Bokarándulás

Bokarándulás tünetei, lehetséges okai és kezelési módjai

A boka kifejezetten sérülékeny terület, hiszen a bokaízületet tartó szalagok rendkívül könnyedén megrándulhatnak. A bokarándulás pedig erős fájdalmat és akár mozgáskorlátozottságot is előidézhet, ezért a szalagok gyors és hegmentes gyógyulása érdekében ajánlott azonnal szakorvoshoz fordulni. Mi okozhat bokarándulást? Hogyan kezelhető a sérült boka? Tarts velünk, hiszen alábbi cikkünk pontosan erről szól!

A bokarándulás tünetei

Természetesen a tünetek súlyossága a bokarándulás mértékétől függ

Enyhe bokarándulás esetén nem szakadnak el a szalagok, csupán megnyúlnak, ezért a fájdalom minimális, illetve mozgásbeszűkülés sem tapasztalható. Részleges szalagszakadáskor viszont a fájdalom nagyobb fokú, ráadásul duzzanat, véraláfutás és mozgáskorlátozottság is jelentkezhet. Ha pedig az ínszalagok teljesen elszakadnak, akkor a boka már szinte használhatatlan, és kínzó fájdalom léphet fel.

Mi a különbség a bokaficam és a rándulás között?

Amíg a bokarándulás a szalagok természetellenes megnyúlását vagy elszakadását jelenti, addig a sokkal súlyosabbnak számító bokaficam során az ízületi fej kilép az ízületi árokból. Utóbbi esetben az ízület helyretétele mellett akár operáció is szükségessé válhat – különösen akkor, ha a bokaficam csonttöréssel együtt következett be.

Mi okozhat bokarándulást?

Hirtelen mozdulat

A bokaficammal ellentétben egy kisebb mértékű bokarándulást már szinte mindenki tapasztalt az életében, hiszen egy óvatlan, rossz mozdulat is elegendő a bokaszalag megrándulásához. Akár egy szerencsétlen lépés is bokarándulást eredményezhet, ilyenkor pedig a legfontosabb teendő a boka pihentetése. Azonban ha a bokafájdalom még 4-5 nap után sem enyhül jelentősen, akkor célszerű minél hamarabb szakorvoshoz, majd gyógytornászhoz fordulni.

Bokarándulás hirtelen mozdulat következményében

Sportsérülés

Akár hobbiszinten sportolsz, vagy éppen az élvonalba tartozol, a bokád jelentős terhelésnek van kitéve az edzések és a meccsek során. Különösképp igaz ez a futókra és a focistákra, akik körében kiváltképp gyakoriak a bokával és a lábizomzattal kapcsolatos sérülések. Elég csak a focimeccsekre gondolni, amikor a játékosok az egyik pillanatban még teljes erővel futnak, majd egyetlen rossz mozdulatot vagy egy szabálytalan belépőt követően már a bokájukat fájlalva hagyják el a pályát.

Az alapos bemelegítés elengedhetetlen!

  • Mielőtt belevágnál az intenzív edzésbe, szánj legalább 5 percet a bemelegítésre. A bokádat sarkon és lábujjhegyen járással, továbbá bokakörzéssel megfelelően bemelegítheted, hogy a bokaszalagok és ízületek már felkészülten várják a terhelést. A kutatások szerint minden 5. sportsérülés bokarándulás, és gyakran a bemelegítés hiánya vezet a bajhoz.

A boka túlterhelése

A nehéz fizikai munkavégzés és a rendszeres sportolás is túlterhelheti a bokát. Ugyanis ha a boka akár minden egyes nap erős terhelést kap, akkor a szalagok és ízületek nem képesek regenerálódni, ezért jóval sérülékenyebbé válnak. Nagyon fontos tehát a pihenés, hiszen a boka szüntelen terhelése előbb-utóbb garantáltan rándulást fog eredményezni.

Megfelelő cipő sportoláshoz

Nem megfelelő cipő viselése

Leginkább a magassarkú cipő viselése okoz gondot, hiszen folyamatos nyomás alá helyezi a bokát és a vádlit is. Magassarkúban pedig nehezebb közlekedni, ezért nemcsak a bokarándulás, hanem a bokaficam kialakulásának kockázata is jóval nagyobb. Ha teheted, mindig viselj kényelmes és a bokádat kellő stabilitással tartó cipőt, hogy megelőzd a különböző sérüléseket.

