Aktív terápiák derékfájdalomra

Mik azok az aktív terápiák?
 
Részben a páciens aktív részt vételét követelő módszerek. Az aktív kifejezés a fizioterápiában mindig az izommunkát takarja, amit a páciens akaratlagosan hoz létre. Hosszútávon teljes gyógyulás is elérhető derékfájdalom esetén.
 
Léteznek passzív terápiák is?
 
Igen, ezeknek általában rövidtávon van fájdalomcsillapító hatása derékfájdalom esetén. Ellentétben a másik módszerrel ez e technika nem követeli a páciens aktív részt vételét, ilyen módszerek a passzív átmozgatások, masszázs, elektroterápia, tractios technikák stb.
 
Melyek azok az aktív terápiák?
 
Azokat soroljuk fel melyeknek a nemzetközi gyakorlatban is evidenciája van. Ezeknek a terápiáknak a hatékonyságát tudományos kutatások igazolják, több országban protokollként alkalmazzák a derékfájdalom kezelésére!
 
 • multidiszciplináris rehabilitációs program
 • Back School
 • mozgásterápia
 • Magnus terápia
 • Williams terápia
 • Elongáció
 • McKenzie terápia
 • Cesar terápia
 • Mensendieck terápia
 • Teljes testtartás újratanulás
 • stabilizációs terápia
 • motoros kontroll
A legelterjedtebb módszerek közül részletezünk párat, ezekkel a terápiákkal gyógyítunk a MozgásKlinikán is. 
 
Back School- avagy gerinciskola
 
Ez egy készségfejlesztő és képességet megszerző betegoktató és torna program. Elsődleges célja betegség specifikus tudást átadni a betegeknek. Az általános információkon kívül az egyénre szabott információ átadásra is van lehetőség a program során.  A Back School programok anatómiai, biomechanikai, ergonómiai oktatást és gyakorlást tartalmaznak. A betegoktatás elemei: beteg személyes felelősségérzetének kialakítása, készség kialakítása, hogy a beteg felismerje a gerinc szempontjából káros mozgásokat, megismerje a lehetőségeket, amellyel a fájdalom enyhíthető és a recidiva megelőzhető. 
A betegoktatás célja a saját test megismerése, a testérzeten és testtapasztalaton keresztül a saját izomtónus, izomzat feszültségi állapota, izomaktivitási típusok megtapasztalása valamint a funkcionálisan, biomechanikailag helyes testtartás kialakítása, az izom dysbalance megszüntetése, óvatos mobilizálás, belső egyensúly (izomegyensúly és pszichés kiegyensúlyozottság) megismerése, gerincbarát életmód elsajátítása és gyakorlati alkalmazása a munkahelyen és a szabadidőben. A gerinciskola programokat számos országban (Svédország, Hollandia, Norvégia, Ausztria, Németország, Kanada, USA, Anglia, Irán, India, Norvégia, Spanyolország, UK) kiscsoportos formában (6-8 fő/csoport) változatos időtartamban (1-4 hét) és intenzitással (heti 1-6 óra) tartják és 0,5 – 2 évente egy rövidebb változatban frissítik az ismereteket. (Járomi 2013)
 
Back School program mottója:
„tanuld meg helyesen használni a gerinced” és „tanuld meg kezelni a derékfájdalmat”
 
A MozgásKlinikán egyéni foglalkozás keretein belül egy 6 hetes mozgásprogramban vehetnek részt a páciensek, amely a Back School tanításain alapszik.
 
Következő cikkünkben a McKenzie terápiáról írunk…