Derék becsípődés

Derék becsípődés okai, tünetei és kezelési módjai

A derék becsípődés az egyik leggyakoribb gerincpanasz, hiszen már egy óvatlan mozdulat is elegendő az idegek becsípődéséhez és gyulladásához. Azonban a beállt derék hátterében akár gerinccsatorna-szűkület vagy csigolyacsuszamlás is állhat, ezért érdemes fokozottan odafigyelni a tünetek jellegére és súlyosságára. Mi vezethet a derék becsípődéséhez? Hogyan kezelhető megfelelően a baj? Alábbi cikkünkben pontosan ennek járunk utána!

A becsípődött derék okai

Gerincsérv

Ha a gerinccsigolyák között található porckorongok sérülnek és kitüremkednek, akkor gerincsérvről vagy porckorongsérvről beszélünk. A zselés porckorongok meggyengülése során a porckorongok lapossá válhatnak, kitürmekdhetnek, vagy éppen kifolyhatnak a csigolyák közül. Ennek következtében a porckorong nyomásának hatására becsípődhet az ideg, ami a derék becsípődésével járhat. Ráadásul a fájdalmat mozgáskorlátozottság is kísérheti, ezért a gerincsérv kezelésére minél hamarabb sort kell keríteni.

Gerincsérv okozta derékfájdalom

Csontkinövés

A csontkinövés (exostosis) a csontvégekhez közeli kis dudorok vagy nyúlványok formájában jelentkezik. Típusai között a gyermekkori és a terhelés hatására kialakult csontkinövés is megtalálható, a kinövések pedig a legtöbb esetben a gerinccsigolyákon jelennek meg. Ha a kinövés ott található, ahol az idegek az ágyéki gerinc szakaszán a csigolyákból kilépnek, akkor az ideggyök garantáltan begyullad. Kezelésében gyógytornász vagy manuálterapeutea segíthet.

Rheumatoid arthritis

A rheumatoid arthritis a legsúlyosabb autoimmun betegségek közé tartozik, és kifejezetten az ízületeket károsítja. A betegség fennállásakor maga az immunrendszer roncsolja az ízületi porcokat, ami jelentős mozgáskorlátozottsághoz vezethet. Habár a rheumatoid arthritis leginkább a kéz- és láb ízületeket támadja, de ha a gerincre is kiterjed, az idegi fájdalmat eredményezhet. A gyulladt ideg pedig szüntelenül nyomja a gerincízületet, és becsípődést okoz.

Pihenés hatására a tünetek még erősebbé válhatnak!

Sajnos a betegség egyik sajátos jellemzője, hogy a pihenés nemhogy nem segít, de még súlyosbítja is a problémát. Ha ezt tapasztaljuk, azonnal keressünk fel reumatológus szakorvost, hogy minél hamarabb megfelelő kezelésben részesüljünk.

Gerinccsatorna-szűkület okozta derék becsípődés

Gerinccsatorna-szűkület

A gerinccsatorna az a terület, ahol a gerincvelő fut, és a csatornában található idegek becsípődhetnek. Ha a gerinccsatorna beszűkül, és az idegek folyamatos nyomás alatt állnak, igencsak kellemetlen derék becsípődést érezhetünk. Gyakran mindkét végtagba sugárzó fájdalom tapasztalható, ágyéki gerinccsatorna-szűkület esetén pedig járás közben érezhető fájdalom, amely csak előrehajlásra vagy pihenésre enyhül.

Csigolyacsuszamlás

A csigolyacsuszamlás (spondylolisthesis) a derékfájás egyik gyakori oka. Ilyenkor a gerincben az egyik csigolya egyrészt kicsúszik a helyéről, másrészt pont az alatta található csigolyára nehezül. Legtöbbször a derékban csúsznak el a csigolyák, és a csuszamlás idegbecsípődéssel jár. Tünetei között a mozgáskorlátozottság és a zsibbadás, illetve a sugárzó vagy akár égető fájdalom is megtalálható.

Számos oka lehet:

  • Sérülés
  • Fejlődési rendellenesség
  • Helytelenül végzett mozgásformák
  • Mozgásszegény életmód

Gerincsérülés

A derék becsípődését gerincsérülés vagy trauma is okozhatja. Ez lehet akár sportolásból, balesetből vagy csak egyetlen óvatlan mozdulatból fakadó sérülés is, amelynek hatására a derékban lévő idegek megnyomódnak. A sérülés következtében pedig az izmok alaposan megmerevedhetnek, és nyomás alá helyezhetik az ideget. Kisebb mértékű sérülés esetén a derék pihentetése elegendő szokott lenni a gyógyuláshoz, azonban komolyabb izomhúzódás vagy akár izomszakadás fennállásakor elengedhetetlen a szakorvos segítsége a tünetek megszüntetéséhez.

