Csigolyaelcsúszás (spondylolisthesis)

Hogyan kezelhető a csigolyaelcsúszás (spondylolisthesis)?

Spondylolisthesis, azaz csigolyaelcsúszás esetén az egymáson fekvő csigolyák elmozdulnak az eredeti pozíciójukból, ami többek között erős derékfájdalmat és akár lábgörcsöt is eredményezhet. Milyen további tünetekkel járhat a probléma, és hogyan állíthatók helyre az előrecsúszott csigolyák? Mutatjuk a pontos a válaszokat!

A csigolya elmozdulás tünetei

A csigolya elcsúszás veszélyei között számos kellemetlen tünet megtalálható, nézzük a leggyakoribbakat:

  • Derékfájás
  • Lábakba sugárzó fájdalom
  • Hátmerevség
  • Izomgörcs (leginkább a combokban)
  • Zsibbadás a lábujjakban
  • Járási nehézség

Mi vezethet a csigolyák elcsúszásához?

Jellemzően a gerinc instabilitása és a törzsizomzat gyengeséget miatt mozdulnak el a csigolyák, általában a deréktáji szakaszon. Felnőttek körében a spondylolisthesis hátterében gyakran ízületi gyulladás vagy csontritkulás, illetve erős terhelés hatására bekövetkezett gerincsérülés áll. Gyermekeknél viszont születési rendellenesség miatt is elcsúszhatnak a csigolyák.

A mozgásszegény életmód is gondot okozhat

A mozgásszegény, fizikai aktivitástól szinte teljesen mentes életmód számtalan egészségügyi problémáért felelős. Ezek közé tartozik a spondylolisthesis is, hiszen mozgás hiányában a törzsizomzat meggyengül, így a csigolyákat már szinte semmi nem tartja egymáson. A törzsizmok és a mélyizmok megerősítése és fitten tartása tehát nélkülözhetetlen a csigolyaelcsúszás megelőzéséhez.

Mozgásszegény életmód

A helytelenül végzett gyakorlatok miatt szintén elcsúszhatnak a csigolyák

Azok a mozgásformák, amelyek a gerinc nagyfokú előre és hátrahajlítását igénylik, jelentősen növelik a csigolyaelcsúszás kockázatát. Különösen akkor, ha a sportolók szabálytalanul hajtják végre őket, vagy túlzott rendszerességgel végzik azokat. Legyen szó konditermi edzésről vagy jógázásról, a gyakorlatok helyes végrehajtására kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen a gerinc túlzott és rendellenes terhelése előbb-utóbb garantáltan mozgásszervi panaszokat fog előidézni.

Hogyan diagnosztizálható a betegség?

A legegyszerűbb megoldást a röntgenfelvétel készítése, illetve a fizikális vizsgálatok elvégzése jelenti – utóbbi esetében a csigolyák lépcsőképződése könnyedén kitapintható. A képalkotó eljárásokat tekintve a CT és az MR-vizsgálat, illetve a Dittmar-felvétel is fényt deríthet a problémára.

A gerinc csigolya elcsúszás gyógyítása

Akut esetben a pihenés a legfontosabb teendő

Ilyenkor pihentesd minél többet a gerinced és a nyakad, és törekedj a teljes tehermentesítésre. Használj izomlazító krémeket, gallért vagy derékvédőt és a panaszok megszűnéséig kerüld a sportolást és a nehéz fizikai munkavégzést is. Amennyiben a fájdalom 4-5 nap után sem enyhül, keress minket bizalommal, és segítünk a panaszaid megszüntetésében.

Törzsizom erősítés

A csigolyaelcsúszás gyógytorna segítségével is kezelhető!

Gyógytorna során a törzsizomzat erősítésére helyezzük a hangsúlyt, hogy a csigolyáknak megfelelő tartást biztosítsunk. Ugyanis az erős törzsizomzat megvédi a gerincet és az ízületet is a terheléstől, ami elengedhetetlen a csigolyaelcsúszás hatékony kezeléséhez. Ezenkívül megtanítjuk a helyes testtartás szabályait is, hogy a jövőben minél kevesebb esélyt adjunk a mozgásszervi betegségek kialakulásának.

Otthon végezhető gyakorlatokat is tanítunk

Így akár minden nap erősítheted a gerinced és a törzsizmaid, továbbá elősegítheted a helyes testtartás kialakítását és megőrzését. Természetesen minden gyakorlatot lépésről lépésre megtanítunk, majd ellenőrizzük is a helyes kivitelezésüket, hogy utána már önállóan is szabályosan végezhesd őket.

