Csuklótörés

Ezért jelentkezz csuklótörés utáni gyógytornára!

A csuklótörés az egyik leggyakoribb csonttörés, melyet egy szerencsétlen esés vagy baleset is előidézhet. Azonban akár sportsérülés is orsócsonttöréshez vezethet, a csontritkulásban szenvedők pedig kiemelten veszélyeztetettek. Hogyan segít a csuklótörés utáni gyógytorna a gyors felépülésben? Tarts velünk a pontos válaszokért!

A csuklótörés tünetei

  • Erős fájdalom
  • Érzékenység
  • Mozgásbeszűkülés
  • Duzzanat
  • Deformitás

A csuklótörés utáni duzzanat és fájdalom mértéke miatt azonnal érezhető, hogy súlyosabb sérüléssel állunk szemben. Ekkor azonnal orvoshoz szükséges fordulni, hiszen a sérült csuklót a röntgen készítése után minél hamarabb rögzíteni kell. A törvégeket szükség esetén helyi érzéstelenítésben állítják helyre, majd ismét röntgent készítenek. A könyöktől az ujjakig érő gipszsínt legalább 6 hétig szükséges viselni. Súlyosabb törés esetén akár műtétre is sor kerülhet.

Hogyan kezelhető a gyermekek csuklótörése?

A gyermekek szerencsésebbek, hiszen a csontjaikat még vastagabb csonthártya veszi körül, így a törvégek kevésbé mozdulhatnak el. Ennek köszönhetően általában nem kell helyreállítani a csuklót, hiszen gipszsín, majd gipszkötés viselésével 4-5 héten belül kezelhető a törés. A növekedés miatt pedig magától helyreáll a csont pozíciója.

Mennyi a csuklótörés gyógyulási ideje?

Jellemzően 6 hetet vesz igénybe a gyógyulás. Természetesen a felépülési idő a törés súlyosságától függ, a szövődmények pedig még ezután is kellemetlen tüneteket okozhatnak. Már törés gyanúja esetén is tanácsos azonnal orvoshoz fordulni, hogy az ellátás minél hamarabb kezdetét vegye. A műtött csuklótörés gyógyulási ideje szintén több hétig is eltarthat.

Hogyan segít a csuklótörés utáni gyógytorna?

Legyen szó bármilyen töréstípusról, a gyógytorna elengedhetetlen a teljes felépüléshez és a szövődmények kialakulásának megelőzéséhez is. Rendszeres gyógytorna segítségével hamarabb felépülhetsz, és gyorsabban visszanyerheted az eredeti mozgásfunkciókat. Csapatunkkal az állapotfelmérést követően jótékony gyakorlatokkal serkentjük a keringést, illetve erősítő, hajlító és nyújtó mozgásformákkal támogatjuk a gyógyulásod.

A mozgásterápiát finom mozdulatokkal kezdjük a fájdalom megelőzése érdekében, ugyanis a törés utáni napokban és hetekben még jóval érzékenyebbek az ízületek. Fontos a kar és vállöv átmozgatása, az ujjak finom mozgatása. A rögzítést követően nyújtással oldjuk a letapadt izmokat, és enyhítjük a fennálló fájdalmat. Az aktív gyakorlatokkal pedig a mozgásterjedelmet növeljük és az ízületeket stabilizáljuk, hogy a terápia után a csuklód ugyanolyan jól működjön, mint a sérülés előtt.

Miért jelentkezz gyógytornára?

  • Gyorsabb felépülésre számíthatsz.
  • Megelőzheted a szövődmények kialakulását.
  • Visszanyerheted az eredeti mozgásfunkciókat.

Milyen szövődmények jelentkezhetnek, ha elmarad a torna?

A csukló rendszeres átmozgatása hiányában erős duzzanat és fájdalom is felléphet. Sőt, akár izomsorvadás is jelentkezhet, amelynek következtében a csukló és az alkar alaposan legyengülhet. Ezenkívül a csukló instabillá válhat, ami ronthatja a finommotorikát, így a fogással és emeléssel, illetve egyéb terheléssel járó mozdulatok sokkal bizonytalanabbá válhatnak. Nyújtás nélkül szintén állandósulhat a fájdalom, hiszen a hosszú pihenés és inaktivitás miatt az izmok lemerevedhetnek. Legsúlyosabb szövődmény a Sudeck-szindróma, ami a helytelen rögzítés vagy immobilizáció szövődménye lehet. Mielőbbi terápia szükséges!

Az izomzat letapadása csökkenti a vérellátást, ugyanis az izmok az ereket és az idegeket is nagymértékben szoríthatják. Ennek következtében a csukló és az alkar is zsibbadhat, továbbá érzészavarok is jelentkezhetnek. A konzervatív kezelés tehát nélkülözhetetlen a zökkenőmentes felépüléshez, ezért érdemes minél hamarabb gyógytornára jelentkezni.

Mi a csuklótörés utáni gyógytorna menete?

1. Állapotfelmérés

Első lépésben megismerjük a panaszaid, és a korábbi röntgenfelvételeket és leleteket is szemügyre vesszük. Ezután alapos fizikális vizsgálatokat végzünk, hogy minél pontosabb képet kapjunk a csuklód és az alkarod állapotáról. Természetesen csuklótörés esetén sem feledkezünk meg a testtartásod ellenőrzéséről, ezért közel sem csak a tüneti kezelésre fókuszálunk.

2. Kezelési terv összeállítása

Az eredményeink alapján elkészítjük a személyre szabott terápiás terved. Ebben a tervben felsoroljuk a számodra hatékony gyógytorna gyakorlatokat és manuálterápiás fogásokat. Részletesen ismertetjük, hogy mire számíthatsz a kezelés során, felmerülő kérdéseidre pedig szakszerűen válaszolunk. Beszámolunk a felépülés várható idejéről is, így valóban teljes képet kapsz az előtted álló mozgásterápiával kapcsolatban.

Kezelési terv összeállítása

3. Terápia azonnali kezdése

Ha szimpatikus a felvázolt tervünk, máris hozzálátunk a jótékony terápiához. Lépésről lépésre, fokozatosan enyhítjük és szüntetjük meg a fájdalmad, illetve nyerjük vissza a korábbi mozgásfunkciókat. Rendelőnkben otthon végezhető gyakorlatokat is megtanítunk, így minden nap átmozgathatod a csuklód. Ezekre a mozgásformákra a kezelés után is számíthatsz, hiszen a rendszeres végzésükkel remekül erősítheted és nyújthatod a csuklód izmait és ízületeit.

Ha eltört a csuklód, jelentkezz minél hamarabb gyógytornára, hiszen csakis így épülhetsz fel teljesen. Csapatunkkal szeretettel várunk MozgásKlinikánkon, ahol személyre szabott és már az első találkozásunkkor elkezdett terápiával fogadunk. Foglalj időpontot online felületünkön, és mondj IGENT a gyógyulásra!