A derék becsípődés tünetei

  • Égető fájdalom. Az idegi gyulladások egyik legjellemzőbb tünete a rendkívül kellemetlenül égető fájdalom, amely korántsem csak a derék környékén, hanem a farizomban és a lábakban is jelentkezhet. Ha az égető fájdalom rendszeres hűsítés és pihenés hatására sem múlik el néhány nap után, akkor orvoshoz kell fordulni, hogy a gyulladás minél hamarabb megállítható legyen.
  • Sugárzó fájdalom. A korábban említett, égető fájdalomhoz hasonlóan a tompa fájdalom is kisugározhat a derékon kívüli területekre. Itt a derék mellett szintén az alsó végtagok fájhatnak, ami jelzi, hogy ideggyulladás áll fenn. Ekkor már érdemes csigolyacsuszamlásra is gyanakodni, amelynek a sugárzó fájdalom az egyik leggyakrabban tapasztalt tünete.
  • Zsibbadás. Az isiászos panaszok zsibbadásszerű érzéssel járhatnak, amelyet leginkább úgy lehetne jellemezni, mintha hangyák sokasága mászkálna a bőrünk alatt. A derék becsípődés okozta zsibbadás leggyakrabban a comb hátsó részén vagy a lábfejekben, illetve a farpofákban jelentkezik. Ülő helyzetben a zsibbadás vagy bizsergés fokozódhat, és a probléma általában csak járás vagy fekvés közben enyhül.
  • Mozgáskorlátozottság. A begyulladt és becsípődött idegek jelentősen szűkíthetik a mozgástartományt, ezért a derék becsípődéssel küzdők gyakran erős hajolási nehézségekre panaszkodnak, amely jórészt csak pihenés következtében képes javulni. Ha a mozgás még hosszú hetek után sem a régi, mindenképpen ajánlott gyógytornászhoz vagy manuálterapeutához fordulni a problémával.
  • Izomgyengeség. Az idegbecsípődés hatására az izomrostok is gyengülhetnek, és még a korábban szinte meg sem kottyanó fizikai terhelések is kifejezetten fárasztóak lehetnek. Ha a derékfájdalom mellett állás közben a lábaink remegnek, vagy a lábujjhegyen történő állás és a sarkon járás hatalmas kihívást okoz, akkor minden bizonnyal a becsípődött idegek okoznak bajt.

Derék becsípődés kezelése

Szerencsére a probléma jelentkezésekor nem kell egyből műtétre gondolni, hiszen a derék becsípődés torna segítségével remekül gyógyítható. A derék becsípődés gyakorlatok pedig kifejezetten az idegek gyulladásának enyhítésére és megszüntetésére, illetve a gerinc erősítésére szolgálnak.

Első lépésként a gyógytornász vagy manuálterapeuta felméri a tüneteket, majd alaposan megvizsgálja a gerincet, hogy rendellenességeket keressen. Ezután személyre szabott kezelési tervet készít, amelyben összeállítja a végzendő gyakorlatok sorát. Ezeket a gyakorlatokat pedig akár otthon is végezhetjük, hogy minél hamarabb meggyógyuljon a derekunk, és búcsút intsünk az idegbecsípődéssel járó fájdalmas mindennapoknak.

Meddig tart a derék becsípődés?

Jellemzően néhány nap alatt elmúlik, de súlyosabb esetekben akár több hetet vagy hónapot is igényelhet a gyógyulás. A derék becsípődés gyógyulási ideje tehát elsősorban a háttérben meghúzódó októl vagy betegségtől függ, ezért konkrét időintervallumot csak a vizsgálatok után lehet mondani.

“Beállt a derekam, mit tegyek?”

A derék becsípődés hátterében számos betegség állhat, ezért még idejében lépni kell a probléma forrásának felderítése és a megfelelő kezelés elkezdése érdekében. Szerencsére a becsípődött derék pihenés hatására nagyrészt magától elmúlik, de ha több nap vagy akár több hét után is tapasztalhatók a tünetek, nem szabad késlekedni a szakember felkeresésével.

Szakképzett gyógytornász és manuálterapeuta csapatunkkal személyre szabottan segítünk a derékpanaszok megszüntetésében. Keress minket bizalommal, és jelentkezz konzultációra még ma!