A manuálterápia szintén célravezető

Kézzel végzett, speciális fogások bevetésével állítjuk vissza az elcsúszott csigolyákat, illetve gondoskodunk a hátizmok megerősítéséről. A manuálterápia egy passzív kezelési módszer, tehát a gyógytornával ellentétben itt nem kell különböző mozdulatsorokat végrehajtanod, hiszen teljes mértékben a manuálterapeuta kezeire bízhatod magad.

Gyógytornával kombinált manuálterápia

Ha minél hamarabb fel szeretnél épülni, a két kezelés akár kombinálható is. Ennek lehetőségéről a fizikális vizsgálatok elvégzése után tudunk részletes tájékoztatást nyújtani, miután felállítottuk a pontos diagnózist.

Ha tüneteket észlelsz, azonnal fordulj szakorvoshoz!

Akárcsak a többi mozgásszervi betegség fennállásakor, úgy a csigolyaelcsúszásnál is az időben elkezdett kezelés segíthet a legtöbbet. Ha derékfájdalmat vagy rendszeres lábgörcsöt tapasztalsz, soha nem érdemes hosszú heteket vagy akár hónapokat várni a szakorvos felkeresésére. Ugyanis a tünetek idővel súlyosbodhatnak, hiszen kezelés nélkül a csigolyák szüntelenül károsodhatnak.

Mikor kell műteni a csigolyaelcsúszást?

  • Ha a konzervatív kezelés (pl. gyógytorna vagy manuálterápia) nem bizonyul hatásosnak, vagy a fájdalom szinte elviselhetetlenné válik, ha sérül a gerincből kilépő ideg az elcsúszás során akkor az operáció jelenti a megoldást. Szintén a beavatkozás szükségességét jelezheti az alsó végtagokba vagy a karba sugárzó erős fájdalom, illetve a mozgásszavar is. A csigolya elcsúszás mértéke rendkívül fontos tényező, hiszen nagy fokú elváltozás esetén valószínűleg már csak a műtét segíthet a csigolyák helyreállításában.

Mi a konzervatív kezelés menete?

1. Probléma diagnosztizálása

Az első lépést mindig a fizikális vizsgálatok elvégzése és az anamnézis felállítása jelenti. Miután megismertük a panaszaid, szakképzett csapatunkkal megvizsgáljuk a csigolyaelcsúszás mértékét, és testtartási problémákra utaló jeleket keresünk. A részletes vizsgálatoknak köszönhetően pedig már pontosan látni fogjuk a probléma súlyosságát, és azt is, hogy milyen kezelési módszerekkel segíthetünk.

2. Személyre szabott kezelési terv elkészítése

Az anamnézis felállítását követően összeállítjuk az egyénre szabott kezelési terved. Ebben a tervben már konkrétan meghatározzuk, hogy milyen terápiás módszerekkel támogatjuk a felépülésed. Felsoroljuk a gyógytorna során végzendő gyakorlatokat és a manuálterapeuta által használatos, speciális fogásokat is. Nálunk sosem egy átlagos, “mindenre is jó” kezelésben fogsz részesülni, hanem egyénre szabott ellátást biztosítunk, hogy a lehető leggyorsabban meggyógyulj.

Kezelési terv összeállítása

3. Kezelés

MozgásKlinikánkon az első találkozunk alkalmával, azaz rögtön a diagnosztizálás és a kezelési terv összeállítása után hozzálátunk a kezelésedhez. Ha nem szeretnél hosszú napokat vagy heteket várni a fájdalmaid enyhítésére és a megfelelő terápia elkezdésére, keress minket bizalommal. Tapasztalt fizikoterapeuta-gyógytornászainkra mindig számíthatsz.

A csigolyaelcsúszás nemcsak derékpanaszokat és végtagokba sugárzó fájdalmat, hanem izomgörcsöt és járási nehézséget is eredményezhet. Hátterében jellemzően a törzsizmok gyengesége áll, de a mozgásszegény életmód és a helytelen sportolás is spondylolisthesis-hez vezethet. Legyen bármi is a kiváltó ok, a betegséget a lehető legrövidebb időn belül kezelni kell.

Kerüld el a műtétet konzervatív gyógymóddal!

Előzd meg a tünetek súlyosbodását és az operáció szükségességét gyógytorna és manuálterápia segítségével. Jelentkezz bátran konzultációra, és MozgásKlinikánkon profi, empatikus fizioterapeuta csapatunkkal várunk!