Csípőfájdalom “ütközéses szindróma”

Femur acetabulum szindróma – a csípő ütközéses szindrómája

Az elmúlt időszakban egyre több olyan pácienssel találkozunk, akinek elülső csípő fájdalmának hátterében Femur Acetabulum Impigement (FAI), azaz Csípő Ütközési szindróma áll. A probléma lényege a csípő alaktani elváltozása, melynek következtében a combcsont nyaka, a mozgások (főleg flexió – hajlítás, és berotáció – befelé fordítás) során beleütközik az acetabulum – vagyis a csípőízület vápájának – a peremébe. Csökkent ízületi rés okozza az ütközést, elülső csípőfájdalmat okoz.Kutatások kimutatták, hogy a korábban diagnosztizálatlan csípőpanaszok nagy részét ez az állapot okozza.

A deformitásokat jellemzőik alapján 3 különböző csoportba sorolhatjuk:
• Cam” típus: A combcsont nyakának kiszélesedése, vagy a fej formájának megváltozása, főképp ellapulása jellemzi.Elsősorban fiatal férfiakra jellemző.
• Pincer típus: Az acetabulum elülső felső fala túlságosan beborítja a femurt és az ízületi fej/vápa alakjának abnormális megváltozása jellemző. 30-40 év közötti nőknél gyakori.
• „Kevert” típus: Az 1-2. típus valamilyen kombinációjával jön létre. A megbetegedések nagy részében a 3. azaz kevert típussal találkozhatunk.
Tünetek
femur acetabulum szindróma leggyakoribb tünetei a csípő elülső fájdalma, merevség érzet, mozgásbeszűkülés; súlyosabb esetben járás közbeni sántítás, bicegés is felléphet. Gyakran apáciensek guggolás során éles, késszerű fájdalomra panaszkodnak. Azonban a probléma akár évekig tünetmentes lehet, így sokan nem is tudják, hogy csípő ütközéses szindrómájuk van egész a panaszok megjelenéséig. A betegség előrehaladtával, nem csak a mozgások, hanem egyszerűen a sík talajon való járás, vagy az ülés is fájdalmas lehet.
Legjellemzőbb sportok melyek hajlamosíthatnak FAI-ra: 
– jóga
– balett
– futás
A tünetek fokozódnak futás, biciklizés közben, de a hosszan tartó ülés során is progredial az állapot! 
Diagnózis felállítása
Ahhoz, hogy biztos legyünk abban, Femur Acetabulum Impigement szindrómával állunk szemben fontos a tünetek és klinikai (fizikális) vizsgálatokon túl, képalkotó eljárásokkal (RTG, MRI) is alátámasztani a jelenséget. Mozgásszervi vizsgálat során gyógytornában is mert speciális tesztek által differenciálhatók a tünetek. 
Kezelés
Az esetek nagy részében a megoldás műtéti, tekintve, hogy a probléma mechanikai és az ízületi felszínek alakjának megváltozásából adódik. Ebből kifolyólag az orvosok gyakran nem is gondolnak nem sebészi megoldásokra, holott konzervatív eljárásokkal a tüneteket, fájdalmat csökkenteni lehet, és akár a műtéti beavatkozást is el lehet kerülni.
A fájdalom nonszteroid gyulladáscsökkentőkkel (NSAIDs) mérsékelhető, valamint a fájdalomból adódó mozgáskorlátozottság a medence-csípő- törzs körüli izmok diszbalancainak helyreállításával kezelhető. Természetesen elengedhetetlen a helyes ergonómia megtanulása. Hongkongi kutatók (2011) pozitív eredményeket értek el közepesen súlyos csípő ütközéses szindrómában szenvedők esetében, és a javulás a terápiát követő 2 évben is fennmaradt. A mozgásterápia hatására megszűnik a fájdalom, terhelhetővé válik a csípőízület, eredményes lesz a sportba való visszatérés. 
Prevenció
Zsákai és munkatársai (2015) a primer csípő artrózisok 88-ban találtak csípő ütközéses szindrómára jellemző morfológiát, melynek következtében helyesebbnek vélik femur acetabulumszindróma talaján kialakuló szekunder csípő artrózisrólbeszélni – melyet több nemzetközik kutatás is alátámaszt. Ebből kifolyólag jól látható, hogy a FAI korai felismerése és megfelelő kezelése a csípőkopások kialakulásának megelőzésében fontos szerepet játszik.
Hivatkozások
1. Emara K., Samir W., Motasem el H., Ghafar KA.,(2011) Conservative treatment for mild femoroacetabularimpingementJournal of Orthopaedic Surgery, Hong Kong
2. Paul J. Dooley Femoroacetabular impingement syndrome – Nonarthritic hip pain in young adults
3. Zsákai Zs., Papp M., Huszanyik I., Rácz O., Molnár P., Károlyi Z., Róde L., (2015) Primer arthrosisok retrospektív vizsgálata anteroposterior medencefelvételek alapján Femoroacetabularis impingement okozta arthrosis. Magyar Radiológia Onlin
4. Szántó D – Femoroacetabularis ütközés (impingement) fiatal nőbetegen. Osteológiai közlemények (2013)