Bokaficam

Így kezelhető és előzhető meg a bokaficam

A bokaficam, azaz a boka rándulása vagy ficama az egyik leggyakoribb sérülés, amely az összes sportsérülés 45%-át teszi ki. Leggyakrabban atlétákat, focistákat és kosárlabdázókat, illetve tornászokat érintő sérülés, amely során a boka külső oldalán lévő szalagrendszer landoláskor vagy egy erőteljes erőbehatás következtében megsérül.

A boka instabilitása

A boka instabilitása az esetek 54%-ban ezt követően krónikussá válik, ezért kiemelten fontos ennek prevenciója, illetve a bekövetkezett trauma után annak megfelelő rehabilitációja. Korábban elfogadott volt az a nézet, miszerint rögzítő használata, pihentetés, jegelés és felpolcolás az első teendő egy ilyen sérülés bekövetkeztével, manapság azonban egyre több kutatás alátámasztja, hogy sokkal jobb eredményt hoz a korai, jól dozírozott óvatos terhelés. Elsődleges cél a terápiában a duzzanat és a véraláfutás felszámolása, amiben segítségre lehet a kinesio tape és a flossing alkalmazása majd a boka mozgástartományának helyreállítása manuálterápia segítségével.

A bokaficam egy korábbi ízületi sérülés következménye is lehet

Gyakran előfordul, hogy a sérülés már egy izületen belül kialakult probléma következtében alakul ki, ezért a manuálterápiás vizsgálat elengedhetetlen része a terápiának. Miután visszanyertük az izület teljes mozgástartományát, megkezdődhet a neuromusculáris tréning, amely a megelőzés és a rehabilitáció szempontjából is kulcsfontosságú – segítségével nem csak az izmok erejét de törzsstabilitását és az ízület helyzetérzékeléséért felelős receptorait is képesek vagyunk fejleszteni, ezzel csökkentve a sérülés visszatérését.

A bokasérülést követően a kezdeti időszakban érdemes bokavédőt használniuk a sportolóknak, de fontos, hogy ezt nem szabad hosszú távon sokáig alkalmazni, ugyanis rögzítés következtében szintén csökkenhet a boka mozgástartománya, ami miatt újabb sérülés léphet fel.

Sérült boka

Hogyan előzzük meg a bokaficamot?

  • Viseljünk kellő stabilitást nyújtó cipőt. A legfontosabb, hogy a bokánkat minden egyes lépés során tartsa megfelelően a cipő, hogy minél kevesebb eséllyel ránduljon meg vagy ficamodjon ki a bokánk. Kerüljük a laza és a magassarkú cipőket, illetve mindig kössük be kellően szorosan a cipőfűzőt, hogy ezzel is stabilabb tartást biztosítsunk.
  • Sportoljunk óvatosan. Akár futunk vagy konditermi edzést végzünk, figyeljünk oda kiemelten a helyes technikára. Mindenképpen válasszunk megbízható sportcipőt is, amely hatékonyan tartja a bokánkat, és mozgás közben kerüljük a hirtelen vagy túl nagy súlyokkal végzett mozdulatokat. Továbbá minden edzés előtt melegítsünk be alaposan, hogy az izmaink és ízületeink felkészüljenek a terhelésre.
  • Korábbi sérülés után pihentessük a bokánkat. Amíg nem érezzük 100%-osnak bokánk állapotát, inkább pihenjünk, és ne erőltessük a mozgást és a sportolást. Ugyanis a korábbi sérülések miatt nagyobb eséllyel ficamodhat ki a bokánk, ezért semmiképp nem érdemes kockáztatni. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy felépültünk-e a sérülésünkből, inkább menjünk biztosra, és forduljunk orvoshoz vagy gyógytornászhoz.

Így kezelhető a bokaficam!

Pihenés és duzzanat csökkentése

Első körben a legfontosabb teendő a boka pihentetése és a duzzanat, illetve a véraláfutás minél nagyobb fokú csökkentése. Helyezzünk jégzsákot vagy hideg vizes borogatást a bokánkra, és pihentessük felpolcolással vagy vízszintes helyzetben történő tartással. Az ödéma felszívódását akár kinesio tape felhelyezésével is elősegíthetjük. Az előbbi tippekkel akár néhány napon belül jelentősen enyhíthetjük a fájdalmat, azonban ha a panaszaink továbbra is fennállnak, már orvosi segítségre lesz szükségünk.

Boka terápia

Gyógytorna és manuálterápia

Amennyiben a panaszaink már 3-4 napja tartanak, következhet a gyógytorna vagy a manuálterápia. Segítségükkel kiválóan erősíthetők az izmok, illetve helyreállíthatók a bokaszalagok is. Fontos azonban megjegyezni, hogy a gyógytorna és a manuálterápia csak akkor hozhat javulást, ha az izület csontos alkotórészei épek maradtak. MozgásKlinikánkon már az első alkalommal, közvetlenül a boka vizsgálata és a személyre szabott kezelési terv elkészítése után hozzálátunk a kezeléshez, így azonnal pozitív változást tapasztalhatsz.

Jelentkezz be terapeutáinkhoz most, ha azt gondolod, hogy bokficamod van, vagy megsérültél, és nem kielégítő ütemű a gyógyulás!