Csuklyásizom csomók

Csuklyásizom csomók, fájdalom és fejfájás

Kevés rosszabb dolog létezik annál, mint amikor reggel görcsös feszülést érzünk a nyaki izmokban, és még a fejünk mozgatása is erős fájdalommal jár. A probléma hátterében gyakran a tartós statikai helyzet áll, amelyet a monoton irodai munkavégzés vagy éppen a fej rossz megtámasztása vált ki. Azonban a stressz miatt is túlfeszülhetnek az izmok, ami a nyak és a csuklya környékén tapasztalható fájdalmakhoz vezethet.

Csomók a csuklya és a nyak területén

A nyakizmok masszírozásakor kitapintható csomók a fascia csomók. Ezek a duzzanatok általában borsónyi vagy diónyi nagyságúak, és érintés hatására fájdalamat okozhatnak, ami a nyak és a tarkó, illetve a csuklya körüli területekre is tovább sugározhat.

A fascia az izmokat behálózó kötőszövet, amely rengeteg receptort tartalmaz. Funkciói között az izmok feszítése, illetve az elasztikus energia tárolása is fontos szerepet játszik. Működés és terhelés közben az izomcsoportok elcsúsznak egymáson, a fascia pedig a megfelelő csúszásért és a kellő rugalmasságért felelős.

Miért alakulhatnak ki fascia csomók?

Amennyiben az izomműködés nem megfelelő, vagy az izomzat keringése és ereje gyengül, akkor a fasciák nagyobb terhelésnek, azaz több munkának vannak kitéve – ekkor a fasciák túlterheltté válnak, illetve kiszáradhatnak. A túlterhelés és a dehidratáltság következtében pedig csomók jöhetnek létre, amelyek nem mások, mint összehúzódások és letapadások. Ezek a csomók lehetnek azok a trigger pontok, amelyek nyomás vagy érintés hatására fájdalmassá válnak.

Milyen problémákat okozhat a csuklyás izom túlfeszülése és helytelen működése?

A musculus trapezius, azaz csuklyás izom túlfeszülése, fokozott tónusa és kóros működése számtalan kórkép kialakulásáért felelős. Nézzük, melyek ezek:

Mivel a csuklyás izom kóros feszülésre és rövidülésre hajlamos izomcsoport, ezért lazítani, nyújtani kell.

A stresszes életvitel, a klíma és az ülő életmód során krónikus fájdalom léphet fel. A fájdalom csillapítására keringést javító masszázs-technikák alkalmazhatók, az izomcsoport rendszeres nyújtásával, illetve kinezio-tape segítségével pedig hatékonyan tehermentesíthető az izomzat.

Trigger pontok a trapéz izmon
Trigger pontok a trapéz izmon

Trapezius stretching, azaz a csuklyás izom nyújtása

Trapézizom

A Trapezius (trapézizom) 3 részből áll, felső része a koponya hátsó részéről és a tarkószalagról ered és halad a kulcscsont külső harmada felé. Középső része a nyakcsigolyákról, valamint a felső háti csigolyákról eredve éri el a vállcsúcsot, és a lapocka tövisének felső részét. Az alsó rész a középső- és alsó háti csigolyákról ered, és halad a lapocka tövisének alsó része felé.

Működését tekintve rendkívül összetett. A felső része emeli a lapockát, és annak alsó csúcsát kifelé és fölfelé fordítja. Középső része a lapockát közelíti a gerinchez, míg alsó részének a feladata a lapocka lefelé húzása, ezzel együtt az alsó csücskének a befelé, lefelé fordítása. A csuklyás izom alsó része a lapocka alsó csücskének kifelé és felfelé forgatásakor egyaránt működésbe lép, ezzel biztosítva a lapocka megfelelő helyzetét a mellkason a kar emelése során, hogy létrejöhessen az említett mozgás a teljes mozgáspályán. Ezeken felül részt vesz a törzs oldalra hajlításában, a fej oldalra- és hátra billentésében, valamint a vállöv stabilizálásában is.

Klinikai jelentőségét tekintve, az alsó részének rostjai gyengülésre, míg a felső részének rostjai inkább rövidülésre hajlamosak. A csuklyás izomnak nagy szerepe van a vállöv és a nyak megfelelő helyzetének, valamint a kar mozgásainak biztosításában is. Éppen ezért rövidülésekor előfordulhat nyak- és fejfájás, továbbá vállövi mozgáskorlátozottság, akár hátfájás is.

Fokozott igénybevétel esetén, és sportolóknál (evezős sportok, labdajátékot űzők, testépítők) is nagyon fontos az izom megfelelő nyújtása, mellyel elkerülhető a sérülés és a gyulladás kialakulása.

A nyújtással, manuálterápiával biztosítható az izom optimális rugalmassága, mellyel hatékonyabb izomműködést érhetünk el.

A csuklyásizmon tapasztalható csomók a fasciák túlterheléséből erednek. Ha csomót vagy csomókat tapasztalsz a nyakizmod vagy a csuklyád környékén, mindenképpen csökkentsd a terhelést, például a monoton munkavégzés közbeni szünetek beiktatásával. Ha pedig biztosra szeretnél menni, válaszd a manuálterápiát – jelentkezz konzultációra még ma!

Nyak nyújtása 1.
Nyak nyújtása 2.