfájás vagy néhány napnyi fáradékonyság még nem a világ vége, de ha ezek a tünetek rendszeresen előfordulnak, akkor már érdemes fibromyalgiára is gyanakodni. Legjellemzőbb, hogy a stresszes időszakok rontanak a helyzeten, a tünetek fokozódnak.

Az alvászavar intő jel lehet

A fibromyalgia okozta fáradékonyságot alvászavar is kísérheti, ami természetesen még enerváltabb mindennapokhoz vezet. Gondot jelenthet a nehéz elalvás és a többszöri éjszakai felkelés, sok esetben pedig még a 8-10 órányi alvás sem elegendő ahhoz, hogy a reggelek kipihenten induljanak. Amennyiben alvászavarral küzdesz, és a fáradékonyság is fokozódik, semmiképp ne halogasd a vizsgálatokat – persze nem feltétlenül a fibromyalgia lehet ezért a felelős, de legyen bármi is az, a problémát előbb felismerni, majd kezelni kell.

Mi vezethet fibromyalgia kialakulásához?

Habár az orvostudomány szüntelenül kutatja a fibromyalgia okait, de konkrétan még nem sikerült meghatározni a “titokzatos betegség” hátterében álló tényezőket. Egyes feltételezések szerint a központi idegrendszer fájdalomérzékelésért felelős területének rendellenes működése eredményezheti a tüneteket, viszont az emögött álló okokat a tudomány jelenlegi állása szerint nem ismerjük.

Akár az agyi szerotonin-anyagcsere zavar is fibromyalgiát okozhat. Ugyanis a szerotonin egy olyan neurotranszmitter, amely az érzelmek, a hangulat és a közérzet szabályozásában is kiemelt szerepet játszik. Azonban ha a szerotonin termelése nem megfelelő, akkor még a kisebb mértékű fájdalom is sokkal nagyobbnak tűnhet, ráadásul a szorongás és a depresszió kockázata is jelentősen megnőhet.

A fibromyalgia kezelése

Személyre szabott gyógytorna és manuálterápia

Fizioterápia segítségével enyhíthetők a panaszok, idővel pedig akár meg is szüntethetők. MozgásKlinikánkon fizioterapeuta-gyógytornász és manuálterapeuta csapatunkkal gondoskodunk az életminőség javításáról – mindezt teljes mértékben egyénre szabva.

A gyógytorna során kiemelt figyelmet fordítunk az erősítő és nyújtó (stretching) gyakorlatok alkalmazására, illetve a tartáskorrekcióra és a trigger pont terápiára is. Legfőbb céljaink közé tartozik a keringés serkentése és a meggyengült izomzat erősítése, továbbá a merev, görcsös izmok feloldása és a mozgástartomány javítása is.

Manuálterápiás kezeléseink során a myofasciális rendszert vizsgáljuk és kezeljük. Lágyrészmanuálterápiát alkalmazunk. Fascia vonalak mentén építjük fel a terápiát, oldjuk az izmos-kötőszövetes átmenetnél a fasciakötegeket, csomókat, segítjük ezzel a helyes működésüket. Kizárólag bevált, valóban jótékony manuálterápiás fogásokat használunk, amelyek gyógytornával kiegészítve garantáltan enyhítik a panaszokat. A két kezelés kombinációjának lehetőségéről az első konzultációnk során tudunk részletes tájékoztatást nyújtani.

A rendszeres gyógytorna lelkileg is rengeteget segíthet

Mivel a fibromyalgia tünetei – vagy éppen kiváltó okai – között nem ritkán a depresszió és a szorongás is megtalálható, ezért a testmozgás és a kikapcsolódás már önmagában sokat segíthet a panaszok enyhítésében. Ugyanis a mozgás, így a gyógytorna is bizonyítottan “boldogsághormont”, azaz dopamint szabadít fel a szervezetben, ezért már 30-40 percnyi mozgás után is kellemesebbé válhat a közérzet, ráadásul a fájdalom mértéke is napról napra csökkenhet.

Az alábbi 3 lépésben kezeljük a fibromyalgiát

1. Diagnosztizálás

Konzultációnkat a panaszaid megismerésével és a fizikális vizsgálatok elvégzésével indítjuk. Pontosan feltérképezzük az állapotod, hogy megállapítsuk, konkrétan mi okozhatja a fájdalmad. Természetesen testtartási hibákra utaló jeleket is keresünk, szükség esetén pedig a terápiánk során tartáskorrekciós technikákkal segítünk a helyes állás és ülés elsajátításában.

Mikor jelenthetjük ki, hogy fibromyalgiával van dolgunk?

 • Ha a 18 fibromyalgiás – más néven trigger – pontból legalább 11 ponton tapasztalatunk nyomásérzékenységet.
 • Ha az akár egész testet érintő fájdalom több mint 3 hónapja gondot okoz, és kizártuk az egyéb betegségek lehetőségét.
 • A myofascialis érzékenység mellett generalizált tünetek is megjelennek.

2. Egyéni terápiás terv készítése

Legyen szó fibromyalgiáról vagy egyéb mozgásszervi betegségről, szakembereinkkel minden esetben egyénre szabott kezelési tervet állítunk össze. Ez jelenti a garanciát a terápia nagyfokú hatékonyságára, hiszen minden páciensünk helyzete egyedi, ezért kizárólag a személyre szabott gyógytorna és manuálterápia hozhatja el a fájdalommentes, kényelmes mindennapokat.

Kezelési terv összeállítása

3. Fizioterápia elkezdése

Amint elkészítettük a kezelési terved, egy percet sem késlekedünk, hanem azonnal hozzálátunk a fizioterápiához, így már az első találkozásunk alkalmával enyhülhetnek a fájdalmaid. Ha nem szeretnél hosszú napokat vagy heteket várni a kezelésre, dönts bátran a MozgásKlinika mellett.

A fibromyalgia egy igencsak összetett és nehezen felismerhető betegség, amely fizioterápiával és az esetleges szorongás csökkentésével kezelhető hatékonyan. Tünetei között az egész testre kiterjedő fájdalom és a nyomásérzékenység, illetve gyakran az alvászavar is megtalálható. Amennyiben az ízületi- vagy izomfájdalom rendszeresen visszatér, esetleg fokozódik, ne bízd a véletlenre a gyógyulásod – inkább fordulj MozgásKlinikánk szakképzett fizioterapeuta-gyógytornász csapatához, és azonnal elkezdjük a kezelésed.