Bokafájdalom

A bokafájdalom lehetséges okai és kezelési módjai

A bokafájdalom rendkívül megnehezítheti a járást, hátterében pedig sérülés és bokaízületi gyulladás is állhat. Szerencsésebb esetben csupán minimális kellemetlenséggel jár, azonban súlyosabb probléma fennállásakor még a legkisebb terhelés is hatalmas fájdalmat eredményezhet. Alábbi cikkünkben a bokafájdalom okaira, tüneteire és kezelési módjaira is részletesen kitérünk!

A bokafájdalom okai

Sérülés, rándulás

Ha a bokaszalagok megfeszülnek, ficamodnak vagy akár el is szakadnak, a boka alaposan megduzzadhat, és minden egyes lépés kínzó fájdalommal járhat. Gyakran egyetlen rossz mozdulat is elég a bokaszalagok sérüléséhez, sportolók esetén pedig fokozott kockázatot jelent a boka sérülése. A boka alatti fájdalom jellemzően valamilyen sérülés következménye, a gyógyuláshoz pedig a boka pihentetése és gyógytorna szükséges.

Sérült boka

TIPP: Ha a futás bokafájdalommal jár, először is vizsgáljuk meg a futócipőnk minőségét és állapotát. Ugyanis a sokat használt futócipő csillapítást elnyelő anyagai elfáradhatnak, így azok már nem képesek megvédeni a lábunkat. Ha pedig a közelmúltban kezdtünk futni, mindenképpen figyeljünk a fokozatos terhelésre, és ne próbáljunk rögtön maratoni távokat megtenni.

Bokaízületi gyulladás

A folyamatos terhelés és a bokaízület elhasználódása miatt ízületi gyulladás léphet fel. Általában az Achilles-ín gyullad be, amely a monoton, repetitív mozdulatokat igénylő munkát végzők körében fordul elő leggyakrabban. Azonban sokszor a sportolóknál is az Achilles-ín gyulladása miatt kell kényszerpihenőt tartani. Akár fizikai munkát végzünk vagy sportolunk, bokánk bemelegítésével rendkívül jó szolgálatot teszünk az ízületeinknek, hiszen nagymértékben csökkenthetjük a sérülés és a boka gyulladás esélyét.

Túlsúly

Az elhízás (obesitas) már népbetegségnek számít, és a szív-és érrendszeri problémáktól kezdve a cukorbetegségen át egészen a magas vérnyomásig számtalan gondot okoz a szervezetben. A túlsúly pedig a térdekre és a bokákra is nyomást helyez, hiszen már néhány kilónyi súlyfelesleg is minden egyes lépéskor erősen terheli az izületeket és porcokat. Éppen ezért tanácsos aktív életmódra törekedni, és a helyes étrend követése mellett legalább heti 2-3 alkalommal mozogni egy kicsit, hogy a súlyfeleslegtől megszabadulva végre a térdünkről és a bokánkról is levegyük a terhelést.

Megfelelő cipő sportoláshoz

Kényelmetlen cipő viselése

Egy pár új cipő szépen mutathat, de gyakran “be kell törni” ahhoz, hogy a viselete kényelmes legyen. Ugyanis ha a cipő még nincs bejáratva, vagy a helytelen méretválasztás miatt rosszul illeszkedik, akkor a bokafájdalom dagadással és talpfájdalommal is együtt jelentkezhet. A baj megelőzése érdekében válasszunk kellően párnázott lábbelit, és a kényelmetlen, alkalmi cipők viselését szorítsuk minimálisra.

Milyen tünetekkel járhat a bokafájdalom?

Külső boka fájdalom

A külső boka szúró fájdalma általában rövid időn belül elmúlik, de bizonyos időközönként újra visszatér a mindennapokba. Hátterében a szövetek sérülése, a boka instabilitása és a bokaszalag részleges szakadása is állhat, amelyet mindenképpen kezelni kell. A külső boka duzzanata intő jel, hogy valami nincs rendben, és minél hamarabb hozzá kell látni a kezeléshez. A törés és szalagszakadás kizárásához pedig orvosi vizsgálaton javasolt részt venni, de szerencsére az esetek többségében csupán egy kisebb sérülés vagy a monoton terhelés okoz problémát.

Hátsó boka fájdalom

A hátsó boka fájdalmát Achilles-ín gyulladás és csont-ízületi gyulladás, illetve rheumatoid arthritis is előidézheti.

