Alagút szindróma

Alagút szindróma gyógytorna – Így segít a fizioterápia!

Alagút szindróma esetén az izmok, szalagok és csontok által körülvett hasadékban lévő idegek kerülnek nyomás alá. Ez erős fájdalommal és zsibbadással, illetve izomgyengeséggel és akár izomsorvadással is járhat. Szerencsére konzervatív kezeléssel elkerülhető a műtét, ehhez azonban a lehető leghamarabb fizioterapeutához kell fordulni. Miért érdemes alagút szindróma gyógytorna mellett dönteni? Ismerd meg a legfontosabb tudnivalókat!

Milyen okok állhatnak az alagút szindróma hátterében?

Jellemzően a túlzott erőltetés okozta gyulladás és sérülés vezet alagút szindróma kialakulásához. Azonban az ízületi fejlődési rendellenesség és a csontkinövés is a lehetséges okok listáján szerepel. Ha a perifériás idegek nyomás alá kerülnek, az érintett idegek ingerület-továbbításának csökkenése miatt fájdalom, izomgyengeség és zsibbadás is tapasztalható.

Sajnos a cukorbetegeket és a hormonháztartási problémákkal küzdőket is gyakran érinti ez a mozgásszervi megbetegedés. Számukra kiemelten fontos a lábak és a vállak, továbbá a könyök és a csukló pihentetése is. Kerülni kell a túlterhelésüket, panaszok esetén pedig gyógytornász és a manuálterapeuta segítségét ajánlott igénybe venni.

A betegség lassan alakul ki, de már az első tünetek jelentkezésekor tanácsos fizioterapeutához fordulni!

Ha fáj a könyököd, a csuklód, a vállad vagy a lábad, de nem tudod az okát, akkor célszerű mihamarabb részt venni egy vizsgálaton. Az idejében elkezdett konzervatív terápiával pedig még megelőzhető a műtét, és teljes mértékben megszüntethetők a kellemetlen tünetek.

Hogyan segít az alagút szindróma gyógytorna?

Csapatunkkal első lépésben fizikális vizsgálatokat végzünk, majd személyre szabott terápiás tervet készítünk az alagút szindróma hatékony kezeléséhez. A gyógytorna során nyújtó és erősítő gyakorlatokkal, illetve idegmobilizációs technikákkal gondoskodunk a gyulladás és a fájdalom csökkentéséről. A blokkolt idegek felszabadítása után pedig végleg búcsút inthetsz a panaszoknak.

Rendszeres gyógytornával a keringés serkentése mellett az izomrostokat is erősítjük, aminek köszönhetően az érintett terület – például a kéz és az alkar – rugalmasabbá válik. Így a jövőben jóval kisebb eséllyel alakulhat ki túlterhelés, amely az alagút szindróma egyik leggyakoribb kiváltó oka.

Alagút szindróma műtét utáni gyógytorna a gyorsabb felépülésért

  • Fizioterapeutáinkkal átnézzük az operációval kapcsolatos zárójelentést, majd elvégezzük a szükséges vizsgálatokat. Ezután hozzá is látunk a gyógytornához, amelynek segítségével hamarabb visszanyerheted a kényelmes és fájdalommentes mozgás örömét. Akár minden egyes kezelés után javulást tapasztalhatsz, így gyorsabban visszatérhetsz a munkához és a sportoláshoz is.
Kezelési terv összeállítása

Otthon végezhető gyakorlatokat is megtanítunk!

Így a terápiát követően is minden nap aktívan tehetsz az alagút szindróma újbóli kialakulásának megelőzéséért. Legyen szó erősítő, nyújtó vagy idegmobilizációs gyakorlatokról, gyógytornászainkkal lépésről lépésre megtanítjuk a helyes végrehajtásuk menetét.

Alagút szindróma gyógytornával remekül csökkenthető a gyulladás és a fájdalom mértéke is. Rendszeres kezeléssel pedig meg is szüntethetők a panaszok, ezért érdemes minél hamarabb hozzálátni a terápiához, hiszen így még a komolyabb beavatkozást igénylő műtétet is elkerülheted. Azonban ha mindenképp operáción kell részt venned, a beavatkozás utáni gyógytornára akkor is számíthatsz, ugyanis a jótékony gyakorlatoknak köszönhetően sokkal gyorsabban felépülhetsz.

Ha alagút szindrómával küzdesz, ne bízd a véletlenre a gyógyulásod. Inkább tedd meg az első lépést még ma a fájdalommentes mindennapok felé, és foglalj időpontot online felületünkön. MozgásKlinikánkon profi gyógytornász és manuálterapeuta csapatunkkal várunk, személyre szabott és már az első találkozásunk során induló kezeléssel.