A bokarándulás kezelése

Gyógytorna

Gyógytornász segítségével remekül javítható a láb vérkeringése, hogy a sérült szövetek minél hamarabb regenerálódjanak. Kezeléseink során tehát a keringésjavító és a szalagokat, illetve ízületeket erősítő gyakorlatokra fókuszálunk. A gyógytorna kisebb mértékű bokarándulás esetén is ajánlott, a bokaszalag részleges vagy teljes szakadásakor pedig egyenesen kötelező. Ha minél hamarabb vissza szeretnéd nyerni az eredeti mozgásfunkciókat, dönts bátran a gyógytorna mellett.

Manuálterápia

Manuálterápiával helyreállítjuk a sérült bokaízületeket és szalagokat a mihamarabbi felépülés érdekében. Itt a gyógytornával ellentétben nem kell gyakorlatokat végrehajtanod, ezért egy passzív kezelési módszerről beszélünk. Manuálterapeutáink speciális, jótékony hatású fogásokkal segítenek helyreállítani a bokád és felgyorsítani a gyógyulás idejét.

A két kezelés akár kombinálható is!

A gyógytorna és a manuálterápia nem zárják ki egymást, ezért a két kezelést akár párhuzamosan is végezhetjük. Természetesen erről az első konzultációnk alkalmával tudunk részletes tájékoztatást nyújtani, miután elvégeztük a vizsgálatokat és összeállítottuk a kezelési terved. MozgásKlinikánkon pedig már a legelső találkozunk során hozzálátunk a kezeléshez, így azonnali javulást tapasztalhatsz.

Boka terápia

A bokarándulás kezelése otthon is lehetséges?

Amennyiben a szalagokat nem érte súlyosabb sérülés, a bokarándulás akár otthon is kezelhető. Ilyenkor az alábbiakra érdemes odafigyelni:

  • Pihentetés. A legfontosabb teendő természetesen a boka pihentetése, hiszen ha a saját testsúlyoddal a bokádra nehezedsz, akkor a terhelés miatt akár súlyosbodhatnak is a tünetek. Pihentesd tehát eleget a bokád, és amennyire csak lehetséges, kerüld a terhelését, hogy minél hamarabb meggyógyulj.
  • Jegelés. 10-15 percig tanácsos naponta többször is jegelni a bokát, hogy csökkentsd a duzzanatot és a fájdalom mértékét. Így még gyorsabban felépülhetsz, hiszen a jegelés hatékonyan nyugtatja a sérült szalagokat és ízületeket. Ha a bokarándulás duzzanattal jár, semmiképp ne feledkezz meg a jegelésről.
  • Fáslizás. Kompresszió, azaz kötözés alkalmazásával szintén enyhíthető a fájdalom és a duzzanat mértéke. Egy dologra azonban oda kell figyelni: a kötésnek nem szabad túl szorosnak lennie, hiszen az jelentősen ronthatja a vérkeringést, illetve lassíthatja a bokarándulás gyógyulási idejét.
  • Felpolcolás. A bokát célszerű egy párna vagy lábtartó segítségével felpolcolni, hogy a rándulás miatt felgyülemlett folyadék a véráramba kerüljön. Fekvés közben a boka magassága legyen a szív felett, ezzel elősegítve a folyadék távozását.

Meddig fáj a bokarándulás?

  • Általában 4-5 nap alatt elmúlik a fájdalom, de a gyógyulási idő elsősorban a sérülés súlyosságától függ. Nem mindegy ugyanis, hogy csupán egy kisebb rándulással vagy éppen a bokaszalag teljes szakadásával állsz szembe. Amennyiben a fájdalmad pihentetés hatására sem enyhül, keress minket bizalommal, és segítünk a bokarándulás kezelésében.

A bokarándulás a második leggyakoribb mozgásszervi panasz, és jellemzően néhány napnyi pihentetés után magától elmúlik. Azonban ha a bokaszalag részlegesen vagy akár teljesen elszakadt, akkor mindenképpen kezelésre van szükség. Bokarándulás ellen a gyógytorna és a manuálterápia is kiváló választás, MozgásKlinikánkon pedig mindkettőre lehetőséged nyílik. Első lépésként megvizsgáljuk az érintett területet, majd személyre szabott kezelési tervet készítünk, és azonnal elkezdjük a kezelést.

Ints búcsút a bokafájdalomnak szakképzett gyógytornász és manuálterapeuta csapatunk segítségével – jelentkezz konzultációra még ma!