  • Az Achilles-ín a boka hátsó részén található, amely sérülés vagy túlzott erőltetés hatására begyulladhat. Ekkor a sarok és a lábfej is megfájdulhat, és a boka környéki fájdalom is megkeserítheti a mindennapokat. A boka tapintásra kifejezetten érzékeny lehet, ráadásul alaposan be is dagadhat. Az Achilles-ín gyulladás gyógytorna gyakorlatokkal természetesen módon kezelhető.
  • A csont-ízületi gyulladás általában 50 éves kor felett jelentkezik, amikor a csontok között található porcok elkopnak. Ennek következtében az ízületekben tartós gyulladás alakulhat ki, a tünetek pedig kezelés hiányában napról napra kellemetlenebbé válhatnak. A bokacsont fájdalom kezeléséhez és a gyulladás megszüntetéséhez a rendszeres gyógytorna jelenti a megoldást.
  • Rheumatoid arthritis fennállásakor az immunrendszer károsítja és deformálja az ízületi porcokat, ami mozgáskorlátozottsághoz is vezethet. Kezdeti szakaszában leginkább reggelente tapasztalható ízületi merevség a kéz- és lábfejen, és általában 1-2 óra kell az ízületek bejáratásához, azaz a merevség enyhítéséhez. Idővel a tünetek átterjedhetnek a csukló és a könyök, illetve a térd és a boka ízületeire is. A betegség kezelésében reumatológus szakorvos nyújt segítséget.
Achilles-ín sérülés

Belső boka fájdalom

Leggyakoribb oka a láb boltozatának megváltozása. A boltozat süllyedése-, lúdtalp- gyakran a boka helyzetét is megváltoztatja. Az elégtelen hosszanti boltozat miatt a boka bedől és a belboka környékén fájdalom jelentkezhet. Manuálterápiával és gyógytornával aktívan, megfelelő talpbetéttel pedig passzívan tudunk segíteni a boltozat fenntartásában.

A belső boka szúró fájdalma

A belső bokafájdalom jellegzetes típusa a szúró fájdalom, amely a sípcsont ínhüvelygyulladására vezethető vissza. Ilyenkor a boka instabilitása is hatalmas gondot okoz, hiszen lépés közben a láb megbicsaklása miatt a bokánk teljesen maga alá fordulhat. Amennyiben a gyulladást nem kezeli gyógytornász vagy manuálterapeuta, akkor a betegség szövődményeként lúdtalp is kialakulhat, amely a lábboltozat ellaposodásának egyenes következménye.

A bokafájdalom kezelése

1. Diagnózis felállítása

Először a boka törését és szalagjainak szakadását kell kizárni, amely fizikális vizsgálat és röntgen segítségével is történhet. Ahogyan korábban említettük, leggyakrabban csak egy zúzódás vagy bokaízületi gyulladás felelős a fájdalomért, de legyen bármi is a probléma forrása, először a vizsgálatokra kell sort keríteni. MozgásKlinikánkon profi gyógytornászokkal és manuálterapeutákkal várjuk pácienseinket, és feltérképezzük a bokafájdalmat kiváltó okokat.

2. Bokafájdalom elleni kezelési terv összeállítása

Második lépésként az egyénre szabott kezelési terv elkészítése következik. Ekkor már pontosan ismerjük a bokafájdalom hátterében húzódó okokat, így konkrét javaslatokat tudunk tenni annak hatékony kezelésére. Számos remek gyógytorna gyakorlat és manuálterápiás fogás létezik a sérült izületek helyreállításához, ezek között pedig otthon végezhető gyakorlatok is találhatók. MozgásKlinikánkon már az első alkalommal hozzálátunk a kezeléshez, így pácienseink azonnali javulást tapasztalhatnak.

3. Gyógytorna, manuálterápia

Rendszeres gyógytornával és manuálterápiával kezeljük a boka különböző fájdalmait. Gyógytorna során olyan gyakorlatokat mutatunk be, amelyek végzése erősíti az izmokat és ízületeket, hogy a regenerálódást minél jobban felgyorsítsuk – ez a páciensek aktív részvételét igényli. A manuálterápia pedig csupán passzív részvételt igényel, tehát a kezelés időtartama alatt gyakorlatok végzése helyett a terapeuta olyan manuálterápiás technikákat alkalmaz, amelyek elősegítik a boka megerősítését és gyógyulását.

A bokafájdalom rengeteg embert érint, azonban a fájdalmat kiváltó okok egészen eltérőek lehetnek. Ha a bokánk rendszeresen fáj, és gyakran megduzzad, mindenképpen érdemes gyógytornászhoz vagy manuálterapeutához fordulni, aki személyre szabottan segít a panaszok enyhítésében és megszüntetésében. Amennyiben a tünetek már hosszú napok vagy hetek óta fennállnak, egy percig se halogassuk a vizsgálatokat, hiszen a megfelelő kezeléssel nemcsak a fájdalomnak inthetünk búcsút, hanem a lehetséges szövődményeket is megelőzhetjük.

Fáj a bokád, de nem tudod, mi okozza? Szeretnéd visszanyerni a formád, hogy ugyanolyan könnyedén és kényelmesen járj és sportolj, mint korábban? Tapasztalt gyógytornász és manuálterapeuta csapatunkkal személyre szabottan segítünk – jelentkezz konzultációra még ma!